Budapesta a mers prea departe cu sfidarea legilor Uniunii Europene și cu subminarea societății civile și nu va reuși și nu va putea să-și schimbe cursul cât premierul Viktor Orban este la putere, a afirmat ministrul justiției din Polonia pentru Politico.
Ministrul Adam Bodnar a oferit exemplul Poloniei unde fostul guvern de dreapta, care a deținut puterea până în 2023 a avut numeroase conflicte cu UE. El a mai subliniat că guvernele iliberale nu se schimbă indiferent de câtă presiune se exercită de la Bruxelles.
„Sub actuala conducere va fi dificil” ca Ungaria să reintre în grațiile Uniunii Europene, a subliniat Adam Bodnar. „Exemplul Poloniei ne arată că dacă nu ai o schimbare de putere, este extrem de dificil să schimbi cursul către statul de drept și recăpătarea valorilor europene”.
Comentariile ministrului polonez vin în contradicția unor afirmații făcute săptămâna trecută de Michael McGrath, noul comisar european însărcinat cu vegherea respectării statului de drept. Acesta a declarat că „nu este niciodată prea târziu” să revină. Budapesta este aproape să piardă un miliard de euro în fonduri europene din cauza nerespectării statului de drept.
Dar Bodnar consideră că indiferent dacă Peter Magyar, liderul opoziției ungare, reușește să îl învingă pe Orban în alegerile generale din 2026, așa cum arată sondajele, daunele aduse societății civile în cei 16 ani de guvernare Fidesz sunt atât de profunde încât va fi nevoie de un efort herculean pentru a le repara.
Comisia Europeană se confruntă cu o provocare dificilă în a readuce Budapesta în sânul UE, a adăugat Bodnar, „ținând cont de profunzimea schimbărilor instituționale, dar și de o societate civilă mai slabă decât în Polonia”,
Bodnar a îndeplinit funcția de Avocat al Poporului în Polonia, din 2015 până în 2021, a fost un critic deschis al guvernului naționalist condus de formațiunea „Lege și Justiție”, înainte de a deveni ministrul justiției în guvernul Donald Tusk, care a venit la putere după victoria din alegerile generale din 2023.
Comentariile sale au fost făcute în timp ce Varșovia se pregătește să preia președinția rotativă a Consiliului UE, din 1 ianuarie, chiar de la Ungaria. Pe fondul accentului pus pe apărare, competitivitate și extindere, Bodnar a declarat că va insista personal asupra consolidării protecției societății civile, inclusiv a judecătorilor care se confruntă tot mai mult cu presiuni și intimidări în cadrul blocului comunitar.
„Avem un efect de intimidare pentru judecători? Dacă întrebați judecătorii maghiari, nu sunt sigur dacă pot vorbi liber despre situația lor”, a declarat Bodnar. „Avem responsabilitatea de a proteja toate aceste voci independente”.