Orbital Lasers, un start-up cu sediul în Tokyo, și InspeCity, o companie robotică din India, au anunțat că își vor uni eforturile pentru a studia capacitatea sateliților dotați cu dispozitive laser de a îndepărta deșeurile de pe orbita joasă a Terrei, relatează Reuters.
Creat inițial ca o divizie a gigantului nipon de comunicații prin satelit, SKY PerfectJSAT, startup-ul japonez și-a concentrat eforturile pentru a crea un sistem ce folosește dispozitive laser care, conform oficialilor Orbital Laser, ar putea reduce viteza diferitelor deșeuri spațiale, după ce ar urma să pulverizeze părți din suprafața acestora.
O astfel de acțiune ar fi neceară pentru a putea permite navelor de întreținere să se apropie de sateliții scoși din uz pentru ai îndepărta de pe orbită, precum și pentru a oferi servicii de mentenanță navelor spațiale.
Orbital Lasers a anunțat că va demonstra funcționalitatea sistemului laser în spațiu peste doar doi ani, în 2027. Aici intervine compania indiană InspeCity, care va permite instalarea dispozitivului laser pe sateliții săi.
O astfel de acțiune ar fi însă posibilă doar dacă oficialii celor două companii vor clarifică cerințele de reglementare din India și Japonia. Deocamdată, cele două companii au declarat că au semnat doar un acord preliminar pentru a iniția colaborarea.
Inițiativa vine ca urmare a solicitărilor ONU din luna octombrie a acestui an, prin care se subliniază urgența implentării unor măsuri care să duce la eliminarea deșeurilor spațiale al căror număr în continuă creștere pune în pericol nu doar sateliții, ci și viitoarele misiuni spațiale.
Colaborarea dintre Japonia și India nu este singura de acest gen. Guvernele celor două țări și-au dat deja acordul pentru a conlucra în cadrul misiunii Lunar Polar Exploration (LUNEX). Este vorba despre o misiune spațială care își propune să studieze calitatea apei de la Polul Sud al Lunii.
JAXA, Agenția Spațială Japoneză, urmează să pună la dispoziție racheta H3, precum și un rover care să exploreze zona polară selenară, în timp ce ISRO (Organizația Indiană pentru Cercetarea Spațiului) va contribui cu modulul de aselenizare.
Misiunea LUNEX a fost programată inițial pentru anul 2028, însă oficialii celor două agenții spațiale speră ca aceasta să fie urgentată și să fie demarată în anul 2026.