În campania sa electorală, Donald Trump a anunțat tarife punitive la importurile în SUA – o măsură care va provoca daune economice grave Germaniei, arată analiștii nemți.
Trump vrea să reducă deficitul comercial al țării sale cu taxe vamale mai mari și să vizeze toate țările care „ne-au înșelat de ani de zile”, așa cum spune el. Germania ar fi deosebit de afectată de acest lucru, întrucât Republica Federală a exportat recent mai multe produse în SUA pe an – în valoare de 90 de miliarde de euro – decât a cumpărat din SUA.
Dacă Trump își va implementa tarifele protecționiste, așa cum a anunțat, exporturile germane ar putea scădea cu 15%, potrivit Lisandrei Flach, șefa compartimentului de comerț exterior la Institutul de analiză economică, ifo, din München.
„Cu nicio altă țară nu are Germania un excedent comercial atât de mare”, a declarat Flach, pentru Süddeutsche Zeitung.
În timpul campaniei electorale, Trump vorbise despre taxe vamale de cel puțin zece procente la toate importurile, 60% la produsele chinezești și chiar 200% la importurile de mașini din Mexic.
Președintele desemnat al SUA a făcut marți un prim pas către implementarea planului său: va crea „Serviciul de venituri externe”, prin decret în ziua învestirii sale, a anunțat republicanul, pe serviciul său de mesaje scurte, Truth Social.
„Economia americană a adus creștere și prosperitate lumii, prin acorduri comerciale laxe și jalnic de slabe, în timp ce pe noi ne-am impozitat”, a scris el. Este timpul ca acest lucru să se schimbe. Acum, cei care au profitat de pe urma SUA vor fi taxați „și vor plăti, în sfârșit, partea echitabilă”, a scris el, citat în presa germană.
Potrivit calculelor Institutului de Macroeconomie și Cercetare a Ciclului de Afaceri (IMK), 300.000 de locuri de muncă ar putea fi pierdute în Germania, dacă Trump își va implementa planurile tarifare, iar alte țări răspund cu măsuri similare.
Sebastian Dullien, de la Institutul IMK, ilustrează pierderea a 300.000 de locuri de muncă prin următorul exemplu: ar fi ca și cum ar dispărea de două ori mai multe locuri de muncă decât are, în Germania, cel mai mare producător de automobile german, Volkswagen.
Într-un al doilea scenariu, în care Trump implementează tarifele în marja inferioară a amenințărilor sale anterioare, 200.000 de locuri de muncă ar dispărea în Germania, potrivit IMK.
Acest lucru se datorează în principal, deoarece, potrivit unui studiu al Institutului Prognos, 1,2 milioane de locuri de muncă în Germania depind de exporturile către SUA, relatează Süddeutsche Zeitung. Adică 10% dintre cele douăsprezece milioane de locuri de muncă sunt dependente direct și indirect, de exporturi.
Potrivit publicației citate, exporturile către SUA sunt deosebit de importante, în industria farmaceutică, unde 28% din locurile de muncă din Germania depind de exporturi. Industrii precum cea auto, producătoare de mașini, sau industria chimică exportă, de asemenea, cantități mari în SUA.