Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite a depus marți o plângere împotriva miliardarului Elon Musk, acuzându-l pe acesta de fraudă în procesul de achiziție a Twitter în 2022, relatează CNBC și Business Insider.
Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022 și a schimbat numele platformei în „X” în anul următor. Documentele depuse de SEC în instanță arată că, înainte de finalizarea achiziției, acesta acumulase o participație mai mare de 5% în Twitter, ceea ce ar fi impus dezvăluirea publică a intereselor sale în companie, în termen de 10 zile calendaristice de la atingerea pragului respectiv.
„Pe 4 aprilie 2022, la unsprezece zile după termenul limită, Musk și-a dezvăluit în cele din urmă public participația printr-un raport către SEC, anunțând că a achiziționat peste nouă procente din acțiunile emise de Twitter”, se menționează în plângere.
„În acea zi, prețul acțiunilor Twitter a crescut cu peste 27% față de prețul de închidere din ziua anterioară”, arată aceasta.
SEC susține că Musk a cheltuit peste 500 de milioane de dolari pentru achiziționarea de acțiuni Twitter în perioada dintre obligația de raportare și momentul în care a depus efectiv raportul. Aceasta i-a permis să cumpere acțiuni de la public la prețuri „artificial scăzute”, conform plângerii. Musk ar fi „plătit mai puțin decât era corect” acționarilor Twitter cu peste 150 de milioane de dolari în acea perioadă, conform autorității de reglementare a bursei.
Plângerea civilă depusă de SEC la o instanță districtuală din Washington D.C. afirmă că investitorii ar fi putut crește prețul dacă ar fi știut despre achiziție și interesul lui Musk față de preluarea Twitter.
Într-o postare făcută pe „X” după depunerea plângerii, miliardarul a descris SEC drept o „organizație complet disfuncțională”, care se concentrează „pe astfel de prostii, în timp ce există atât de multe infracțiuni reale care rămân nepedepsite”.
Luna trecută, Musk a declarat într-un mesaj de pe „X” că SEC i-a trimis o „cerere de înțelegere,” presându-l să accepte un acord, inclusiv o amendă, în termen de 48 de ore, altfel „se va confrunta cu mai multe capete de acuzare” în legătură cu preluarea Twitter.
După anunțarea deciziei de acum, avocatul lui Musk, Alex Spiro, a declarat că depunerea plângerii în această formă arată că SEC nu poate să aducă „un caz real” în fața instanței și că mutarea e rezultatul unei campanii de mai mulți ani de „hărțuire” a clientului său de către autoritatea de reglementare.
Autoritatea de reglementare a pieței financiare a declanșat în ultimii ani mai multe anchete față de afacerile lui Musk și acțiunile miliardarului, cea mai cunoscută dintre acestea fiind cea din 2018 legată de Tesla. SEC s-a autosesizat atunci după ce Musk afirmase pe rețelele de socializare că a asigurat finanțarea necesară pentru a scoate producătorul auto de pe bursa americană.
Musk s-a înțeles atunci pe cale amiabilă cu SEC pentru a pune capăt anchetei în care era acuzat de înșelarea investitorilor prin afirmația respectivă. Ca parte a înțelegerii, Musk și Tesla au plătit separat amenzi de 20 de milioane de dolari iar miliardarul a convenit să renunțe la funcția de președinte al consiliului său de administrație.
Musk a fost de asemenea de acord să permită unui jurist al Tesla să aprobe în prealabil unele din mesajele pe care le publică pe rețeaua de socializare Twitter, devenită între timp „X”.
Miliardarul a încercat ulterior să obțină anularea de către justiție a acestei prevederi, avocații săi argumentând că ea contravine dreptului său la libera exprimare. În unul din documentele depuse în instanță avocații lui Musk au descris clauza ca o „botniță impusă de guvern” clientului lor.
După înfrângerea inițială din justiție din 2018, Musk a pierdut și la apel în 2022 și 2023. Ultima instanță a notat în decizia sa că Musk a ales liber să permită verificarea postărilor sale de pe Twitter și că acum nu poate obține anularea clauzei doar fiindcă s-a răzgândit.
Avocații miliardarului au încercat să aducă speța în fața Curții Supreme a SUA, însă judecătorii constituționali americani au declinat anul trecut să o analizeze.
Televiziunea financiară CNBC notează că Musk se află acum la mai puțin de o săptămână de a avea o influență fără precedent la Casa Albă, odată cu începerea celui de-al doilea mandat al președintelui ales Donald Trump pe 20 ianuarie.
Musk, care a fost un susținător financiar major al lui Trump în ultimele etape ale campaniei, este pregătit să conducă un departament consultativ care se va concentra, printre altele, pe reducerea reglementărilor, inclusiv a celor care afectează companiile sale.