Cum să distrugi o inițiativă națională. Un cercetător român la Oxford dă „exemplul perfect al modului în care România tratează oameni pregătiți” - HotNews.ro

Cum să distrugi o inițiativă națională. Un cercetător român la Oxford dă „exemplul perfect al modului în care România tr
📅 2025-01-15

Dr. Ştefan Dascălu, un cercetător român stabilit în Marea Britanie și afiliat Universității Oxford, își povestește experiența într-un for subordonat unui minister din România.

La începutul anului 2023, încărcat de proiecte și speranțe, am primit o invitație care părea să fie un semn că lucrurile ar putea începe să se miște în direcția corectă. Sebastian Burduja, pe atunci ministru la Cercetare, Inovare și Digitalizare, îmi propunea să devin membru în Consiliul Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie (COSIT). Invitația mi-a fost transmisă de o persoană pe care o prețuiesc foarte mult și care, la acea vreme, activa în minister. 

Deși scepticismul față de structurile guvernamentale îmi fusese bine cimentat de experiențele anterioare, am acceptat. Credeam că acest consiliu ar putea reuni oameni cu adevărat valoroși, din țară și din diaspora, capabili să contribuie la progresul României.

Prima întâlnire a avut loc pe 22 mai, în acelaşi an. Ne-am adunat alături de ministrul Burduja, fiecare cu propriile speranțe și idei. Însă, la doar câteva săptămâni după această primă întâlnire, o remaniere guvernamentală l-a mutat la Ministerul Energiei. COSIT-ul, cu toate promisiunile lui frumoase, a rămas suspendat în aer, un proiect fără stăpân.

Un ministru “prea ocupat”

Un grup de membri din consiliu – oameni cu o pregătire excepțională și o dorință reală de a schimba ceva – au încercat să readucă proiectul pe linia de plutire. Noul ministru, Bogdan Ivan, părea însă extrem de ocupat. Prea ocupat, de fapt, pentru a se întâlni cu un consiliu format din experți, antreprenori de succes și chiar milionari, toți muncind pe gratis dintr-un autentic simț al responsabilității. 

Ministrul Bogdan Ivan. Foto: Alex Tudor / Agerpres

După luni de „demersuri” și explicații birocratice despre necesitatea actualizării ordinului de ministru, s-au făcut câteva modificări ale biografiilor de pe site-ul ministerului (la care doar câțiva membri ai consiliului s-au conformat). Pentru ce? Pentru a fi „realeși” într-un consiliu care abia își trăgea sufletul înainte să înceapă. Între timp, s-au adăugat noi membri. „Cu mai multă expertiză e mai bine”, am putea spune. Sigur, dacă ar fi existat măcar o fărâmă de seriozitate.

Când, într-un final, s-a reușit programarea unei întâlniri, a fost anunțată pe ultima sută de metri. Evident, majoritatea nu a putut participa. Revolta celor care încă își păstrau optimismul a început să crească. 

Teama unui doctorand român la Harvard

Nu era doar o lipsă de respect față de niște oameni pregătiți să muncească pe gratis pentru binele țării, ci o desconsiderare a oricărei inițiative care ar fi putut avea un impact real.

Printre acești oameni valoroși se afla și Oana Geambașu, un profesionist desăvârșit și actualmente doctorand în sănătate publică la Universitatea Harvard. Având o experiență de ani de zile în calitate de consilier de ministru la Ministerul Sănătății, ea avertizase de nenumărate ori despre modul în care ministerele din România „funcționează”. Din păcate, realitatea a confirmat toate temerile ei.

“Ni s-a sugerat să ne mutăm la alt minister”

Când ministrul Ivan a găsit, în sfârșit, timp să ne vorbească, entuziasmul său părea să depășească orice așteptări. Ne-a cerut să redactăm o strategie națională, cu termen de câteva zile. Un compliment, poate, pentru competențele noastre, dar și un test clar al lipsei de înțelegere a dimensiunii reale a unei astfel de sarcini. Cu toate acestea, câțiva membri au rămas dedicați. S-au conturat idei bune, obiective ambițioase. Totuși, având în vedere proximitatea alegerilor parlamentare, șansele de continuitate erau infime.

Alegerile au venit și au trecut, iar guvernul a rămas, surprinzător, aproape neschimbat. Cu toate acestea, am fost anunțați că obiectivele consiliului ar fi mai bine aliniate cu direcțiile noului ministru al Educației și Cercetării, Daniel David. Ni s-a sugerat să ne mutăm acolo. Tot ce pot spune este că îi urez succes ministrului Daniel David, conștient fiind că misiunea sa de a redresa educația este monumentală. 

