MAE, despre românii aflați în zona de conflict din R.D. Congo: „Situația este extrem de volatilă și periculoasă” - HotNews.ro

MAE, despre românii aflați în zona de conflict din R.D. Congo: „Situația este extrem de volatilă și periculoasă” - HotNe
📅 2025-01-27

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că „are în atenție” situția românilor din Republica Democratică Congo, aflați în provincia în care o grupare rebelă a declanșat o ofensivă împotriva trupelor guvernamentale. MAE susține că situația este „extrem de volatilă și periculoasă”. În Congo, activează mai mulți români, foști militari, ca instructori pentru armata congoleză, români care au fost duși în țara africană de către Horațiu Potra.

„Ministerul Afacerilor Externe este informat și are în atenție situația unui număr de cetățeni români care sunt blocați în provincia Nord-Kivu, Republica Democratică Congo (RDC), pe fondul unei ofensive armate intense desfășurată de o grupare militară rebelă care se opune armatei RDC”, a transmis MAE.

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo.

„Conflictul de lungă durată din regiunea Nord Kivu este în evoluție dinamică și imprevizibilă. Situația actuală din teren este extrem de volatilă și periculoasă”, a precizat ministerul.

De asemenea, MAE reamintește că a fost emis un avertisment de călătorie valabil pentru RDC și zona de conflict.

„MAE menține legătura cu familiile din țară ale cetățenilor români și este în contact permanent cu organismele civile și militare ale ONU, cu autoritățile din RDC, Uganda și Rwanda”, mai precizează ministerul.

Rwanda, acuzată de implicare într-un conflict civil

Ministrul congolez al Afacerilor Externe a acuzat Rwanda că a trimis noi trupe în estul Republicii Democratice Congo (RDC), gest pe care îl consideră „o declarație de război” care trebuie sancționată de către ONU, scrie AFP. În zona de conflict se află și cetățeni români care luptă ca mercenari pentru armata congoleză.

„Noi trupe rwandeze au trecut bornele 12 și 13 ale postului de frontieră care separă Goma (RDC) de Gisenyi (Rwanda), intrând pe teritoriul nostru în plină zi, printr-o încălcare pe față și deliberată a suveranității noastre naționale”, a declarat Thérèse Kayikwamba Wagner, în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

„Este o agresiune frontală, o declarație de război care nu se mai ascunde în spatele unor artificii diplomatice”, a continuat diplomata congoleză.

Mercenarii români, prinși în luptele de la frontieră

Potrivit unor surse ale PressOne, în zona de frontieră se află mercenari români duși în Congo de către Horațiu Potra, românii luptând alături de forțele guvernamentale congoleze. Numărul acestora este incert fiind vorba de cel puțin câteva zeci de persoane, până la 200.

Aceștia s-ar afla de două zile sub asediul rebelilor din gruparea M23. Sub presiunea acestora, mercenarii români s-ar fi refugiat spre aeroportul din Goma, al doilea oraș care ar putea să cadă în mâinile rebelilor, după Sake, aflat la doar 27 de kilometri depărtare.

Nu se știe deocamdată dacă trupele române ar fi suferit pierderi sau nu, iar Ministerul de Externe nu a făcut comunicări pe această temă.

Sursele citate susține că situația românilor este dificilă și din cauza relației proaste cu trupele sud-africane de menținere a păcii. „Nici măcar în fața unui inamic comun nu își vor acorda niciun sprijin”, a spus una dintre surse, ceea ce înseamnă că românii sunt pe cont propriu.

În septembrie 2024, în jur de 1.000 de foști militari români sprijină Guvernul din Congo în lupta cu rebelii din estul țării. Agenții de securitate își au taberele în orașul Goma, o localitate amplasată foarte aproape de granița cu Rwanda. O echipă TVR a fost în Congo pentru a vedea care sunt misiunile românilor implicați într-unul dintre multele și sângeroasele războaie africane.

Goma este un oraș congolez cu o populație de aproximativ două milioane de locuitori, dintre care mulți sunt refugiați din cauza luptelor din ultimii ani. Aici își au baza în jur de 1.000 de agenți de securitate români. Potrivit lui Horațiu Potra, cel care i-a adus aici, misiunea acestora este să antreneze trupele guvernamentale care luptă cu rebelii grupării M23. Cam 10% dintre foștii militari români sunt instructori. Restul se ocupă de logistică, dar mai ales de pază, având inclusiv avanposturi în jurul orașului Goma. Românii sunt în Congo de la sfârșitul lui 2022.

