Sunteți deja de aproape 13 ani în echipa Philip Morris România. Care sunt cele mai importante schimbări pe care le-ați văzut la nivelul organizației în tot acest timp?
M-am alăturat companiei acum aproape 13 ani, când încă Philip Morris România producea țigări, o activitate tradițională în industria tutunului. Eram HR Manager pentru funcțiunile comerciale când a început transformarea companiei și călătoria către un viitor fără fum. Păreau pași timizi spre obiectivul Philip Morris International (PMI) de a înlocui țigările cu alternative fără fum. Confirmarea angajamentului companiei pe drumul către un viitor fără fum a venit odată cu anunțul investițiilor de peste 500 milioane de dolari în fabrica din Otopeni, anunț făcut în 2017. Așa a început transformarea din temelii a Philip Morris România, dar și a oamenilor din companie în același timp.
În ultimii 7 ani, din rolul de Director People & Culture Romania, am văzut la firul ierbii cum s-a schimbat profilul colegilor mei, cum s-au adaptat schimbărilor și au învățat lucruri noi în procesul de retehnologizare a fabricii, cum li s-au schimbat valorile și comportamentul. Împreună am construit o cultură organizațională pozitivă și incluzivă. Complexitatea procesului de transformare prin care trece compania a dus și la transformarea culturii organizaționale într-un context orientat spre știință și inovație, dar și spre incluziune, echitate și acceptarea diversității. Am dezvoltat strategii eficiente de recrutare pentru a atrage noi talente, politici care să mențină angajații motivați și implicați și programe de formare și dezvoltare pentru a sprijini adaptarea la noile tehnologii și procese, dar și la noua cultură organizațională.
Iar, din noiembrie 2024, am ocazia de a contribui la un proiect global de reașezare a arhitecturii pozițiilor și abilităților asociate acestora, proiect care va asigura o standardizare și o abordare consistentă între afiliați si funcțiuni. O astfel de analiză este necesară după o perioadă în care majoritatea filialelor Philip Morris International au trecut prin transformări majore, în momente diferite și cu ritmuri diferite în funcție de specificul fiecărei țări și de reacția consumatorilor la noile produse din portofoliu.
Câți angajați erau în organizație când v-ați alăturat, în 2017, și câți sunt acum? A crescut în acest timp ponderea angajaților de gen feminin? Care este distribuția în funcție de gen când vine vorba de rolurile de management?
În prezent, cele două entități prin care PMI operează în România, fabrica din Otopeni și divizia comercială, au peste 1.500 de angajați. Numărul angajaților a crescut, în medie, cu o rată anuală de 7% în urma investițiilor începute în 2017. Și ponderea femeilor a crescut în companie, ajungând în 2024 la peste 31%, iar 45% dintre funcțiile de conducere sunt ocupate de femei. Desigur, mai este loc de creștere în ceea ce privește numărul angajatelor de gen feminin, mai ales în fabrică, unde avem preponderent angajați bărbați.
Care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care le-ați învățat de când sunteți la Philip Morris România și pe care le folosiți în activitatea de zi cu zi?
Pot spune că experiența în cadrul Philip Morris România a fost una transformatoare pentru mine. M-a transformat în plan profesional și personal și m-a ajutat să mă dezvolt. Am avut parte de multe provocări, din care am învățat lecții valoroase. Importanța comunicării deschise și transparente este una dintre ele. Am realizat că o comunicare clară și sinceră cu colegii este esențială pentru a construi încredere și a menține un mediu de lucru pozitiv. Aceasta include nu doar transmiterea informațiilor, ci și modul în care ascult feedback-ul și preocupările colegilor. O altă lecție este adaptabilitatea: într-o companie în continuă schimbare, capacitatea de a fi flexibil și de a te adapta repede la noi provocări și oportunități este esențială. Însă, chiar și în condițiile în care colegii mei sunt adaptabili, uneori au nevoie de puțin ajutor, iar investiția în dezvoltarea angajaților este a treia lecție valoroasă pe care vreau să o menționez. Am învățat că succesul pe termen lung al companiei depinde de dezvoltarea continuă a competențelor și abilităților angajaților noștri. Prin oferirea de oportunități de formare și dezvoltare nu doar că îmbunătățim performanța individuală, dar și creăm un loc de muncă în care toți colegii se simt apreciați și implicați în transformarea companiei.
