Statul trebuie să soluţioneze obstacolele pe care le întâmpină românii din diaspora care doresc să investească în ţară și să ia măsuri pentru a stimula „economia adevărată” a declarat joi președintele ales Nicușor Dan, la Gala RePatriot.
„Cred că la un moment dat iniţiativa dumneavoastră privată va avea sprijinul statului român, pentru că este normal să se întâmple lucrul acesta. Cunosc, aş zice, destul de bine modul în care gândesc românii din diaspora”, a spus Nicușor Dan, în deschiderea evenimentului, potrivit Agerpres.
„Pe partea economică, ei îşi doresc un stat care să fie previzibil. Adică, cineva care a muncit şase – zece ani şi care deja îşi face vacanţele în România, şi nu în altă parte, şi vrea să vină aici să investească trebuie să aibă un sprijin într-o instituţie a statului român care să îi dea garanţia că nu va pierde timp în nişte hăţişuri birocratice şi îşi va cheltui banii înainte să înceapă afacerea pe care o are”, a precizat preşedintele ales.
El a punctat că statul român trebuie să vadă în mod sistematic care sunt obstacolele cu care se confruntă investitorii şi să rezolve acele aspecte.
„În ceea ce priveşte mediul de afaceri, în general, cred că sunt două lucruri de spus. Unu – să încercăm să avem un echilibru între cum cheltuie statul din banii pe care privatul îi produce – foarte, foarte important! Şi doi – să reuşim să avem acel mediu competitiv care să stimuleze, nu să inhibe iniţiativa privată în economie”, a evidenţiat Nicuşor Dan.
Pe 14 mai, la dezbaterea electorală organizată de România TV, la care liderul AUR, George Simion, nu a venit, candidatul independent Nicușor Dan a insistat pe ideea că e nevoie ca statul să se comporte altfel cu cetățenii și a dat exemplul felului în care este tratat un investitor român în Spania, pe care Fiscul de acolo nu l-a presat ani de ani, cu controale.
„Am fost la românii din Spania. Un investitor român de acolo mi-a spus că în 15 ani n-a avut nici un control fiscal din partea ANAF-ului”, a precizat Nicușor Dan
„România, reducându-și cheltuielile, atrăgând fonduri europene, reducând marea evaziune fiscală, poate să evite majorarea de taxe. Abia apoi putem discuta ponderea lor”, a adăugat el, la acel moment.
Imagine ilustrativă – Declarații ANAF. Foto: Dreamstime.com