Autorizațiile de construire coboară la cel mai mici niveluri ale ultimilor ani, deși dobânzile bancare sunt în scădere - HotNews.ro

Autorizațiile de construire coboară la cel mai mici niveluri ale ultimilor ani, deși dobânzile bancare sunt în scădere -
📅 2025-01-14

În primele 11 luni din acest an s-au acordat puțin peste 33.000 de autorizații de construire pentru clădiri rezidenţiale, potrivit Statisticii. În 2020, când dobânda cheie a BNR coborâse la 1.5%, au fost date peste 41.300 de autorizații, iar în 2023, când BNR a ținut dobânda cheie la 7%, numărul autorizațiilor de construire a locuințelor coborâse la 34.000.

Dobânzile mari ale BNR din trecut, dar și prețurile ridicate ale caselor i-au descurajat pe unii potențiali cumpărători de locuințe să intre pe piață. Acest lucru a dus stocul de locuințe la aproape 10 milioane și, de asemenea, i-a determinat pe unii constructori să reducă viteza cu care construiesc.

Tot potrivit Statisticii, România are circa 8 milioane de familii, dar avem, de asemenea, circa 1,5 milioane locuințe neocupate (16,4% din numărul total de unități de locuit convenționale)

Având în vedere creșterea stocului de locuințe din ultimii ani și rata mare de ne-ocupare, probabil că achiziționarea de locuințe poate fi interpretată ca investiție imobiliară a oamenilor cu bani, alimentând astfel o aparentă creștere a cererii de locuințe.

Piața imobiliară rezidențială continuă să se contracte

Activitatea pe piața imobiliară rezidențială a continuat să se contracte din vară iar numărul locuințelor terminate în primul semestru a scăzut la nivel național cu 2 %, în timp ce volumul lucrărilor de construcții în primele 9 luni s-a diminuat cu 7,2 %.

Așteptările pentru perioada următoare sunt de continuare a acestei tendințe, dată fiind pe de-o parte scăderea semnificativă a autorizațiilor de construire pentru clădirile rezidențiale dar și creșterea costurilor de construcție pentru clădirile rezidențiale (+15 %), arată o analiză a Băncii Naționale.

Tranzacțiile imobiliare au consemnat un recul în perioada ianuarie-septembrie 2023 față de ianuarie-septembrie 2022, atât la nivel național (-18 %), cât și în principalele centre regionale (-21 % în București și Iași, -16 % în Constanța, -14 % în Cluj, -10 % în Brașov).

Discrepanțele la nivel teritorial se manifestă și din punct de vedere al activității de tranzacționare, cea mai importantă scădere regăsindu-se în județul Olt (-68 %), urmat de Teleorman (-55 %), în timp ce la polul opus se situează județele Călărași (+23 %) și Alba (+21 %).

La nivelul Uniunii Europene, prețul proprietăților imobiliare a consemnat evoluții divergente, 9 din cele 27 state membre înregistrând scăderi în trimestrul al doilea al anului curent. Cea mai importantă scădere se înregistrează în cazul Germaniei (-10 %), în timp ce Croația consemnează avansul cel mai accelerat al prețurilor locuințelor (+14 %).

Județul Cluj se situează în topul regiunilor cu cele mai ridicate prețuri ale locuințelor, arată Banca Națională, în Raportul privind stabilitatea. În ceea ce privește accesul populației la piața imobiliară rezidențială, indicatorul preț pe venit înregistrează valori care variază între peste 11 ani în Cluj sau Constanța și 7 ani în București.

Indicatorul preț pe venit măsoară raportul dintre prețul unui apartament standard cu 2 camere, 55 mp și câștigul mediu salarial net, ajustat prin deducerea cheltuielilor de subzistență (calculate ca 50 % din salariul minim net pe economie).

Experții în locuințe sunt de acord că prețurile locuințelor vor continua să crească anul viitor, dar creșterea va fi mai mică decât cea din ultimii ani, iar pe anumite segmente, am putea vedea și mici corecții.

Creșterile de salarii și reducerea dobânzilor ar trebui să susțină apetitul pentru achiziții

“Piața de creditare a rămas efervescentă pe tot parcursul anului 2024, atât pe creditele noi, unde a compensat scăderile de anul trecut, cât și pe refinanțări. Creșterea substanțială a veniturilor populației, în special în orașele mari, coroborată cu un nivel acceptabil al ofertei de creditare, a susținut o astfel de evoluție. BNR a dat un semnal pozitiv la jumătatea anului prin reducerea dobânzii cheie într-o perioadă în care inflația confirmase un trend descendent. Spre finalul anului, apropierea de un 2025 plin de incertitudine (de exemplu privind creșterea taxelor sau creșterea prețurilor), a determinat mulți cumpărători să accelereze finalizarea achizițiilor. Împreună, acești factori au generat un efect multiplicator asupra creșterii pieței”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Analiștii financiari bancari din cadrul CFA România sunt însă mai sceptici: „Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 50% dintre participanți anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 32% anticipează o scădere a prețurilor. De asemenea 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 27% că sunt corect evaluate”, spun aceștia.