Cât de importantă este cultura organizațională din punctul dumneavoastră de vedere și care sunt principalele valori pe care se bazează Philip Morris România?
Cultura organizațională este esențială pentru succesul oricărei companii. Ea influențează modul în care angajații colaborează, inovează și se implică în atingerea obiectivelor. O cultură organizațională sănătoasă promovează încrederea, cooperarea și dezvoltarea, ceea ce duce la o performanță mai bună și la o satisfacție crescută a angajaților. Diversitatea, echitatea și incluziunea sunt pilonii pe care s-a construit cultura organizațională a companiei, atât la nivel global, cât și în România. Suntem peste 1.500 de oameni în companie în România și peste 80.000 la nivel global, toți suntem diferiți, cu perspective, experiențe și talente unice. Astfel, pot spune că diversitatea este atuul nostru cel mai valoros, dar și sursa creativității, inovației și rezilienței de care avem nevoie pentru a construi un viitor în care țigările vor fi înlocuite cu alternative inovatoare fără fum. „Unicitate în Diversitate” este mesajul cheie al campaniilor de Diversitate, Egalitate și Incluziune (DE&I) pe care le desfășurăm și credem cu tărie în el.
Alți piloni de bază ai culturii noastre organizaționale sunt corectitudinea și respectul. Aici nu mă refer doar la un salariu egal, deși este foarte important și acest aspect, ci la modul în care ne tratăm unii pe alții, cu empatie si respect. Evaluările de performanță sunt imparțiale, promovările se fac pe bază de merite, iar conducerea companiei reflectă diversitatea pe care o promovăm și susținem.
Dacă vorbim de cultura egalității de gen, de integrarea firească a diversității și incluziunii în activitatea unei companii, care sunt progresele pe care le vedeți în ultimii ani la nivelul societății și cum se reflectă aceste politici în activitatea Philip Morris România?
În ultimii ani, s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește egalitatea de gen, diversitatea și incluziunea la nivelul companiilor. Acestea sunt vizibile și la nivelul societății, în general. Companiile dau startul, iar societatea le urmează. Reprezentarea femeilor în funcții de conducere, salarii egale, promovarea diversității și incluziunii sunt câteva dintre progresele pe care le putem constata cu ușurință.
Multe companii au implementat politici pentru a asigura o reprezentare mai echitabilă a femeilor în poziții de conducere. Iar după cum am menționat deja, la Philip Morris România ne mândrim să avem 45% din funcțiile de conducere ocupate de femei. La nivel global, PMI a fost inclus în Indicele Egalității de Gen Bloomberg 2021 (GEI) pentru transparența în raportarea de gen și pentru promovarea femeilor. Această recunoaștere confirmă eforturile companiei de a încuraja egalitatea de gen la locul de muncă și de a asigura oportunități egale pentru toți angajații. Egalitatea salarială între bărbați și femei era o problemă până nu demult și continuă să fie în multe țări. Philip Morris International a fost prima companie care a primit certificarea globală EQUAL-SALARY, astfel confirmând angajamentul pentru remunerare egală. În ceea ce privește promovarea incluziunii și a egalității de șanse, Philip Morris România este semnatară a Cartei Diversității și s-a angajat să promoveze un mediu de lucru divers și incluziv. Aceasta include susținerea comunității LGBTQ+, a persoanelor cu abilități diferite și a celor de diverse etnii și vârste.
Uitându-mă în spate la câte am realizat până acum, pot spune că am creat un mediu de lucru în care angajații noștri să se simtă apreciați și valorizați și în care să poată contribui cu tot ce au mai bun, încurajându-i în același timp să se sprijine reciproc pentru a accelera inovația și pentru a îndeplini misiunea de a construi un viitor fără fum.
Articol susținut de Philip Morris România