Ministrul congolez al Afacerilor Externe a acuzat Rwanda că a trimis noi trupe în estul Republicii Democratice Congo (RDC), gest pe care îl consideră „o declarație de război” care trebuie sancționată de către ONU, scrie AFP. În zona de conflict se află și cetățeni români care luptă ca mercenari pentru armata congoleză. Potrivit PressOne, mercenarii români sunt într-o situație dificilă trebuind să lupte împotriva rebelilor susținuți de Rwanda.
„Noi trupe rwandeze au trecut bornele 12 și 13 ale postului de frontieră care separă Goma (RDC) de Gisenyi (Rwanda), intrând pe teritoriul nostru în plină zi, printr-o încălcare pe față și deliberată a suveranității noastre naționale”, a declarat Thérèse Kayikwamba Wagner, în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.
„Este o agresiune frontală, o declarație de război care nu se mai ascunde în spatele unor artificii diplomatice”, a continuat diplomata congoleză.
Therese Kayikwamba Wagner, ministrul de Externe al R.D. Congo Foto: Lev Radin / Zuma Press / ProfimediaPotrivit unor surse ONU, între 500 și 1.500 de militari rwandezi au intrat în Congo în sprijinul grupării armate M23, aflată de mai mulți ani în conflict cu guvernul central de la Kinshasa.
„Peste 3.000.000 de civili plus oameni angajați în sprijin umanitar sunt luați ca ostatici de către agresori, folosiți ca scut într-o strategie cinică a terorii și haosului”, a afirmat ministrul congolez.
Thérèse Kayikwamba Wagner a solicitat Consiliului să ceară retragerea trupelor rwandeze și să impune sancțiuni economice și politice Rwandei. De asemenea, ea a solicitat „un embargo total al exporturilor tuturor mineralelor care provin din Rwanda, în special coltanul și aurul”.
Până acum, Consiliul de Securitate nu a desemnat Rwanda ca parte a conflictului din Congo.
Potrivit unor surse ale PressOne, în zona de frontieră se află mercenari români duși în Congo de către Horațiu Potra, românii luptând alături de forțele guvernamentale congoleze. Numărul acestora este incert fiind vorba de cel puțin câteva zeci de persoane, până la 200.
Aceștia s-ar afla de două zile sub asediul rebelilor din gruparea M23. Sub presiunea acestora, mercenarii români s-ar fi refugiat spre aeroportul din Goma, al doilea oraș care ar putea să cadă în mâinile rebelilor, după Sake, aflat la doar 27 de kilometri depărtare.
Nu se știe deocamdată dacă trupele române ar fi suferit pierderi sau nu, iar Ministerul de Externe nu a făcut comunicări pe această temă.
Sursele citate susține că situația românilor este dificilă și din cauza relației proaste cu trupele sud-africane de menținere a păcii. „Nici măcar în fața unui inamic comun nu își vor acorda niciun sprijin”, a spus una dintre surse, ceea ce înseamnă că românii sunt pe cont propriu.
În septembrie 2024, în jur de 1.000 de foști militari români sprijină Guvernul din Congo în lupta cu rebelii din estul țării. Agenții de securitate își au taberele în orașul Goma, o localitate amplasată foarte aproape de granița cu Rwanda. O echipă TVR a fost în Congo pentru a vedea care sunt misiunile românilor implicați într-unul dintre multele și sângeroasele războaie africane.
Goma este un oraș congolez cu o populație de aproximativ două milioane de locuitori, dintre care mulți sunt refugiați din cauza luptelor din ultimii ani. Aici își au baza în jur de 1.000 de agenți de securitate români. Potrivit lui Horațiu Potra, cel care i-a adus aici, misiunea acestora este să antreneze trupele guvernamentale care luptă cu rebelii grupării M23. Cam 10% dintre foștii militari români sunt instructori. Restul se ocupă de logistică, dar mai ales de pază, având inclusiv avanposturi în jurul orașului Goma. Românii sunt în Congo de la sfârșitul lui 2022.
Potra susține că are în Congo oameni care au făcut parte din Legiunea Străină, din Armată, inclusiv din Forțele Speciale, din Ministerul de Interne, SPP sau din Brigada Antitero a SRI. Nu are străini. Agenții de securitate sunt doar din România și Republica Moldova.