Situația pariurilor, cazinourilor și a loteriilor online sau cu prezență fizică din România a ajuns până acolo încât e ca și cum un oraș cu populația din Urziceni, Chitila sau Breaza solicită să fie ajutat de stat ca să nu mai fie lăsat să joace. Legea le cere companiilor și statului să facă acest lucru, dar lucrurile nu se mișcă, scrie astăzi siteul de investigații Snoop, care prezintă date din interiorul instituțiilor.
Săptămâna trecută, situația fără precedent a oamenilor care solicită să se țină cont de decizia lor de a nu mai participa la jocurile de noroc a fost discutată într-o ședință a consiliului consultativ al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Aceasta este autoritatea statului înființată în 2013, „ţinând seama de necesitatea asigurării prevenirii dependenţei de jocuri de noroc, a protecţiei minorilor”.
Majoritatea companiilor de pariuri sau „păcănele” încalcă legislația ce le permite jucătorilor cu probleme legate de dependență să se autoexcludă. Mecanismul este reglementat de două texte legislative, din 2022 și 2023. Nu doar firmele din industria gamblingului, dar și statul amână an după an aplicarea legislației, în coabitare cu firmele, a dezvăluit o investigație Snoop.
În acest timp, Banca Națională a avertizat că, în România, plățile cu cardul la pariurile și cazinourile online s-au înmulțit. Ele au devenit cele mai multe plăți dintre cele realizate cu cardurile pe internet. Românii continuă să participe la jocurile de noroc online cu o intensitate de 10 ori mai mare față de cea a economiei noastre, a scris recent siteul de sport al HotNews, GOLAZO.ro.
Întrebat de siteul de investigații Snoop, ONJN a recunoscut că „am primit peste 14.000 de cereri de autoexcludere”. Soluția agreată este o platformă comună care să interzică jucătorilor autoexcluși să parieze online și să blocheze accesul acestora în case de pariuri. Nu este clar, deocamdată, cum. O variantă: scanarea buletinului ca la turnichetele de la metrou. Ce se va întâmpla însă online?
O reuniune a consiliului consultativ al ONJN a avut loc luni, 27 ianuarie 2025. La ea a participat și conducerea instituției, inclusiv Gheorghe-Gabriel Gheorghe, președinte.
Șeful ONJN i-a informat pe participanții că există soluția implementării unei platforme pentru toate casele de pariuri. Doar că ideea este în stadiu incipient, iar pentru implementare va mai fi nevoie de măcar jumătate de an. „Mai durează cel puțin 6 luni”, spun sursele Snoop din interiorul industriei, care au solicitat păstrarea confidențialității.
În dialog cu Snoop, ONJN a oferit un termen-limită mai optimist. „Noul sistem de autoexcludere, pe care l-am luat la sfârșitul anului trecut, va fi complet funcțional până la sfârșitul lunii martie”, a afirmat Gheorghe-Gabriel Gheorghe, președintele instituției.
În prezent, cererile de autoexcludere se primesc doar la sediul ONJN. Gheorghe spune că a existat recent o explozie a numărului de cereri primite. În total, peste 14.000 de jucători au cerut să fie excluși din sălile de joc – cu mult peste cifra de 2.500, avansată de instituție acum șase luni.
„Doar azi am primit 100 de cereri”, a explicat Gheorghe joi.
Care este situația reală, în articolul publicat astăzi de Snoop.