Liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, recent întors de la Moscova, spune că moldovenii care încearcă să-i ajute pe transnistreni să treacă peste criza energetică riscă să fie pedepsiți penal. Anunțul vine în contextul în care mai mulți locuitori de pe malul stâng al Nistrului au dus în Transnistria ajutoare, pături și aparate electrice, pentru locuitorii regiunii, care îngheață în propriile case după ce Rusia a oprit livrările de gaz.
Vadim Krasnoselski a invocat legea privind separatismul, aprobată în 2023 de Parlamentul de la Chișinău.
„Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, dacă veți decide să ajutați Transnistria, citiți atent articolul din Codul Penal privind separatismul. Voi toți nimeriți sub răspunderea penală, potrivit acestei legi. Toți cei care vor să ne acorde un ajutor vor fi subiecți ai unor articole penale, la dorința procurorului și a serviciilor speciale”, a declarat Vadim Krasnoselski.
Acesta a anunțat astăzi că Rusia va relua furnizarea gazelor în Transnistria și că „mai trebuie răbdat puțin”.
Într-o postare pe canalul de Telegram al principalei televiziuni din Transnistria, Pervîi Prindestrovskii, se precizează că șeful așa-zisului „minister de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, nu poate participa la negocierile de la Chișinău, tot din cauza așa-numitei legi a separatismului.
Autorii postării scriu că Vitali Ignatiev a fost invitat insistent la Chișinău de „Domnul frig și foame” Serebrian, așa cum este numit în batjocură principalul negociator din partea Chișinăului în reglementarea transnistreană, vicepremierul Oleg Serebrian.
Legea la care face referire Krasnoselski a fost aprobată de Parlamentul de la Chișinău în 2023 și incriminează penal „acțiunile de separatism”, „instigarea la separatism” și „finanțarea acestor acțiuni”. Prin „separatism”, legiuitorul moldovean înțelege „orice acțiune săvârșită cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova”. Este incriminată penal „punerea la dispoziție sau colectarea intenționată, prin orice mijloace, direct sau indirect, a bunurilor de orice natură (…) la organizarea, la pregătirea sau la săvârșirea acțiunilor de separatism”.
Prevederile, incluse în Codul Penal, au fost criticate la momentul respectiv de Rusia. Maria Zaharova a declarat că acestea ar „estompa principiile de bază ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”.
Nimeni nu s-ar fi așteptat însă ca liderul regiunii separatiste să invoce, în mod manipulator, acest act normativ tocmai pentru a-i descuraja pe moldovenii impresionați de suferința transnistrenilor care, în plină iarnă, au rămas fără căldură în case.
Unii oameni din Chișinău, dar și din localitățile din vecinătatea regiunii transnistrene, au decis în aceste zile să adune ajutoare, pături groase și aparate electrice, pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului.
Pe tot parcursul crizei energetice care a început acum două săptămâni, pe 1 ianuarie curent, liderii regiunii transnistrene au lansate o serie de acuzații la adresa autorităților de la Chișinău, considerate vinovate de declanșarea crizei energetice în stânga Nistrului.
„Autoritățile din Moldova au oferit sprijin necondiționat din prima zi a crizei: ajutor umanitar, servicii medicale, consultant pentru procurarea gazelor din alte surse, dar asa-numita administrație de la Tiraspol a refuzat si ignorat in permanent orice fel de ajutor și a ales să facă jocul Federației Ruse.
În plus, pe de o parte Rusia se declara prieten, protector și susținător al regiunii transnistrene, iar pe de alt parte le închide gazul în plină iarnă, dând vina pe altii. Scopul Moscovei este să creeze o problem și apoi, prin propaganda, să dea vina pe autoritățile din Republica Moldova, mințind incã o dat oamenii din regiune”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Chișinău.
De asemenea, în aceste zile, în presa din stânga Nistrului, inclusiv principalul post TV din regiunea transnistreană, Pervîi Pridnestrovski, a publicat informații false despre pretinsele deconectări de la rețeaua de electricitate la Chișinău.
În realitate, Moldelectrica, societatea responsabilă în domeniul energetic, a anunțat că nu vor exista astfel de măsuri.
De la 1 ianuarie, peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi au început şi sistări ale apei curente, plus întreruperi de curent electric, au declarat luni autorităţile, în timp ce Republica Moldova şi Rusia se învinovăţesc reciproc pentru această criză energetică.
UPDATE: Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean a anunțat că Gazprom va relua livrările de gaz în Transnistria. „Regimul de la Kremlin a ținut oamenii de acolo ostatici, fără milă, în frig și întuneric, pentru că își dorește să aducă la putere grupări pro-ruse care să ne bage țara în conflict și să destabilizeze ordinea publică”.