Cererea mondială de cărbune va atinge în următorii ani noi niveluri record, deși utilizarea lui ar trebui să scadă / Două țări mari cer tot mai mult cărbune - HotNews.ro

Cererea mondială de cărbune va atinge în următorii ani noi niveluri record, deși utilizarea lui ar trebui să scadă / Dou
📅 2024-12-18

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi recorduri în fiecare an, cel puţin până în 2027, se arată într-un raport publicat miercuri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care anterior estimase că anul trecut s-a atins un maxim istoric, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Cele mai recente previziuni ale IEA prevăd o creştere a cererii de cărbune la aproape 8,9 miliarde tone până în 2027, un nivel cu aproximativ 1% mai ridicat decât în 2024. Instituţia prognoza anul trecut că în acest deceniu cererea de cărbune va începe să scadă semnificativ.

Pentru a se ajunge la emisii nete zero până în 2050 şi a limita încălzirea globală în linie cu Acordul de la Paris, utilizarea cărbunelui ar trebui să scadă semnificativ în acest deceniu. Deşi analiştii se aşteaptă ca cererea pentru combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2 ar urma să fie afectată de majorarea energiei regenerabile, de pe urma turbinelor eoliene şi a panourilor solare.

„Analiza noastră arată că cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi recorduri până în 2027, chiar dacă consumul de electricitate creşte semnificativ. Totuşi, factorii climatici – în special în China, cel mai mare consumator de cărbune mondial – va avea un impact major asupra tendinţelor pe termen scurt privind cererea de cărbune. Creşterea rapidă a consumului de electricitate este de asemenea extrem de importantă pe termen mediu”, a apreciat Keisuke Sadamori, director în cadrul IEA.

Două țări cer tot mai mult cărbune

În ultimii cinci ani, IEA a estimat că s-a ajuns la un nivel record al cererii de cărbune, apoi şi-a revizuit previziunile. În 2024, cerea mondială de cărbune a fost cu aproximativ 9% mai ridicată decât se prognoza în ultimii ani.

Deşi utilizarea cărbunelui a scăzut în Europa şi SUA, nu a fost suficientă pentru a compensa majorarea cererii în India şi China.

Până în 2027, creşterea cererii de cărbune în cele două cele mai populate ţări ale lumii va fi mai ridicată decât cererea totală în UE, ceea ce arată că necesarul de energie ieftină în creştere al ţărilor în curs de dezvoltare este un element crucial în lupta prevenirii schimbărilor climatice.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Autostrada „Unirii”, al doilea sector montan: Cinci oferte depuse la licitație de companii din România, Ucraina și Turcia

Al doilea tronson montan scos la licitație de pe Autostrada „Unirii” A8, cu un cost estimat la circa 240 de milioane de euro, a primit cinci oferte pentru contractul de proiectare și execuție. Tronsonul, deși…

Țările europene discută despre trimiterea unui contingent de 40-100.000 de militari în Ucraina în cazul unei încetări a focului

Țările europene discută despre trimiterea unui număr consistent de trupe în Ucraina în cazul unui armistițiu sau acord de pace cu Rusia în condițiile în care președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat…

Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie. Fostul președinte al Franţei va trebui să poarte timp de un an brăţară electronică

Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte al Republicii, Nicolas Sarkozy, pentru corupţie şi trafic de influenţă, făcând astfel definitivă condamnarea lui la un an de…

Olanda a amendat Netflix după o investigație de 5 ani privind utilizarea datelor personale ale abonaților

Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor (DPA) a anunțat miercuri că a amendat Netflix cu 4,75 milioane de euro pentru că nu și-a informat corespunzător clienții cu privire la utilizarea datelor lor personale între 2018 și…

Sorana Cîrstea, anunț despre retragere: „2025 este posibil să fie ultimul meu sezon”

Sorana Cîrstea și-a anunțat prezența la turneul de tenis Transylvania Open care va avea loc în februarie, iar aceasta este posibil să fie ultima participare la un turneu pe teritoriul României, întrucât ia în considerare…

Reprezentanții mediului de afaceri, scrisoare către politicieni: „Nu distrugeți ce milioane de oameni și sute de mii de companii au clădit cu greu în toți acești ani”

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, a înaintat o scrisoare deschisă către PSD, PNL, USR și UDMR în care cer un guvern credibil și în care avertizează că „dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie…

SuperLiga: Sorin Cârțu, concluzii după revenirea lui Alexandru Cicâldău la Universitatea Craiova: „Trebuie să fie o simbioză perfectă”

Sorin Cârțu, președinte de onoare al clubului Universitatea Craiova, a vorbit despre forma lui Alexandru Cicâldău (27 de ani), fotbalist care a revenit în toamnă în Bănie. Cicâldău impresiona în urmă cu doi ani și…

Cele mai frecvente greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac dimineața și cum pot fi remediate

Rutina de dimineață influențează semnificativ sănătatea și productivitatea zilnică. Deși aparent banale, anumite practici matinale pot avea efecte negative asupra organismului, mai ales atunci când sunt repetate pe termen lung. Cele mai frecvente greșeli pe…

Bill Gates donează zeci de milioane de dolari pentru o tehnologie care să extragă dioxidul de carbon direct din atmosferă

Bill Gates a acordat prin organizația sa Breakthrough Energy un grant de 40 de milioane de dolari unei companii startup care intenționează să creeze în Canada un teren de testare pentru tehnologiile care elimină carbonul…

Viktor Orban vine vineri la București unde are programate consultări cu premierul Marcel Ciolacu

Viktor Orban va purta vineri discuții cu liderii bulgari la Sofia și apoi va veni la București, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului maghiar,…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.