Un atac al rușilor la Odesa a alertat locuitorii din județul Tulcea. Armata de la Kiev spune că peste 50 de drone au vizat mai multe regiuni ucrainene, inclusiv cea care se află la granița cu România. MAE a condamnat atacul „iresponsabil” și a anunțat aliații NATO.
SINTEZA ZILEI:
Un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraș din vestul Rusiei aflat la 170 de kilometri de frontieră, au anunțat autoritățile, citate de AFP.
22:10Cele trei mari companii aeriene de stat din China își extind rapid rutele și capacitățile către Europa, avantajate de posibilitatea de a survola spațiul aerian rusesc, ceea ce le oferă un atu privind costurile în fața concurenților europeni, relatează Financial Times.
21:33Într-un interviu cu actorul Viaceslav Manuciarov publicat luna trecută, redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonyan (foto), a sugerat o soluție la invazia din Ucraina pe care a considerat-o „realistă” și „acceptabilă”, scrie site-ul rusesc independent Meduza. Acum, un val de critici s-a abătut asupra ei.
21:27Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor contra Rusiei, tergiversată de Ungaria
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat vineri că nu există niciun motiv pentru a renunța la sancțiunile împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria întârzie prelungirea acestora în așteptarea instalării lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA și a unei opinii din partea acestuia cu privire la respectivele sancțiuni, informează AFP.
„Avem neapărat nevoie de sancțiuni. Acesta este modul nostru de presiune (asupra Rusiei) și ar fi foarte ciudat să renunțăm la el”, a spus Kallas în fața presei. Referindu-se la eventualele negocieri de pace ruso-ucrainene pentru care pledează Trump, șefa diplomației UE a estimat că, „oricum ar fi negocierile, ne vom afla în mod clar într-o poziție mai slabă” dacă sancțiunile contra Rusiei sunt ridicate.
„Contextul nu s-a schimbat. (Președintele rus Vladimir) Putin nu și-a schimbat obiectivele și nimic nu s-a schimbat pe teren. Așadar, nu există niciun motiv pentru ridicarea sancțiunilor”, a insistat ea, în timp ce se apropie data de 31 ianuarie, când expiră ultimul termen de șase luni la finalul căruia statele UE trebuie să prelungească valabilitatea sancțiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina.
Dar premierul conservator ungar Viktor Orban, un apropiat atât al viitorului președinte american Donald Trump cât și al președintelui rus Vladimir Putin, refuză să-și dea acordul pentru prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei. „A sosit moment să aruncăm sancțiunile pe fereastră și să stabilim un sistem de relații fără sancțiuni cu Rusia”, a spus Orban vineri, într-un interviu acordat postului public de radio ungar, potrivit Agerpres.
Anterior, ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka, a declarat la Bruxelles că Ungaria nu a decis încă dacă va sprijini prelungirea sancțiunilor europene împotriva Rusiei care expiră la sfârșitul acestei luni și consideră că UE ar trebui să ia o hotărâre în această chestiune numai după consultări cu administrația Trump.
19:32Ministerul Apărării: resturile de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
Câte fragmente de drone rusești au căzut pe teritoriul României de-a lungul războiului din Ucraina / Cele mai multe fragmente, găsite în Tulcea
18:53România a fost vizată, în intervalul iulie-august 2024, de mai multe de tentative abandonate de sabotaj, iar SRI a reușit să prevină materializarea unei operațiuni de sabotaj și a identificat atentatorul chiar înainte de a acționa, transmite vineri SRI într-un comunicat de presă.
18:38Armata rusă a anunțat vineri că a eliberat 63,2% din teritoriul ocupat de armata ucraineană în provincia rusă de graniță Kursk, după cinci luni de lupte care au urmat unei ofensive ucrainene surpriză în această regiune, informează agenția spaniolă de presă EFE. Ministerul rus al Apărării a mai semnalat vineri un nou atac ucrainean cu rachete americane ATACMS asupra regiunii ruse de graniță Belgorod și a promis represalii, deși afirmă că a doborât toate cele șase rachete lansate de Ucraina în această nouă salvă.
18:21Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au scăzut anul trecut cu 9,1%, la 113,7 milioane tone metrice, în condițiile în care rafinăriile țării se confruntă cu dificultăți, inclusiv atacurile dronelor ucrainene, scăderea prețurilor și costurile de producție mai ridicate, arată datele din industrie consultate de Reuters.
Dronele ucrainene au vizat câteva rafinării și instalații de gestionare a combustibililor din Rusia, inclusiv rafinăria Volgograd a Lukoil, Slavyansk, Novoshakhtinsk și Omsk ale Gazprom Neft și rafinăria Tuapse a Rosneft de la Marea Neagră.
