Stelian Bujduveanu de la PNL și Adrian Vigheciu de la PSD sunt noii viceprimari ai Capitalei. Au fost aleși cu 33 de voturi din 49 exprimate, în condițiile în care PNL și PSD au 23 de mandate. USR și REPER au acuzat că restul voturilor au venit de PUSL și AUR. Nu știm exact deoarece votul a fost secret. Viceprimarul PSD va fi înlocuitorul de drept al primarului general Nicușor Dan. Structura Consiliului General al Municipiului București (CGMB) este următoarea: PSD – 16 mandate, PNL – 7, Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei) – 17, REPER – 4, PUSL – 6, AUR – 5 mandate. Ce înseamnă asta pentru București?
Nicușor Dan nu are majoritate în CGMB, USR, REPER, PMP și Forța Dreptei, partidele care l-au susținut în campania electorală fiind în opoziție. Se spune că un primar fără majoritate este un primar „degeaba”, vezi mandatul lui Băsescu la Primăria Capitalei. Practic, va fi o negociere la sânge pe fiecare proiect, iar Nicușor Dan va trebui să cedeze anumite lucruri pentru a-și putea trece proiectele importante.
Alegerea viceprimarilor este primul pas. Urmează ca primarul Nicușor Dan să le delege atribuțiile, adică ce instituții și direcții va avea fiecare în subordine. Fără atribuții sunt viceprimari degeaba.
Din experiența mandatelor trecute, delegarea atribuțiilor va fi strict legată de aprobarea bugetului pe 2025. Fără buget aprobat, nu se pot face investiții, orașul este blocat, un motiv destul de bun ca primarul să delege totuși atribuțiile. La fel, dacă bugetul este aprobat în luna mai, se pierd 3 luni importante pentru șantierele în lucru.
În plus, proiectul de buget este propus de primarul general, în funcție de viziunea lui și ale direcțiilor și instituțiilor din subordine. Majoritatea din CGMB poate aproba amendamente care să schimbe total proiectul de buget, iar dacă există rea-credință proiecte importantepot rămâne fără bani.
Viceprimarii au influență în numirea directorilor instituțiilor subordonate pentru care au delegate atribuțiile. Acestea au bugete de sute de milioane de lei. De exemplu, Administrația Spitalelor are un buget de peste 800 milioane lei, Administrația Străzilor – circa 200 milioane lei, Administrația Parcurilor – 150 milioane lei.
Majoritatea din CGMB numește indirect conducerea companiilor din subordine, de exemplu STB, Termoenergetica, Energetica Servicii, Trustul de Clădiri Metropolitane, Iluminat Public, Compania Municipală Ecoigienizare. E vorba despre miliarde de lei, doar bugetul STB fiind de circa 1,7 miliarde, iar cel al Termoenergetica de peste două miliarde.
Pe zona de urbanism, una dintre cele mai mari mize, planurile de urbanism sunt puse pe ordinea de zi a Consiliului General de primarul general. Și tot el dă avizul decisiv, cel de urbanism. Cel puțin pe legislația actuală, lucrurile sunt sub control. Autorizarea construcțiilor este atributul primarului general. Totuși, presiunea va crește enorm, mai ales în condițiile în care primarul general nu a finalizat noul Plan Urbanistic General, iar în mandatul trecut nu a pus pe ordinea de zi niciun Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiecte private.
În concluzie, fără o majoritate în Consiliul General, Nicușor Dan va avea un mandat greu, cu negocieri la sânge și compromisuri. Totuși, să nu uităm că primarul general a câștigat detașat alegerile din iunie și referendumul a trecut fără probleme. În cazul în care partidele din majoritate vor pune piedici fără motiv și vor bloca proiecte importante, asta ar putea crește popularitatea și credibilitatea primarului – la fel ca în cazul Băsescu. Singurii care vor pierde în acest scenariu sunt bucureștenii, deoarece orașul va progresa lent și este nevoie ca de aer de investiții majore și proiecte curajoase ca să mai reducem din diferența dintre noi și capitalele civilizate din Europa.
Majoritatea din CGMB se poate schimba însă oricând, iar viceprimarii pot schimbați cu două treimi din voturi. Este posibilă o schimbare după prezidențiale.