România nu are cheltuieli mari, ci încasări mici, scrie profesoara de științe politice Alina Mungiu-Pippidi într-o opinie pe care HotNews o publică.
Să terminăm cu populismul! Măcar după alegeri.
E foarte greu să mai guvernezi o țară cînd populismul e la putere, și în partide, și în media, și la votanți, și cînd era să moară democrația românească de atîta populism. Dar simplu și pe înțelesul tuturor, să corectăm cîteva erori mari din opinia publică.
Primul, România nu are deficit bugetar și datorie din cauză că au furat unii. Unii au furat, dar noi i-am băgat la închisoare mai mult decît au făcut-o bulgarii, ungurii sau slovacii și sper să îi mai băgăm.
Avem deficit pentru că avem o populație săracă și guvernele populiste au dat bani ca să se realeagă ei, nu ca procent din creșterea economică, ci pe datorie.
Magistrații, profesorii, polițiștii, pensionarii au toți o parte din deficit. Sigur că există pensionari speciali mai egali ca alții, dar ponderea lor totală e așa de mică încît eliminarea lor nu rezolvă decît o problemă de justiție socială, nu una fiscală.
Al doilea, România nu are cheltuieli mari, ci încasări mici. Vedeți două grafice Eurostat mai jos cu totalul cheltuielilor în 2023, noi suntem la coadă, și compoziția lor, și poate vedeți că nu am mințit lumea cu amenințări deșarte, țările imprudente ajung să cheltuiască pe administrarea datoriei mai mult decît pe sănătate (verde versus maro și suveraniștii care iubesc Ungaria să se uite mai bine).
Sigur că e bine să tai cheltuieli iraționale și orice ocazie e bună, dar avînd în vedere totalul cheltuielilor mare ispravă nu o să facem, ce să mai spun de costul politic.
Putem tăia banii de biserici (ce tentant)? Poate lăsăm acolo ajutoarele pentru copii autiști, tăiate imprudent de Băsescu, poate nu mai izolăm blocuri pe bani de la buget cînd avem PNRR (cel mai prost desenat PNRR din Europa, numai Lituania se mai compară..).
Și poate nu mai tăiem de la pompieri, că doi pompieri nu pot controla toate localurile dintr-un sector, pe educație și cercetare stăm cel mai prost…
Comune în plus? Sunt zece ani de cînd propunem asta… Nu colectăm TVA? E o formă ascunsă de ajutor de stat, că marii datornici sunt în sectorul public, ce să facem, să dăm oameni afară? E o iluzie că totul e fraudă! Da, tăiați, dar nu aveți de unde tăia destul și nici mușchiul politic pentru tăiat, că nu ne-au votat două treimi majoritate liberală.
Ca atare, pe termen scurt o să ne înțeleagă Comisia Europeană, că tocmai ce am salvat Europa, dacă deblocați banii europeni e probabil suficient pentru echilibrare. Deficitul nu îl rezolvăm pînă la toamnă și e politic imprudent și pentru noi și pentru Europa să o facem în acest moment. Iar pe termen mediu și lung soluția mea e aceeași cu a FMI, aici.
Alegerea președintelui Nicușor Dan ne-a rezolvat problema de credit. Hai, ca pasul următor, să propunem o reformă a statului tot ca să ne creștem creditul.
Dar realist vorbind nu o vom scrie în mai și nu o vom aplica pînă la toamnă și nu o să creștem din tăiat cheltuieli publice, dimpotrivă, banii de cercetare și inovație lipsesc. Să fim realiști, nu populiști.
Figura 1. Cheltuieli guvernamentale ca procent din PIB
Figura 2. Compoziția cheltuielilor guvernamentale