De asemenea, rafinăriile rusești sunt afectate de presiuni financiare în urma scăderii prețurilor produselor petroliere, a majorării costurilor cu materiile prime și a interzicerii de către Moscova a exporturilor de benzină, susțin surse din industrie.
Ca rezultat, cantitatea de petrol procesat rusesc a scăzut la aproximativ 267 milioane tone metrice în 2024, cel mai redus nivel începând din 2012, conform calculelor Reuters pe baza datelor din industrie.
Totalul exporturilor de produse petroliere prin porturile de la Marea Baltică, Primorsk, Vysotsk, St. Petersburg și Ust-Luga, a scăzut anul trecut cu 9%, la 61,96 milioane tone. Exporturile de combustibili prin porturile rusești de la Marea Neagră și Marea Azov Sea au înregistrat un declin de 10%, la 42,75 milioane tone, scrie Agerpres.
17:18Un avion francez de patrulare, care survola Marea Baltică, a fost luat la țintă de apărarea antiaeriana rusă în spațiul aerian internațional. Anunțul a fost făcut vineri de armata franceză, iar ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, a denunțat un act de „intimidare, inacceptabil” din partea Rusiei, scriu agențiile AFP și Reuters.
16:56Vadim Kobzev, Igor Sergunin și Aleksei Liptser, trei avocați ai fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, au fost găsiți vinovați de „apartenență la o grupare extremistă” de către un tribunal din Rusia și condamnați la pedepse de până la 5 ani și jumătate de închisoare, anunță publicația Mediazona, preluată de agenția Reuters.
16:32Scholz nu se așteaptă ca administrația Trump să oprească ajutorul militar pentru Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri că nu se așteaptă ca SUA să oprească ajutorul militar pentru Ucraina după învestirea președintelui ales american Donald Trump pe 20 ianuarie, informează agențiile Reuters și EFE.
„Am vorbit de două ori direct cu Trump de la alegerile din SUA, iar consilierii (noștri) sunt într-un contact diplomatic permanent, astfel încât nu mă aștept la o întrerupere a ajutorului american pentru Ucraina”, a afirmat cancelarul german la Berlin, într-o conferință de presă comună cu omologul său suedez, Ulf Kristesson, potrivit Agerpres.
„Putem, prin urmare, să sperăm că o bună cooperare între Europa și SUA va continua să aibă succes și în viitor, inclusiv în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina”, a mai spus el.
Scholz și Kristesson au fost de acord că este de dorit să se pună capăt războiului, dar au avertizat că acest lucru nu se poate face pe la spatele ucrainenilor sau în dauna intereselor Europei.
Potrivit premierului suedez, sarcina europenilor este de a-și spori sprijinul pentru Ucraina, cea mai bună modalitate de a motiva SUA să își mențină susținerea. „Cel mai bun mod de a cere SUA să își mențină sprijinul pentru Ucraina este să îl creștem pe al nostru”, a insistat Kristesson.
Cei doi șefi de guvern consideră că președintele rus Vladimir Putin nu și-a atins niciunul dintre obiectivele pe care și le-a pus la începutul războiului.
Pe agenda discuțiilor între cei doi șefi de guvern s-au mai aflat misiunea NATO de apărare a infrastructurilor critice din Marea Baltică, coordonată din portul german Rostock (nord-est), și necesitatea de a îmbunătăți capacitățile de apărare ale Europei.
16:26Sute de percheziții la rețelele care facilitează fuga bărbaților ucraineni pentru a evita mobilizarea
Poliția ucraineană a anunțat vineri că efectuează „peste 200 de percheziții” care vizează rețele ce permit fuga în străinătate a bărbaților care se opun mobilizării militare, scrie AFP.
„Poliția (…) a început să efectueze percheziții în 19 regiuni ale Ucrainei la locuințele persoanelor implicate”, se arată într-un comunicat.
Ucraina, care luptă de trei ani împotriva invaziei rusești, are dificultăți în a-și reface rândurile armatei, care suferă pierderi grele și dezertări în fața trupelor rusești mai numeroase și mai bine echipate, care câștigă teren de luni de zile, în special în estul țării.
Săptămâna trecută, poliția anunțase deja că efectuează peste 600 de percheziții, primul pas într-o „operațiune specială” menită să destructureze rețelele care îi ajută pe cei ce vor să evite armata să treacă ilegal granița.
Bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani le este interzis să-și părăsească țara, cu unele excepții. Cei care vor să scape de o eventuală mobilizare trec granița ilegal.
Estimările neoficiale indică faptul că mii sau chiar zeci de mii de ucraineni au reușit să plece ilegal datorită traficanților, actelor false sau mitei plătite polițiștilor de frontieră, notează Agerpres.
Zeci dintre ei și-au pierdut viața încercând să înoate peste râurile de graniță.