Potra susține că are în Congo oameni care au făcut parte din Legiunea Străină, din Armată, inclusiv din Forțele Speciale, din Ministerul de Interne, SPP sau din Brigada Antitero a SRI. Nu are străini. Agenții de securitate sunt doar din România și Republica Moldova.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Un manual nou îi învață pe elevii din Rusia că țara a fost „forțată” să invadeze Ucraina

Un manual școlar care aseamănă războiul din Ucraina cu lupta dusă de sovietici împotriva naziștilor și afirmă că Rusia a fost „forțată” să trimită trupe în Ucraina a fost prezentat luni la Moscova, relatează Reuters.…

Investigație pe piața serviciilor stomatologice: Colegiul Stomatologilor, suspectat de Consiliul Concurenței că a stabilit onorarii minime pentru serviciile prestate de medici

Consiliul Concurenței anunță că a declanșat o investigație privind posibila încălcare a legislației din domeniul concurenței de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România. „Autoritatea de concurență deține indicii conform cărora Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi…

SuperLiga: Petrolul, victorie importantă cu FC Botoșani. A înscris trei goluri în nouă minute

Petrolul Ploiești a învins echipa FC Botoșani, scor 3-1, în penultimul meci disputat în etapa cu numărul 23 din SuperLiga. Petrolul Ploiești – FC Botoșani 3-1, în etapa #23 din SuperLiga Aflată în lupta pentru…

Recompensa oferită de un antreprenor olandez pentru informații despre comorile dacice furate de la Muzeul Drents: „Mă înfurie jaful”

Alex van Breemen, un antreprenor olandez care are afaceri în București, oferă o recompensă de 100.000 de euro pentru informații care să ducă la recuperarea comorilor din tezaurul dacic furate de la Muzeul Drents din…

Groenlanda este „un aliat, nu un activ”. O senatoare republicană îl atacă pe Trump pe tema preluării insulei arctice

O senatoare a Statelor Unite și o deputată daneză au emis luni o declarație comună în care critică amenințările președintelui american Donald Trump privind achiziționarea Groenlandei, scrie Politico. Senatoarea republicană Lisa Murkowski, care reprezintă Alaska,…

Patriarhia Română a lansat „Calendar Ortodox”, o aplicație pentru telefoanele mobile

Patriarhia Română a anunțat luni, 27 ianuarie, lansarea aplicației „Calendarul Ortodox”, unde utilizatorii pot afla care sunt sfinții sărbătoriți în fiecare zi, pot citi detalii despre viețile acestora și slujbele care se țin în biserică.…

Ucrainenii recunosc că rușii au început „să lupte inteligent pentru prima dată”. Asaltul asupra bastionului strategic din Donețk, tot mai intens

Forțele ruse și-au intensificat atacurile în apropiere de orașul-cheie Pokrovsk, din regiunea Donețk, desfășurând grupuri mici în încercarea de a încercui trupele ucrainene, a declarat luni Victor Trehubov, purtătorul de cuvânt al grupului operativ-strategic ucrainean…

„Make Europe Great Again”. Viktor Orban și Marine Le Pen organizează un miting inspirat din Donald Trump la Madrid

Patrioți pentru Europa, un grup politic fondat recent din care fac parte Viktor Orban și Marine Le Pen, anunță că va organiza o manifestație „Make Europe Great Again” la Madrid, în 8 februarie, conform dezvăluirilor…

Schimbare la vârful Vodafone România: Directorul general, Achilleas Kanaris, va prelua conducerea operațiunilor în Grecia. Cine îi ia locul

Directorul general al Vodafone România, Achilleas Kanaris, va prelua conducerea operațiunilor din Grecia, începând cu data de 1 aprilie, a anunțat luni compania. Locul său va fi preluat de Nedim Baytorun, membru în conducerea companiei.…

VIDEO Prima ocolire est-vest a Bucureștiului pe autostradă. Care e miza și cum se va finaliza în 2025

Un tronson de autostradă aflat în lucru în sudul Bucureștiului, între Bragadiru și A1, este considerat de experți cel mai important proiect care trebuie finalizat în 2025. Întârzierea e, deja, de aproape doi ani și…

Good News

Only good and positive news.