O femeie, care a fost învinuită de instanțele franceze de destrămarea căsniciei sale deoarece nu mai întreținea relații sexuale cu soțul ei, a câștigat un apel la cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului, a anunțat joi curtea, reaprinzând o dezbatere în Franța cu privire la drepturile femeilor, relatează Reuters.
Femeia din Franța, identificată în documentele judiciare „ca doamna H.W.”, născută în 1955, și-a prezentat cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2021, după ce a epuizat căile de atac în Franța, la aproape un deceniu de la divorț.
CEDO a decis că instanțele franceze i-au încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie.
„În cazul de față, Curtea nu a putut identifica niciun motiv care să justifice această ingerință a autorităților publice în sfera sexualității”, se arată într-un comunicat remis de CEDO.
Decizia curții europene vine într-un context de reflecție profundă în Franța, după cazul extrem de mediatizat al lui Gisele Pelicot, al cărei soț a fost găsit vinovat de drogarea ei și de invitarea a zeci de bărbați în casa lor pentru a o viola.
Cazul a șocat lumea, a reaprins dezbateri dificile despre drepturile femeilor în Franța și a transformat-o pe Gisele Pelicot într-un simbol al feminismului.
Într-un comunicat remis de avocata sa, H.W. a salutat victoria juridică obținută la CEDO.
„Sper ca această decizie să marcheze un punct de cotitură în lupta pentru drepturile femeilor în Franța”, a spus ea. „Este acum imperativ ca Franța, la fel ca alte țări europene, precum Portugalia sau Spania, să ia măsuri concrete pentru a eradica această cultură a violului și pentru a promova o adevărată cultură a consimțământului și respectului reciproc”, a adăugat aceasta.
Lilia Mhissen, avocata femeii, a precizat că decizia CEDO nu are un impact asupra divorțului lui H.W., care este definitiv. Totuși, ea a subliniat că hotărârea va avea un impact major asupra legislației franceze, împiedicând judecătorii francezi să mai ia decizii asemănătoare în viitor.
„Această decizie marchează abolirea obligației maritale și a viziunii arhaice, canonice, asupra familiei”, a declarat ea într-un comunicat. „Instanțele vor înceta, în sfârșit, să interpreteze legislația franceză prin prisma dreptului canonic și să impună femeilor obligația de a avea relații sexuale în cadrul căsătoriei.”
Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, care a reprezentat guvernul francez în acest caz, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Femeia, care s-a căsătorit cu soțul ei în 1984 și a avut patru copii cu acesta, a dorit divorțul, dar a contestat să fie considerată vinovată de destrămarea căsniciei, argumentând că aceasta a fost o intruziune nedreaptă în viața sa privată și o încălcare a integrității sale fizice.
Ea a invocat probleme de sănătate și amenințări cu violența din partea soțului ca motive pentru care nu a avut relații intime cu el din 2004.
Faptul că unul dintre copiii cuplului era cu handicap fizic și mental a adăugat o presiune suplimentară asupra căsătoriei.
H.W., care este din Le Chesnay, lângă Paris, a declarat că a fost profund traumatizată de decizia instanței, care „a legitimizat un mediu familial în care intimitatea și demnitatea femeilor sunt ignorate și încălcate”.
Cazul lui H.W. a fost susținut de două grupuri de activism pentru drepturile femeilor din Franța.
Emmanuelle Piet, lidera unuia dintre ele, Colectivul Feminist Împotriva Violului, s-a declarat încântată.
„Doamna W a luptat timp de cincisprezece ani pentru această cauză, iar aceasta s-a încheiat cu o victorie, bravo,” a spus ea. „Când ești forțată să ai relații sexuale în cadrul căsătoriei, este viol”, a adăugat activista feministă.