14:57Un atac cu rachete rusești a ucis vineri cel puțin patru persoane și a distrus parțial o instituție de învățământ în orașul Krivoi Rog, au declarat oficialii ucraineni, informează Reuters.
Cel puțin alte șapte persoane au fost rănite, unele dintre ele grav, a declarat Serhiy Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, pe Telegram.
„Fiecare astfel de atac terorist ne reamintește cu cine avem de-a face. Rusia nu se va opri singură – poate fi oprită doar prin presiune comună”, a declarat pe Telegram președintele Volodimir Zelenskii, care s-a născut în orașul Krivoi Rog.
Două clădiri cu cinci etaje au fost, de asemenea, avariate, iar una a luat foc, a declarat Lysak.
Mai multe explozii au reverberat prin oraș, au declarat martorii pe rețelele sociale, după ce forțele aeriene ucrainene au avertizat cu privire la amenințarea unui atac cu rachete balistice din Crimeea ocupată de Rusia.
13:40Una dintre cele 3 țări NATO din zona baltică a anunțat vineri că s-a angajat să aloce între 5% și 6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030, chiar mai mult decât pragul cerut recent de președintele ales al SUA Donald Trump, relatează Reuters.
13:21VIDEO Cum arată locul unde s-a prăbușit drona rusească lângă Tulcea. Primarul din Ceatalchioi spune că aparatul de zbor fără pilot a căzut foarte aproape de un drum și o casă locuită.
12:40Armata lui Vladimir Putin a bombardat Rusia cu o rachetă de craozieră Kh-69 pe care o folosește de obicei pentru a lovi instalațiile energetice ucrainene, relatează The Moscow Times.
12:00Ucrainenii spun că au doborât „o pasăre rară”: o dronă rusească experimentală de recunoaștere Merlin-VR
11:29Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că forțele Moscovei au recucerit 63,2% din teritoriul capturat de ucraineni în regiunea Kursk, a relatat agenția Interfax, preluată de Reuters.
10:38Kremlinul a declarat vineri că va studia detaliile noului acord de 100 de ani al Ucrainei cu Regatul Unit, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „îngrijorătoare” ideea unor baze militare britanice în Ucraina și a declarat că Moscova vede cu ochi răi perspectiva cooperării britanice cu Ucraina în Marea Azov, numind-o „marea internă” a Rusiei.
Premierul britanic Keir Starmer s-a angajat joi să colaboreze cu Ucraina și aliații pentru a oferi Kievului garanții de securitate dacă se negociază o încetare a focului cu Rusia și oferind mai mult sprijin prin intermediul unui acord de parteneriat pe 100 de ani.
10:04Apărarea aeriană ucraineană a doborât 33 din cele 50 de drone lansate de Rusia în timpul nopții, au declarat vineri forțele aeriene ucrainene, informează Reuters.
Acesta a declarat că 9 drone au fost „pierdute”, cu referire la utilizarea de către Ucraina a războiului electronic pentru a redirecționa dronele rusești, în timp ce una a părăsit Ucraina în direcția României.
„Dronele de atac ostile au lovit întreprinderi din regiunea Odesa, iar clădirile instituțiilor, întreprinderilor private și gospodăriilor din regiunile Harkov, Cerkasî și Kiev au fost avariate ca urmare a căderii dronelor inamice doborâte”, a declarat armata pe aplicația de mesagerie Telegram.
Infrastructura portuară din regiunea Dunării a fost atacată, au adăugat reprezentanții armatei ucrainene.
Un oficial regional din Kiev a declarat că un copil a fost rănit ca urmare a căderii resturilor de la țintele doborâte în timpul unui atac.
09:48Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a condamnat cu fermitate „atacurile iresponsabile” ale forțelor ruse de vineri dimineața, care au vizat infrastructura portuară din Ucraina, situată în proximitatea frontierei României, în județul Tulcea. MAE a subliniat că aceste acțiuni reprezintă o încălcare flagrantă a normelor dreptului internațional și un risc grav pentru securitatea regională.
09:23România exportă vineri către Republica Moldova un volum de gaze cu 5,6 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă un record, au afirmat, pentru HotNews.ro, reprezentanții Transgaz. Și exporturile de electricitate către țara vecină, peste 600 de MW, sunt printre cele mai mari de la începutul crizei energetice de peste Prut.
08:22Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, vineri dimineața, în proximitatea frontierei cu România, în județul Tulcea, potrivit Ministerului Apărării Naționale.
07:17Populaţia din nordul judeţului Tulcea a primit, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-ALERT cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul naţional, pe fondul războiului din Ucraina, iar o persoană a sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere informaţii suplimentare, conform Agerpres.
––
Evenimentele de joi, ziua 1058 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro