Unul dintre cele mai importante șantiere din Europa se află undeva ascuns, în munți. „Jumătate din Europa tremură de frică” - HotNews.ro

Unul dintre cele mai importante șantiere din Europa se află undeva ascuns, în munți. „Jumătate din Europa tremură de fri
📅 2025-01-27

Pasul Brenner, pe autostrada Innsbruck – Bolzano, este unul dintre cele mai importante zone de traversare peste munții Alpi.  E o provocare imensă să construiești rapid un pod nou, în timp ce traficul să continue pe podul vechi de 55 de ani de la Lueg, și care a expirat.

Prin pasul Brenner trece unul din cele mai importante coridoare rutiere de pe continent, care leagă Norvegia de Italia, trecând prin Danemarca, Germania și Austria. Autostrada se gâtuiește în restricțiile de pe un pod lung, ajuns acum la final de viață, în timp ce lucrările la construcția unuia nou abia acum încep. 

„Jumătate din Europa tremură de frică în fața acestui șantier”, scria la începutul lunii ianuarie publicația Stol.it, care anunța restricțiile de circulație pe una dintre cele mai circulate rute de peste Alpi. 

După mai bine de 55 de ani, podul Lueg de pe autostrada A13 Brenner a ajuns la sfârșitul duratei sale de viață. Din motive de siguranță a traficului și pentru a ușura sarcina pe pod, tronsonul de drum de 1,8 kilometri de lângă Brenner a fost restricționat la doar pe o singură bandă pe sens. 

„Aceasta este singura modalitate de a garanta că podul existent poate continua să funcționeze în siguranță”, afirmă ASFinNAG (Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs AG), compania de drumuri austriacă. 

Totuși, pentru a evita pe cât posibil blocajele de trafic în zilele aglomerate, se va institui un sistem temporar cu două benzi dar care vine cu o noutate: Toate vehiculele care cântăresc mai mult de 3,5 tone trebuie să se deplaseze pe banda din stânga, deci pe banda interioară, în timp ce autoturismele pot utiliza ambele benzi.

VIDEO – Restricțiile impuse pe podul Lueg și metoda inedită în care vehiculele grele circulă pe benzile interioare:

Autostrada A13 (care continuă cu indicativul A22 în Italia) e una din cele mai importante treceri rutiere a Alpilor, o autostradă care leagă Innsbruck (Tirol) din Austria cu Verona și mai departe Modena și nordul industrializat al Italiei. La scară mai mare, A13/A22 face parte din Coridorul European E45, care leagă nordul continentului (Norvegia și Danemarca) de sudul Italiei, trecând prin Germania și Austria, o rută practic ce taie de la nord la sud fix mijlocul continentului. 

Podul Lueg de pe A13, în zona pasului Brenner, este cea mai complexă lucrare de pe traseu, un pasaj înalt și cu o lungime totală de puțin peste 1,8 km. Zilnic el este traversat de peste 32.000 de vehicule. 

Construit în urmă cu mai bine de 55 de ani, podul însă a ajuns la limita de viață, iar în ultimii ani a cunoscut numeroase restricții, cea mai severă venind acum: trafic restricționat la doar o bandă pe sens. 

Marea provocare: Să construiești rapid un pod nou, în timp ce traficul să continue pe podul vechi

Pentru a rezolva problema, autoritățile austriece au decis să ridice un nou pod în paralel, după care să dărâme vechea structură și să construiască un al doilea viaduct în loc. 

Marea provocare vine din faptul că totul trebuie realizat rapid și fără ca traficul pe actuala autostradă și actualul pod Lueg să fie întrerupt. 

Pentru acest proiect ASFiNAG a selectat un consorțiu între STRABAG și PORR, doi dintre cei mai mari constructori austrieci, ambii prezenți cu lucrări de autostradă și în țara noastră. 

Valoarea întregului proiect este de aproape 390 de milioane de euro, iar lucrările vor demara chiar din primăvara lui 2025. 

Inițial va fi construit un nou pod paralel, de aproape 2 km lungime, cu piloni care se vor înălța și la 60 de metri deasupra solului. 

Podul Lueg de pe A13 în pasul Brenner / Sursă: Ulrich Wagner / imago stock&people / Profimedia

Planul este ca podul nou, construit în paralel, să fie gata în 2027, moment până la care restricțiile de circulație vor rămâne în vigoare pe vechiul Pod Lueg. 

„Avem o mare responsabilitate în ceea ce privește siguranța și infrastructură modernă, motiv pentru care obiectivul nostru este clar: dorim să începem construcția în primăvara anului 2025 și să punem capăt restricțiilor de trafic odată cu finalizarea primului pod nou la sfârșitul anului 2027”, spune Hartwig Hufnagl, CEO ASFINAG.

Podul vechi va fi demolat după 2027, iar un alt pod nou va fi ridicat în loc

Ulterior, traficul se va muta pe noul pod, cu un sistem temporar de circulație pe câte două benzi pe sens în ambele direcții. 

Odată ce noul pod paralel va fi deschis, vechea structură va fi demolată. 

În locul fostului Pod Lueg va fi ridicat un nou viaduct, lucrările fiind estimate că vor fi gata în 2030. Abia din 2030 traficul se va desfășura iar complet pe mai multe benzi pe sens prin Pasul Brenner. Direcția spre Tirol va merge pe pasajul ce va fi construit în intervalul 2025-2027, iar traficul spre Italia se va muta pe viaductul ce va fi construit în intervalul 2027-2030.

Reconstrucția podului pe A13 în Pasul Brenner / Sursă: Asfinag

„Noua construcție a podului Lueg este un proiect extrem de complex și provocator din punct de vedere al logisticii de construcție, cu un timp de construcție foarte scurt. Panta extremă este de neegalat atât în construcția nouă, cât și în demolare, iar structura de susținere parțială peste defileul Sill este, de asemenea, unică în Austria în ceea ce privește dimensiunile sale. Podul Lueg este un proiect de construcție care poate fi gestionat doar de experți absoluți în construcția de poduri”, susține Karl-Heinz Strauss, CEO al companiei PORR.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Liderul senatorilor PNL: Dacă i-ar permite lui Călin Georgescu să candideze, celor de la CCR le-ar fi greu să explice motivul anulării alegerilor

Daniel Fenechiu spune că dacă Curtea Constituțională i-ar permite lui Călin Georgescu să candideze din nou la alegerile prezidențiale, „ar fi într-o situaţie în care ar fi greu să explice” care a fost motivul anulării…

Temperaturile ridicate riscă să ucidă cu 50% mai mulți europeni până în 2100, arată un nou studiu. Scenariul cel mai plauzibil indică 80.000 de decese în plus, pe an

Temperaturile periculoase riscă să ucidă cu 50% mai mulți oameni în Europa până la sfârșitul secolului, viețile pierdute din cauza căldurii puternice urmând să depășească numărul celor salvate datorită faptului că iernile au devenit mai…

Calcule: Scenariul unificării CASS cu impozitul pe venit – cât ar putea pierde angajații din România dacă statul ar lua această decizie

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, fost ministru de finanțe, a confirmat, într-un recent interviu pentru comunitatea antreprenorială StartupCafe.ro, existența unui scenariu de lucru care prevede unificarea contribuției la sănătate (CASS) cu impozitul pe…

Ce este „DeepSeek”, numele care amenință să răstoarne cursa înarmării cu A.I. și ofere un atu Beijingului? / Atac cibernetic major luni, după ce acțiunile marilor companii tech s-au prăbușit

Startup-ul chinezesc DeepSeek a anunțat luni că a fost victima unui atac cibernetic „la scară largă”, în aceeași zi în care a provocat turbulențe majore pe piețele financiare, scrie Reuters. „Din cauza atacurilor malițioase la…

Opt dintre ostaticii care urmau să fie eliberați de Hamas sunt morți, anunță Israelul

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, a declarat luni, 27 ianuarie 2025, că o listă furnizată de Hamas indică faptul că 25 din cei 33 de ostatici care urmează să fie eliberați în…

Crin Antonescu a avut blocat postul de profesor titular de istorie timp de 24 de ani, la un liceu din Tulcea

Candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din 4 mai a avut blocat postul de profesor titular de istorie la cel mai bun liceu din Tulcea timp de 24 de ani, conform informațiilor obținute…

Mihail Neamțu: Călin Georgescu este „un globalist, pocăit şi întors la un soi de autohtonism hrănit din discursurile unor lideri culturali”

Deputatul Mihail Neamţu (AUR) a afirmat luni că fostul candidat la președinție Călin Georgescu nu este antisistem, ci „un globalist, pocăit şi întors la un soi de autohtonism care este hrănit din discursurile unor lideri…

VIDEO Incendiu violent la o primărie din Paris

Un incendiu a izbucnit Primăria Arondismentului 12 din Paris, luni, iar turnul clopotniței de la clădirea din secolul XIX a fost avariat grav, relatează AP. Laurent Nunez, reprezentant al poliției pariziene, a precizat că nu…

Patru bărbați au fost condamnați la moarte în Pakistan după ce au fost acuzați de blasfemie în mediul online

Un tribunal pakistanez a condamnat la moarte patru bărbați pe care îi acuză că au postat pe rețelele de socializare materiale profanatoare despre figuri religioase islamice și despre Coran, notează AP News. Un judecător din…

Sebastian Burduja: Politicile Europei de „înverzire” nu au fost bine gândite, ci o ideologie urmată orbește. Această terapie de șoc verde trebuie să înceteze

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a criticat „politicile de «înverzire» ale Europei” și le-a descris drept o „terapie de șoc verde” care „trebuie să înceteze”. „În ultimele zile, s-a confirmat ceva ce am bănuit de multă…

Good News

Only good and positive news.