Pentru mine, însă, această posibilă tranziție a fost picătura care a umplut paharul. Ce altceva decât o farsă poate fi un consiliu care mută oameni de la un minister la altul, fără să fi realizat nimic concret?

Am rămas cu un gust amar. COSIT, în ciuda potențialului său enorm, a devenit exemplul perfect al modului în care România tratează oameni pregătiți, dedicați și dornici să facă bine. Cel mult se poate „stoarce” imagine, dar acțiunile concrete pentru beneficiul României sunt neglijate total. 

Tot ce ne rămâne este să sperăm că, într-o zi, astfel de inițiative vor fi luate în serios. Până atunci, ne întrebăm dacă România vrea cu adevărat să evolueze sau doar să dea impresia că încearcă.

Dr. Ștefan Dascălu. Foto: www.ox.ac.uk

Dr. Ştefan Dascălu este un cercetător român şi consultant în sănătate specializat în imunologie și epidemiologie, stabilit în Marea Britanie și afiliat Universității Oxford. El este autorul mai multor lucrări științifice și este recunoscut pentru activitatea sa de promovare a dialogului între știință și societate, realizări pentru care a primit numeroase distincții, printre care și premiul de la UK Research and Innovation (UKRI) pentru excelența în cercetare și comunicare științifică.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

VIDEO Ce este Moonhouse, „ideea nebunească” ce are șanse să devină realitate pe Lună „pentru milioane de ani”

Un artist suedez este pe cale de a-și vedea visul cu ochii: o creație de-a lui, o machetă de mici dimensiuni a unei case de culoare roșie, va fi lansată în spațiu săptămâna aceasta și,…

FOTO Adâncurile oceanului au un nou locuitor: Crustaceul gigantic cu cap de „Darth Vader”, devenit o delicatesă scumpă

Adâncurile oceanului au un nou locuitor care este de acum înainte bine documentat, după ce o specie de crustaceu gigantic, descoperită recent, a fost botezată după Darth Vader, personajul malefic din seria de filme „Star…

Ministrul Educației, despre banii pe care îi primesc profesorii: „Legea salarizării trebuie să îi pună pe grilă acolo unde merită”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a dezvăluit marți seară că au existat discuţii în care s-a vehiculat ideea ca salariul unui profesor debutant din învăţământul preuniversitar să fie egal cu salariul mediu pe economie. Oficialul guvernamental…

Joe Biden scoate Cuba de pe lista statelor care susțin terorismul

Administrația Biden a anunțat, marți, că va elimina Cuba de pe lista susținătorilor statali ai terorismului, o măsură luată pe finalul mandatului, care este probabil să fie inversată de Trump. Un înalt oficial american a…

Ministerul Sănătății recunoaște că știa încă de anul trecut de centrele din Târgu Mureș în care copiii cu dizabilități erau ținuți în condiții insalubre, dar insistă pe amenzile aplicate

Ministerul Sănătății a transmis marți seară că inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 32.000 de lei în urma controalelor efectuate în această perioadă în cele patru centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe…

Deși au fost ridicate controalele la frontieră după intrarea în Schengen, traficul pe Podul Prieteniei se desfășoară doar pe o bandă. Care este cauza

Traficul pe Podul Prieteniei care face legătura între România și Bulgaria, în zona Giurgiu-Ruse, se desfășoară pe o singură bandă, în sistem semaforizat, după ce partea bulgară a reluat lucrările de reparații la pod, conform…

Boris Pistorius dă în continuare speranțe Ucrainei pentru sprijinul militar de 3 miliarde de dolari, refuzat de Scholz, deși recunoaște că „există problema fondurilor”

Guvernul de la Berlin discută în continuare pachetul de ajutor în favoare de 3 miliarde de euro propus pentru Ucraina, a anunțat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, potrivit agenției Ukrinform. Pistorius, care a…

Ben Stiller a povestit de ce el și soția sa s-au despărțit timp de 4 ani și cum au reușit să se împace

Actorul Ben Stiller a dezvăluit motivul pentru care el și soția sa, actrița Christine Taylor, s-au separat timp de patru ani și cum au reușit să își repare relația după o despărțire atât de lungă,…

Neil Gaiman, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori britanici, acuzat de agresiune sexuală de mai multe femei

Neil Gaiman, autorul romanelor „Coraline”, „American Gods” sau „Anansi Boys”, este acuzat de opt femei de agresiune sexuală și comportament sexual inadecvat, scrie BBC. Scriitorul de romane fantasy și science fiction se confruntă cu noi…

DIICOT a deschis dosar penal în cazul centrelor din Mureș pentru copii cu dizabilități, ținuți închiși, în condiții insalubre / Și Parchetul General a fost sesizat

Procurorii DIICOT au anunțat marți, într-un comunicat de presă, că au deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situația de la centrele de îngrijire a…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.