Piața rezidențială se află într-un echilibru delicat: deși cererea a rămas ridicată pe tot parcursul anului, ea rămâne extrem de sensibilă la climatul socio-politic. „Orice semn de instabilitate, fie el economic, politic sau social, poate scoate la iveală vulnerabilitățile pieței, determinând intrarea în pasivitate a cumpărătorilor. Dacă vom avea stabilitate economică, ne așteptăm ca prețurile să continue să crească în 2025, deși nu sunt excluse corecții la unele segmente. În orice caz, pentru a putea fi sustenabilă, creșterea ar trebui să se rezume la o singură cifră”, a explicat și Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Accesibilitatea locuințelor  s-ar putea deteriora ușor anul viitor

“Cu anumite segmente care ating un ritm anual de creștere de aproape 30%, piața rezidențială riscă să dea semne de supraîncălzire. Totuși, în contextul în care vom avea stabilitate economică, ne așteptăm ca prețurile să continue să crească în 2025, deși nu sunt excluse corecții la unele segmente. În orice caz, pentru a putea fi sustenabilă, creșterea ar trebui să se rezume la o singură cifră”, a declarat Daniel Crainic.

“Politica fiscală va suferi cu siguranță niște modificări, având în vedere nivelul deficitului bugetar. Inflația a depășit deja proiecțiile anterioare, iar în contextul unor creșteri de taxe, chiar și mai puțin agresive, ea poate să amenințe scăderea dobânzilor anul viitor. Instabilitatea politică a pus presiune pe lichiditatea din piață, pe finanțarea deficitului, pe bursă, dar și pe cursul valutar, forțând BNR să intervină, și nu vom ști, cel puțin până la primăvară, dacă am depășit aceste probleme sau din contră, ele vor reveni”, a explicat și Dan Niculae.

“Pe plan pozitiv, IRCC va scădea din ianuarie la 5,66% (aferent trim.III), acesta fiind un efect al reducerii dobânzii cheie de către BNR în vară. UE a confirmat că ne va acorda 7 ani în loc de 4 să revenim în țintele de deficit bugetar, ceea ce reduce din necesitatea unor politici fiscale foarte agresive. Am intrat pe deplin în Schengen, cu un efect potențial pozitiv asupra PIB. BCE a redus recent dobânda cheie pentru a patra oară anul acesta, ceea ce oferă un context favorabil la nivel regional”, a mai adăugat Managing Directorul Imobiliare.ro Finance.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

FOTO Bărbat arestat după ce a desenat semne legionare pe podul Basarab din București

Poliția Capitalei spune că s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat a desenat semne legionare pe unul dintre pilonii podului Basarab. Ulterior, instanța a emis împotriva acestuia mandat de arestare preventivă.   „Polițiștii din…

Serghei Lavrov salută schimbarea din partea lui Trump în direcția recunoașterii „realităților” teritoriale din Ucraina

Moscova afirmă că a perceput o schimbare din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, și a echipei lui în direcția recunoașterii „realităților” de pe teren din Ucraina și consideră că acesta este un semn…

Înalt oficial american, despre alegerile din România și ascensiunea lui Călin Georgescu: „Dacă aș fi român, aș întreba cine plătește, pentru ce și cine va beneficia de un anumit rezultat”

Secretarul adjunct al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice James O’Brien a declarat marți la București că guvernul american este îngrijorat de ingerințele străine pe care le-a observat în legătură cu alegerile din România. El…

Elena Lasconi: „Marcel Ciolacu este ocupat să filmeze clipuri pentru TikTok”, în timp ce datoria externă a țării crește

Președinta USR, Elena Lasconi, a postat, marți, un mesaj pe pagina ei de Facebook în care atrage atenția asupra „creșterii explozive a datoriei externe” a României. Ea îl acuză pe premierul Ciolacu că postează pe…

România participă din 2025 cu militari la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO: Am trimis în Slovacia sisteme moderne cu rachete antitanc

România și-a extins prezența începând cu luna ianuarie a anului 2025, cu efective și tehnică militară la încă două grupuri de luptă ale NATO care funcționează în țările aliate de pe Flancul Estic, anunță MApN.…

Câte case, terenuri și apartamente au vândut românii anul trecut. Constanța a depășit Timiș la cele mai multe tranzacții. Ce județ a trecut pe ultimul loc

Românii au vândut anul trecut 643.334 de imobile (terenuri, case și apartamente), în creștere ușoară cu 8.491 de imobile față de 2023, arată datele comunicate marți de Agenția națională de cadastru. În timp ce București,…

Daniel David spune că manualele elevilor vor fi regândite: Un manual este bun când copilul citește lecțiile înainte, pentru că îi place ce vede 

Ministrul Educației și Cercetării nu a detaliat ce înseamnă concret regândirea manualelor, însă într-un interviu pentru Agerpres Daniel David a spus că acestea ar trebui să fie mai „atractive” pentru elevi.  Daniel David a făcut…

Documente declasificate arată că regina Elisabeta a II-a nu a fost informată de existența unui spion sovietic în palatul regal timp de aproape un deceniu

Regina Elisabeta a II-a nu a fost informată oficial timp de aproape un deceniu că unul dintre cei mai importanți curteni ai săi a mărturisit că a fost spion pentru Uniunea Sovietică, conform unor fișiere…

Un nou jucător pe piața energiei din România. O firmă controlată de Therme Group a primit licență de agregare

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marți acordarea licenței pentru activitate de agregare firmei Voltlink SRL, se arată într-un document al instituției. Firma este controlată de austriecii de la Therme Group,…

Incendiu minor la centrala de la Cernavodă, fără impact pe partea nucleară

Mai multe echipaje de intervenție au fost trimise la Centrala nuclearelectrică Cernavodă, după ce autoritățile au fost sesizate că este fum la primul etaj al unei clădiri administrative, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.