De ce a renunțat Sinteza Oradea la construirea unei fabrici de baterii împreună cu americanii de la Lockheed Martin. Reacția Ministerului Energiei - HotNews.ro

De ce a renunțat Sinteza Oradea la construirea unei fabrici de baterii împreună cu americanii de la Lockheed Martin. Rea
📅 2025-05-21

Sinteza SA, o companie românească privată din industria chimică, și-a informat acționarii și investitorii de pe bursă că a renunțat la investiția într-o fabrică de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice, care beneficia de fonduri PNRR. Decizia a fost luată pe 19 mai de către Consiliul de Administrație al companiei. Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă că Ministerul Energiei nu a efectuat plăți către Sinteza SA, astfel că nu se înregistrează un impact financiar negativ asupra fondurilor gestionate prin PNRR.

Proiectul a fost anunțat în noiembrie 2024 împreună cu americanii de la Lockheed Martin, după ce a fost semnat un acord. „Acest acord stabilește cadrul în care părțile vor începe procesul de dezvoltare a unei viitoare fabrici în valoare de 50 de milioane de euro, care va produce 30.000 de tone de electrolit negativ pe an, începând din vara anului 2026. Aceasta va fi prima fabrică europeană de acest tip și cea mai mare din lume”, se arăta într-un comunicat al Sinteza SA din 20 noiembrie 2024.

Decizia luată după o „aliniere strategică cu partenerul tehnologic, Lockheed Martin”

Sinteza SA susține că decizia a fost luată în urma „unei evaluări interne aprofundate și a unei alinieri strategice cu partenerul nostru tehnologic, Lockheed Martin”. Lockheed Martin este o companie americană specializată în domeniul militar, al securității și al tehnologiilor avansate.

Proiectul viza „înființarea unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”. Era finanțat în baza Contractului nr. 344/27.12.2024 prin programul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

„Decizia reflectă concluziile unei analize amănunțite de fezabilitate și ale unei evaluări comerciale, efectuate de Sinteza SA, care au avut în vedere o varietate de factori relevanți. Tehnologia redox flow este promițătoare și strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, insa momentul actual nu oferă încă toate condițiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect”, arată Sinteza SA.

Potrivit companiei, „analiza a ținut cont, printre altele, de dinamica generală a pieței pentru soluții de stocare de durată mare și de caracteristicile actuale ale cererii, fără a pune sub semnul întrebării potențialul colaborărilor viitoare în această direcție”.

Sinteza SA a pus sub semnul întrebării viabilitatea economică, în ciuda fondurilor europene

Compania mai afirmă că în etapa recentă de analiză, au fost explorate opțiuni de ajustare a modelului de afaceri inițial.

Sinteza SA susține că aceste variante ar fi implicat o extindere considerabilă a ariei de implementare, precum și o creștere substanțială a angajamentului investițional și a nivelului de risc.

„Având în vedere contextul actual de piață, o astfel de implicare nu ar putea fi susținută, în acest moment, pe baze strategice solide. Deși proiectul beneficiază de sprijin nerambursabil aprobat de Ministerul Energiei, analiza actualizată a indicat că, în contextul actual, condițiile necesare pentru susținerea viabilității economice nu sunt pe deplin întrunite. În aceste condiții, continuarea implementării ar putea genera un nivel de expunere care nu corespunde pe deplin principiilor noastre de prudență strategică și gestiune responsabilă a resurselor, în acord cu obiectivele pe termen lung ale companiei și cu interesele acționarilor”, a precizat compania.

Astfel, Sinteza SA demarează procedurile formale privind încetarea implementării proiectului și a contractului de finanțare aferent.

Ministerul Energiei: Nu se înregistrează impact financiar negativ

Ministerul Energiei susține, printr-un comunicat de presă, că a inițiat un dialog cu beneficiarul finanțării, în vederea identificării celor mai potriviți pași de urmat pentru a asigura continuitatea obiectivelor asumate la nivel național în cadrul PNRR, măsura I4.1 – Sprijinirea investițiilor în întregul lanț valoric al bateriilor (producție și/sau asamblare și reciclare).

