BNR menține dobânda cheie. Care erau alternativele - HotNews.ro

BNR menține dobânda cheie. Care erau alternativele - HotNews.ro
📅 2025-01-15

Așa cum HotNews a anticipat, BNR a decis miercuri să mențină dobânda cheie la 6,5%, deși rata anuală a inflației a crescut în ultimele trei luni ale anului 2024 mai mult decât s-a anticipat, urcând în decembrie la 5,14 la sută, de la 4,62 la sută în septembrie, potrivit argumentelor Băncii Centrale.

Activitatea economică a stagnat în trimestrul III 2024, după ce a crescut cu 0,1 la sută în precedentele trei luni. Cele mai recente date și analize indică o creștere moderată a economiei în termeni trimestriali în trimestrul IV 2024, în linie cu previziunile precedente, mai spun oficialii BNR.

În luna octombrie, vânzările cu amănuntul, dar mai ales cele auto-moto și-au accelerat creșterea în termeni anuali, iar dinamica anuală a serviciilor prestate populației a revenit în teritoriul pozitiv, în timp ce volumul lucrărilor de construcții și-a accentuat puternic declinul în termeni anuali. Noile evaluări reconfirmă perspectiva scăderii ratei anuale a inflației în primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată (subl. noastră) decât cea anticipată anterior.

BNR mai arată că incertitudini și riscuri însemnate decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, în condițiile implementării din debutul acestui an a pachetului de măsuri fiscal-bugetare aprobat recent, mai spun bancherii centrali.

Ce opțiuni avea pe masă BNR:

O creștere a ratei ar fi putut fi susținută de:

a) Presiuni inflaționiste persistente. Rata inflației, deși s-a mai calmat, ar putea rămâne peste intervalul țintă pentru mai mult timp. O potențială (destul de probabilă, aș spune) creștere a prețurilor la energie și/sau alimente sau presiunile inflaționiste structurale ar putea pleda pentru o atitudine mai strictă a politicii monetare.

b) depreciere leului. O slăbire semnificativă a monedei în raport cu principalele valute ar putea contribui la inflația importată, favorizând o majorare a ratei.

c) Creșterea salariilor și presiunile din partea cererii. O creștere robustă a veniturilor (salariilor) și a cererii mai mari ar putea aduce în discuție riscuri de supraîncălzire în anumite sectoare și o conduită preventivă a băncii centrale.

d) Preocupări privind politica fiscală. Dezechilibrele fiscale reale combinate cu politici fiscale laxe vor accentua presiunile inflationiste. Un astfel de amestec necesită o contrabalansare.

e) Înăsprirea monetară globală. Principalele bănci centrale (adică Fed, BCE) care mențin rate mai mari pot inspira BNR să urmeze exemplul pentru a menține stabilitatea valutară și a preveni ieșirile de capital.

O reducere a ratei putea și ea fi justificată, chiar dacă cu greu

a) Scăderea inflației. BNR ar putea lua în considerare reducerea ratelor dacă datele recente ale IPC arată o scădere semnificativă, să spunem spre intervalul țintă (2,5% +/- 1 p.p.). Oricum, este nevoie de dovezi mai consistente ale dezinflației.

b) Încetinirea economică. Decelerarea sau recesiunea economică bruscă (semnalizată de o contracție mai severă decât se aștepta a creșterii industriale, a producției, a vânzărilor cu amănuntul sau a PIB-ului) ar putea determina banca centrală să acționeze preventiv pentru a stimula cererea.

c) Progresul privind consolidare fiscală. Presupunând că guvernul progresează în ceea ce privește consolidarea fiscală, ne putem aștepta, teoretic, la o politică monetară mai acomodativă.

d) Scăderea riscurilor externe. Considerând că condițiile economice globale se îmbunătățesc semnificativ (prețuri stabile la energie, tensiuni geopolitice mai scăzute, sfârșitul înăspririi monetare globale etc.) ar putea reduce presiunile de a menține ratele ridicate.

