Curling-ul, supranumit și șahul pe gheață, este în continuare un sport puțin cunoscut și practicat în România. Lipsa infrastructurii și a finanțărilor se traduc în sacrificii constante din partea pasionaților, cu atât mai mult a celor care caută performanța. În acest context, echipele de juniori ale României, care și-au susținut timp de mai bine de doi ani pregătirea în cantonamente pe arene din Ungaria, Slovacia, Belgia, Scoția sau Austria, au bifat rezultate spectaculoase la Campionatul Mondial de Curling 2024, desfășurat între 8-18 decembrie, în Finlanda, cu 4 victorii adjudecate.
Echipele care au reprezentat România la Lohja, Finlanda, sunt o generație nouă de juniori care au început să joace de circa 2 ani. Membrii echipei de băieți au 16 ani, iar fetele între 13 și 16 ani. Ambele echipe sunt antrenate de Bogdan Colceriu și Octavia Traila, jucători în naționala de curling a României.
„Încercăm să antrenăm copiii lunar la Budapesta, Bratislava, Praga, Kitzbuhel, Brussels sau alte orașe care au gheață dedicată. Efortul de deplasare nu e mic și antrenamentele se intensifică înaintea campionatelor. În 2024, juniorii au fost de foarte multe ori în deplasări prelungite pentru a ajunge la nivelul necesar susținerii unui campionat mondial. Neexistând infrastructură necesară acestui sport în țară, pregătirea cere sacrificii enorme din partea sportivilor, iar fără sprijinul unei mâini de oameni dedicați și al unei companii precum Nova Power & Gas, care au susținut acest efort, rezultatele ar fi fost greu de imaginat. Mondialele de juniori au vârsta minimă de intrare 13 ani și maximă 21. Asta înseamnă că echipele noastre au fost printre cele mai tinere din campionat, iar două dintre fetele noastre au fost chiar cele mai tinere participante. Asta ne dă mari speranțe pentru viitor, iar dacă reușim să construim infrastructura dedicată în România, o investiție nu mai mare de 2 milioane de euro pentru o arenă care poate găzdui competiții internaționale sau chiar sub 1 milion pentru o arenă de antrenamente și competiții locale, medaliile la un campionat mondial sau chiar olimpiadă sunt un vis realizabil”, explică antrenorul juniorilor, Bogdan Colceriu.
Drumul către Lohja
În acest sezon, juniorii noștri au avut parte de un program intens de pregătire. Echipele au participat în Liga C Belgiană, pe care au și câștigat-o, la EJCT Kitzbuhel, Tartra Open, dar și la alte campionate importante, precum Naționalele de Mixt Dublu și Mondialele de Mixt. Pe lângă competiții, echipele au fost implicate în cantonamente pe gheața din Zemst și Budapesta, unde s-a pus accentul pe perfecționarea tehnicii și creșterea coeziunii echipei.
Cei mai tineri juniori s-au întors în țară cu 4 victorii, cel mai bun rezultat al României la un campionat mondial de curling până în prezent
Băieții au încheiat parcursul la mondiale cu două victorii, bifând și un meci memorabil împotriva Spaniei, pe 14 decembrie. Echipa, formată din Dan Ghergie pe poziția de Skip, Tudor Pop, Vice Skip, Matei Felecan – Third, Tudor Mihalca – Lead și Cătălin Vancea – rezerva echipei, au dus lupte echilibrate, în care fiecare piatră a contat. Campionatul lor s-a încheiat cu 2 victorii și 4 înfrângeri cu șansă – mai ales în partidele cu Turcia și Japonia, unde diferențele au fost de doar câteva pietre.
Fetele, surpriza Campionatului Mondial de Juniori din Lohja, Finlanda
De departe cea mai tânără echipă din competiție (13 și 16 ani), România, considerată „underdog”, a impresionat prin jocul curajos, reușind să țină piept echipelor mult mai experimentate și să ofere un spectacol sportiv.
Echipa a fost condusă de Ania Bacali, pe poziția de Skip, care a lansat pietrele secund-ului. Sorana Pop, Vice Skip-ul echipei, a lansat ultimele pietre, aducând siguranță și strategie în momentele decisive. Lor li s-a alăturat Emma Ganea pe poziția de Third, Emma Isai ca Lead, iar Elisa Guttman a completat echipa ca rezervă.
Cu un bilanț de 2 victorii importante, în fața Croației și Ungariei, aceasta din urmă o țară cu multă experiență în curling, care a dat și campioni mondiali în trecut – cel mai mare câștig al fetelor a fost progresul continuu al echipei de la un meci la altul.
Turneul feminin din Cadrul Campionatului de Curling pentru Juniori de la Lohja a reunit 21 de echipe, împărțite în trei grupe. Echipa noastră s-a aflat într-o grupă puternică, alături de echipele din China, Croația, Slovenia, Spania, Ungaria și SUA. Băieții au concurat într-un turneu de 22 de echipe, împărțite în trei grupe. România s-a aflat și la masculin într-o grupă puternică, alături de echipele Australiei, Chinei, Japoniei, Sloveniei, Spaniei și Turciei.
Articol susținut de Federația Română de Curling