„Deși compania Sinteza SA a decis oprirea proiectului, Ministerul rămâne angajat în promovarea și susținerea apelului dedicat producției de baterii în România. Menționăm că, până la acest moment, Ministerul Energiei nu a efectuat plăți către Sinteza SA, astfel că nu se înregistrează un impact financiar negativ asupra fondurilor gestionate prin PNRR”, precizează Ministerul Energiei.

Acesta mai afirmă că va continua să identifice și să susțină proiectele viabile, astfel încât România să își reducă dependența de importuri și să contribuie activ la autonomia energetică a Uniunii Europene.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

VIDEO Panică printre turiști după ce un turn vechi de peste 600 de ani s-a prăbușit într-un oraș istoric din China

Vizitatorii unui sit turistic vechi de secole din estul Chinei au fost luați prin surprindere după ce sute de țigle de pe acoperiș s-au desprins și au căzut de la o înălțime de peste două…

Un lider PSD îl acuză pe Sorin Grindeanu că vrea să ducă partidul în opoziție în ciuda voinței majorității: „Spune un neadevăr. PSD trebuie să fie la guvernare

Nimic nu s-a schimbat în PSD după plecarea lui Marcel Ciolacu, iar noul președinte interimar a mințit ieri când a spus că partidul vrea să intre în opoziție, acuză primarul Buzăului, Contantin Toma, într-o declarație…

Să fim realiști, nu populiști. Nu putem redresa bugetul doar din tăierea cheltuielilor

România nu are cheltuieli mari, ci încasări mici, scrie profesoara de științe politice Alina Mungiu-Pippidi într-o opinie pe care HotNews o publică.  Să terminăm cu populismul! Măcar după alegeri. E foarte greu să mai guvernezi…

„Este un elev foarte cuminte”. Ce spune școala unde învață tânărul de 17 ani pe care FBI îl acuză de acte de terorism și de pornografie infantilă

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv, marți, cererea autorităților americane de extrădare a elevului de 17 ani din România acuzat de FBI că în urmă cu doi ani a trimis sute de…

„Geambași de suflete”. Ce spune AUR după demisiile parlamentare din POT

„Niciun parlamentar sau lider de filială AUR nu va părăsi rândurile luptei pentru poporul român”, transmite partidul condus de George Simion după ce mai mulți parlamentari ai partidului POT, aliat cu AUR, au demisionat miercuri.…

Momentul în care George Simion primește o lecție de limba română de la omul de afaceri care l-a susținut până recent: „Unde te trezești, mă, în pădure? Bă, asta-i Țara Românească, mă, nu ești în pădurea ta, mă!”

După ce liderul AUR a anunțat marți seara că și-a recunoscut duminică înfrângerea în alegerile prezidențiale în fața lui Nicușor Dan pentru a evita o „vărsare de sânge”, fostul deputat AUR și susținător al lui…

Organizația Trump va construi într-o țară comunistă un resort de golf ce „va fi invidiat în întreaga lume”

Prim-ministrul Vietnamului și Eric Trump, fiul președintelui american Donald Trump, au participat miercuri la ceremonia de demarare a lucrărilor pentru un complex rezidențial de lux în valoare de 1,5 miliarde de dolari, care va include…

Răspunsul lui Donald Trump Jr întrebat dacă va „prelua frâiele” după ce tatăl său își va părăsi funcția

Fiul cel mare al președintelui american Donald Trump, Donald Trump Jr, a declarat miercuri că ar putea candida la președinție într-o zi, susținând că „această chemare există”, relatează Reuters. Donald Trump Jr (47 de ani)…

Ce poate urma după ce George Simion a contestat la CCR rezultatul alegerilor prezidențiale. Scenariul lui Augustin Zegrean

Fostul președinte al Curții Constituționale vorbește și despre o variantă în care, după contestația lui George Simion, Curtea Constituțională ar putea decide renumărarea tuturor voturilor, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2024, hotărâre fără precedent…

STS respinge acuzațiile de nereguli la vot: „Introducerea unor CNP-uri fictive sau a unor date invalide este imposibilă”

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a respins ferm miercuri acuzațiile referitoare la posibile nereguli privind sistemele IT&C utilizate la alegeri, inclusiv informațiile că sistemele IT nu ar fi funcționat 30 de minute. „În sistemul IT…

Good News

Only good and positive news.