Una peste alta, după ce a expus argumentele pro și contra, raportul BRD concluzionează: „Recunoaștem că o creștere a ratei ar fi inexplicabilă acum. Pe de altă parte, BNR are motive limitate să procedeze la o reducere a ratei. De aceea, ne așteptăm să mențină abordarea deja cunoscută de așteptare, asigurând că inflația este ferm sub control înainte de orice reducere a ratei. Nu în ultimul rând, rata cheie nu este singura, ci e doar unul dintre instrumentele pe care le poate folosi o bancă centrală.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Preluarea E.ON Energie de către MVM ridică probleme de securitate din cauza legăturilor cu Rusia. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine

Ministerul Energiei a anunțat miercuri că a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania de stat maghiară MVM Zrt. intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și…

Bancherii din Belgia, puși să jure că vor acționa în mod onest, „ținând cont de interesele clienților și tratându-i corect”

Mii de bancheri din Belgia vor trebui să promită că îşi vor face treaba în mod onest, într-un moment în care ţara încearcă să consolideze încrederea opiniei publice în industria financiară, transmite Bloomberg, preluată de…

SpaceX a lansat miercuri o rachetă care a trimis către suprafața Lunii două sonde ale unor companii private

Miercuri, o rachetă Falcon 9 de la SpaceX a trimis – ca parte a unei misiuni „2 în 1” către Lună – două sonde ale unor companii private care au traiectorii diferite și vor ajunge…

Noua tendință în librăriile lumii: cărți excepțional tipărite, în ediții cu efecte speciale

O nouă abordare editorială, utilizată inițial doar pentru romanele fantastice și de dragoste, începe să fie din în ce în ce mai populară pentru mai multe cărți, relatează The New York Times.   Anul trecut, o…

Viktor Orban nu va participa la ceremonia de învestire a lui Trump. Ungaria anunță care este motivul oficial al absenței

Consilierul de presă al premierului de la Budapesta a explicat pentru site-ul Telex că Orban va ține un discurs despre președinția maghiară a UE în chiar ziua învestirii noului președinte american. Biroul premierului maghiar Viktor…

„Vacanța Istoriei s-a terminat”. Și președintele Finlandei face apel la sporirea securității Europei în fața Rusiei

Președintele finlandez Alexander Stubb a subliniat miercuri necesitatea ca Europa să-și sporească efortul de apărare în fața Rusiei, atrăgând atenția că „vacanța s-a terminat”. „În primul rând, trebuie să ne majorăm cheltuielile pentru apărare. Vacanța…

Efect devastator pentru Germania dacă Trump pune în aplicare planul său de majorare masivă a taxelor vamale: Locuri de muncă pierdute cât dublul angajaților VW

În campania sa electorală, Donal Trump a anunțat tarife punitive la importurile în SUA – o măsură care va provoca daune economice grave Germaniei, arată analiștii nemți. Trump vrea să reducă deficitul comercial al țării…

Administrația Biden impune noi sancțiuni Rusiei. Sunt vizate peste 250 de entități și persoane

Statele Unite au impus noi sancțiuni Rusiei, vizate fiind îndeosebi încercările de ocolire a sancțiunilor impuse până acum. Decizia vine în contextul în care administrația Biden, aflat în ultimele sale zile de funcționare, încearcă să…

Acordul pentru încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas este iminent, anunță mai multe surse. Ce prevede acesta

Ostilitățile vor înceta în Gaza și 33 de ostatici ar urma să fie eliberați într-o primă fază a acordului, notează site-ul american Axios, care citează surse israeliene. Negocierile de la Doha dintre Israel și Hamas…

Sonda spațială europeană Gaia își încheie misiunea. Observațiile spectaculoase care au dus la crearea celei mai exacte hărți a galaxiei

Sonda spaţială europeană Gaia îşi încheie activitatea miercuri după o perioadă de funcţionare de peste 10 ani, în cadrul căreia a revoluţionat modul în care oamenii înţeleg galaxia noastră, Calea Lactee, informează DPA, preluată de…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.