Autoritățile franceze au respins cererea fondatorului aplicației de mesagerie Telegram, antreprenorul de origine rusă Pavel Durov, de a pleca într-o vizită în Statele Unite ale Americii, a relatat marți Politico, citând procuratura din Paris.
„O astfel de călătorie în străinătate nu pare imperativă sau justificată”, a transmis procuratura franceză.
Durov, căruia i s-a interzis să părăsească Franța anul trecut după ce a fost pus sub acuzare pentru mai multe capete de acuzație legate de presupuse activități ilicite pe Telegram, intenționa să se deplaseze în SUA pentru „negocieri cu fonduri de investiții”.
Procuratura din Paris a precizat, pentru publicația de la Bruxelles, că a respins pe data de 12 mai cererea antreprenorului. Autoritățile franceze i-au permis, totuși, lui Durov să călătorească la Dubai la începutul acestui an.
Durov, care deține atât cetățenia franceză și pe cea a Emiratelor Arabe Unite, a fost arestat la Paris anul trecut după ce a fost acuzat că nu a reușit să combată conținutul extremist și cu conotații teroriste de pe Telegram.
Omul de afaceri de origine rusă a fost eliberat pe cauțiune, dar lui i s-a interzis să părăsească Franța fără permisiune. În plus față de interdicția de călătorie, el a trebuit să depună o cauțiune de 5 milioane de euro și este obligat să se prezinte la poliție de două ori pe săptămână.
De când a fost arestat, Durov a lansat o serie de critici constante la adresa guvernului francez.
Duminică, el a afirmat că reprezentanții guvernului francez – inclusiv șeful agenției franceze de informații externe, Nicolas Lerne – i-au solicitat încercat să cenzureze „vocile politice conservatoare” din România înaintea scrutinului prezidențial în care s-au confruntat liderul AUR, George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan.
„Un guvern occidental (…) a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare în România înaintea alegerilor prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric”, a scris Durov pe Telegram.
„Telegram nu va restricționa libertățile utilizatorilor români și nici nu o să le blocheze canalele politice”, a adăugat fondatorul aplicației de mesagerie, punând și un emoji, în ceea ce agenția Reuters a interpretat drept o aluzie la Franța.
„Nu poți „apăra democrația” distrugând democrația. Nu poți combate „ingerința în alegeri” amestecându-te în alegeri. Fie ai libertate de exprimare și alegeri corecte – fie nu ai. Iar poporul român le merită pe ambele”, a mai afirmat Pavel Durov.
Ministerul de Externe al Franței a negat acuzațiile aduse de Durov.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe din țara noastră a denunțat, duminică, „semnele ingerinței ruse” în alegeri și a afirmat că pe Telegram și alte platforme de social media are loc „o campanie virală de știri false”.
Aplicația de mesagerie Telegram a raportat peste 1 miliard de utilizatori activi în luna martie.
Marți seară, George Simion a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională (CCR) rezultatul turului doi al scrutinului prezidențial, în urma căruia Nicușor Dan a fost ales în funcția de președinte. Liderul AUR a solicitat de asemenea audierea fondatorului Telegram, Pavel Durov, înainte ca acest scrutin să fie validat.
Ce a susținut Simion:
La scurt timp, șeful Telegram a venit cu un răspuns pe rețeaua de socializare X.
„Sunt gata să vin și să depun mărturie dacă asta ajută democrația românească”, a scris Pavel Durov, în mesajul său.