Liderii de afaceri americani au o reacție mixtă cu privire la tarifele comerciale abrupte pe care administrația lui Donald Trump le-a impus Canadei, Mexicului și Chinei, în timp ce Wall Street Journal (WSJ) l-a numit într-un editorial „cel mai stupid război comercial din istorie”, scrie The Guardian.
Președintele SUA a impus sâmbătă Canadei și Mexicului tarife de 25% la importuri, iar Chinei tarife de 10%, într-o măsură care a lansat o nouă eră de războaie comerciale între SUA și trei dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi. Tarifele împotriva Canadei exclud produsele petroliere și energetice.
Trump a declarat pe propria sa platformă de socializare Truth Social că a folosit puterile de urgență pentru a emite tarifele, care urmează să intre în vigoare marți, „din cauza amenințării majore a străinilor ilegali și a drogurilor mortale care ne ucid cetățenii, inclusiv fentanilul”.
Wall Street Journal spune că aceste măsuri „amintesc de vechea glumă a lui Bernard Lewis conform căreia este riscant să fii dușmanul Americii, dar poate fi fatal să fii prietenul ei”, adăugând că, cu excepția Chinei, „justificarea lui Trump pentru acest atac economic asupra vecinilor nu are niciun sens”.
„Drogurile ar putea fi o scuză, deoarece Trump a arătat clar că îi plac tarifele de dragul lor”, a mai scris WSJ care a amintit comentariile președintelui american de joi conform cărora SUA „nu au nevoie de petrol sau cherestea de la vecinii lor”.
„Trump vorbește uneori ca și cum SUA nu ar trebui să importe absolut nimic, ca și cum America ar putea fi o economie perfect închisă, care face totul la ea acasă”, mai scrie consiliul editorial al WSJ, completând: „ Acest lucru se numește autarhie și nu este lumea în care trăim, sau una care ar trebui să ne dorim să trăim, după cum Trump este posibil să constate în curând.”
Președintele SUA a reacționat la poziția editorială a publicației, postând pe Truth Social că „un «lobby al tarifelor», condus de Wall Street Journal, un ziar globalist și întotdeauna greșit, lucrează din greu pentru a justifica faptul că țări precum Canada, Mexicul, China și prea multe altele pentru a le numi, continuă prăduirea de zeci de ani a Americii, atât în ceea ce privește comerțul, criminalitatea, cât și drogurile otrăvitoare care sunt lăsate să curgă atât de liber în America”.
„Acele zile au trecut!”, a mai spus Trump care a precizat că „SUA are deficite majore cu Canada, Mexic și China (și aproape toate țările!), datorează 36 de trilioane de dolari”.
Secretarul Trezoreriei în timpul președintelui Clinton, Larry Summers, a numit tarifele iminente „un șoc autoprovocat al ofertei”. „Aceasta înseamnă o scădere a ofertei, deoarece impozităm furnizorii străini. Și asta va însemna prețuri mai mari și reduceri ale cantității”, a declarat el pentru CNN.
„Aceasta este o rană autoprovocată economiei americane. M-aș aștepta ca inflația din următoarele trei sau patru luni să fie mai mare ca o consecință, pentru că nivelul prețurilor trebuie să crească atunci când pui o taxă pe bunurile pe care oamenii le cumpără”, a mai spus, Larry Summers
Unii lideri de afaceri americani au reacționat neutru la tarifele impuse de Trump. Jamie Dimon, CEO al JP Morgan, cea mai mare bancă din lume, a declarat, săptămâna trecută, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că amenințările tarifare pot fi utilizate în mod eficient pentru a „aduce oamenii la masă” în vederea negocierii unor condiții comerciale mai favorabile.
Tarifele sunt „un instrument economic” sau „o armă economică”, în funcție de modul în care sunt utilizate, a remarcat acesta pentru CNBC. „Aș pune în perspectivă: Dacă este un pic inflaționist, dar este bun pentru securitatea națională, așa să fie. Adică, treci peste asta”, a mai spus Jamie Dimon.
William Reinsch, un fost oficial comercial al SUA, care lucrează în prezent la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că multe companii și-au făcut provizii de bunuri importate din timp pentru a evita tarifele și vor putea utiliza stocurile existente.
Aceasta poate fi o strategie eficientă pentru bunurile neperisabile, cum ar fi materialele de construcție, dar mai puțin pentru bunurile perisabile care nu au posibilitatea de a fi stocate. „Nu stochezi avocado”, a spus Reinsch. „Nu faci stocuri de flori tăiate. Nu faci stocuri de banane”.
Grupul de afaceri Camera de Comerț a SUA a avertizat că politica tarifară este greșită și va cauza prejudicii economice americanilor.
Vicepreședintele senior al grupului, John Murphy, a declarat: „Președintele are dreptate să se concentreze asupra problemelor majore, cum ar fi granița noastră spartă și flagelul fentanilului, dar impunerea de tarife în temeiul IEEPA (Legea privind puterile economice internaționale de urgență) este fără precedent, nu va rezolva aceste probleme și va crește doar prețurile pentru familiile americane și va distruge lanțurile de aprovizionare.”
„Camera se va consulta cu membrii noștri, inclusiv cu întreprinderile de pe străzile principale din întreaga țară afectate de această măsură, pentru a determina pașii următori în vederea prevenirii prejudiciilor economice pentru americani”, a spus John Murphy.
Președintele SUA a anunțat, vineri, taxe vamale de 25% pentru bunurile din Canada și Mexic, respectiv de 10% la importurile din China, spunând că țările vizate nu pot face nimic pentru a întârzia aplicarea lor de marți, 4 februarie, notează Reuters.
Totuși, Donald Trump a precizat că pentru petrolul și alte produse din sectorul energetic canadian nivelul tarifelor va fi de 10%, față de cel de 25% care se aplică pentru restul bunurilor.
Sâmbătă, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunțat că țara sa va riposta cu taxe de 25% pe o serie de importuri din SUA și i-a avertizat pe americani că acțiunile președintelui Trump vor avea consecințe reale pentru ei.