Preşedinta statului Peru, Dina Boluarte, a apărut luni în fața justiţiei, într-un scandal care ar putea-o costa mai mult decât un nou profil estetic – o operaţie la nas, efectuată în iulie 2023 și ținută secretă, scrie AFP.
Dina Boluarte s-a prezentat la sediul Ministerului Public, în Lima, unde a fost audiată timp de peste patru ore, după care a plecat fără să facă declaraţii de presă.
A fost pentru prima oară când Dina Boluarte a fost audiată în acest dosar, care ar putea duce la depunerea unei cereri de destituire în Parlamentul țării, notează News.ro.
Scandalul a izbucnit anul trecut, pe 5 decembrie, după ce fostul premier Alberto Otarola a dezvăluit că şefa statului şi-a refăcut nasul fără să informeze Parlamentul în acest sens, aşa cum cere legea, din cauza riscurilor apărute în urma unor complicaţii ale problemelor ei de sănătate.
Parchetul a deschis atunci o anchetă pentru a stabili dacă Boluarte, o avocată în vârstă de 62 de ani, a comis „delictul de abandonare a postului” şi a omis să informeze Guvernul şi Parlamentul cu privire la această operaţie.
Porivit unor parlamentari şi jurişti, Boluarte a încălcat Constituţia, ceea ce ar putea antrena un proces de destituire sau vacantare a postului.
Într-un mesaj adresat națiunii, pe data de 13 decembrie, ea a confirmat operaţia efectuată în 2023, însă a subliniat că intervenția chirurgicală era necesară sănătăţii sale.
„Nu a fost o intervenţie estetică, ci o intervenţie necesară şi esenţială pentru sănătatea mea”, a declarat ea, la acel moment, dând asigurări că operaţia nu a împiedicat-o să-și exercitare funcţia prezidenţială.
Boluarte a exclus în decembrie să demizioneze din cauza acestui scandal şi a insistat că va „părăsi palatul prezidenţial pe la intrarea principală”, adică la sfârşitul mandatului, în iulie 2026.
Dina Boluarte, a cărei cotă de populariate este la cel mai scăzut nivel, este vizată de mai multe alte anchete, inclusiv una denumită „Rolexgate”, despre ceasuri de lux şi bijuterii pe care nu le-a declarat.
Ea este investigată şi cu privire la o presupusă vină în reprimarea unor manifestaţii care au izbucnit la momentul venirii sale la putere, în decembrie 2022, după destituirea fostului preşedinte Pedro Castillo.
Represiunea s-a soldat cu cel puţin 50 de morţi.
În ultimii opt ani, Peru a avut opt preşedinţi, acesta fiind cel mai important val de instabilitate politică din istoria modernă a țării.