„Trebuie să luați o decizie. Vreți partidul lui Olaf Scholz? Sau sunteți de partea noastră, cu Elon Musk și Donald Trump? Care dintre tabere vă atrage mai mult?”, a declarat Maximilian Krah, un politician controversat al partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), pentru CNN.
Declarațiile politicianului german au fost făcute pentru CNN în timp ce AfD își lansa campania electorală națională în fața a 4.000 de susținători în oraşul Halle, unde Elon Musk și-a făcut apariţia prin videoconferință. Miliardarul a spus că e „foarte încântat de AfD” şi a încurajat susţinătorii să lupte pentru un viitor mare al ţării.
Potrivit CNN, în sala de conferințe, unde a avut loc evenimentul partidului de extremă dreaptă, liderii AfD și-au exprimat admirația pentru Donald Trump și noua sa administrație. Însă, în afara de Elon Musk, care și-a arătat, în ultimele luni, susținerea față de AfD, noul președinte al SUA nu a vorbit despre alegerile din Germania sau despre partidul de extremă dreapta care pare hotărât să creeze o alianță.
Unul dintre motivele pentru care AfD vrea o alianță este că atât SUA, cât și Germania au probleme similare legate de migrația în masă și de dificultățile economice, probleme pe care ambele părți le-au pus pe seama partidelor „liberale”.
Liderul partidului de extremă dreaptă, Alice Weidel, a declarat pentru CNN, după evenimentul din Halle, că le dorește lui Elon Musk, lui Donald Trump și lui JD Vance „cele mai bune urări pentru următorul lor mandat”.
Tino Chrupalla, co-liderul AfD, care a participat la mitingul din Washington la ceremonia de investire a lui Trump, a vorbit, de asemenea, la eveniment în termeni elogioși despre președintele SUA. „Puteai simți optimismul și speranța. Poporul american s-a simțit eliberat. Trump și-a pus în aplicare promisiunile electorale. Asta este ceea ce eu numesc politică pentru popor”, a spus el.
Matthais Quent, un cercetător și autor în domeniul extremismului, în special al AfD și al extremei drepte din Germania, spune că atenția acordată de Elon Musk este un teritoriu neexplorat pentru partid și că acesta o exploatează în beneficiul său.
AfD a profitat de o oportunitate de a se normaliza, folosind administrația Trump ca etalon. „Să vezi că cea mai mare putere din lume are o conducere de extremă dreapta, asta le spune „bine, și noi putem atinge acest obiectiv””, a declarat Quent într-un interviu acordat CNN.
Deși nu toți observatorii sunt de acord cu evaluarea administrației Trump în acești termeni, există o asemănare semnificativă în materie de politică și strategie. „Este naționalism, este populism, este anti-imigrație, este perturbare”, spune Quent.
În întreaga Europă a existat un val de partide de extremă dreapta care au ajuns la putere pe baza unor platforme în mare parte populiste. Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, este un vechi susținător al lui Trump și a salutat revenirea acestuia la putere. Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei a declarat deschis că politicile sale se aliniază îndeaproape cu cele ale lui Trump.
În ceea ce privește alianța Musk-AfD, Matthais Quent crede că partidul este flatat de interesul său și profită de o ocazie. „AfD nu a avut niciodată un sprijin atât de deschis din partea unui întreg guvern, sau din partea unui om apropiat de guvern. Au avut sprijin din partea unor oameni foarte bogați din Europa și din Germania, dar a fost ascuns și nu public. Sprijinul îi ajută să fie văzuți ca un partid politic normal, ceea ce este narațiunea tuturor mișcărilor populiste de extremă dreapta din lume”, a declarat cercetătorul.
La evenimentul de campanie din Halle, Musk a repetat că AfD este „cea mai bună speranță” a Germaniei, înainte de a adăuga: „Este bine să fim mândri de cultura germană, de valorile germane și să nu pierdem asta într-un fel de multiculturalism care diluează totul”.
De asemenea, miliardarul a provocat controverse săptămâna aceasta, când au avut loc ceremonii de comemorare la 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz. Musk declarat că există „prea multă concentrare asupra vinovăției din trecut și trebuie să trecem peste asta”.
Observațiile lui Musk au reflectat poziția AfD, conform căreia Germania ar trebui să înceteze să ispășească pentru crimele comise de naziști în trecut. Comentariile l-au iritat pe Scholz, care a spus că declarațiile lui Musk sunt „dezgustătoare”.
Cu toate acestea, cercetătorul se întreabă în ce măsură implicarea lui Musk ajută AfD în sondaje. El crede că ascensiunea partidului german de extremă dreaptă poate fi atribuită mai degrabă slăbiciunii guvernului și modului în care dezbaterile sociale se concentrează pe problemele majore ale AfD, cum ar fi migrația.
În prezent, AfD se plasează pe locul doi în intențiile de vot, în spatele alianței conservatoare de opoziție CDU/CSU, și poate deveni a doua forță politică ca mărime din Germania. Potrivit CNN, există însă șanse mari ca AfD să fie exlus din guvern fiindcă între partidele mari din Germania există de mult timp un acord de a refuza formarea unui guvern sau adoptarea de legi cu ajutorul partidului de extremă dreaptă.
Dar o situație recentă din Bundestag arată că lucrurile par să se schimbe. Miercuri, cu ajutorul AfD, partidul conservatorilor a promovat o moțiune de înăsprire a politicii de migrație. Deși proiectul de lege a fost respins vineri, mulți au văzut implicarea inițială a partidului extremist ca pe o victorie.
Indiferent de modul în care alegătorii văd implicarea SUA, Quent spune că, „în general, conducerea AfD este în favoarea lui Trump și simte că are un impuls în acest moment”. Germanii sunt chemați la urne pe 23 februarie pentru a alege un nou Bundestag după destrămarea coaliției guvernamentale tripartite conduse de Olaf Scholz.