Secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice James O’Brien a declarat marți la București că guvernul SUA este îngrijorat de ingerințele străine pe care le-a observat în legătură cu alegerile din România. El a subliniat că Washingtonul susține ancheta autorităților de la București și a oferit și un sfat în această privință.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice James O’Brien, a lansat marți, la București, un îndemn în legătură cu investigarea presupuselor nereguli privind campania pentru alegerile prezidențiale din 2024: Luați urma banilor.
Întrebat care este poziția guvernului american în legătură cu acuzațiile de amestec al Rusiei în alegerile din România, O’Brien a spus că Washingtonul vede ingerințe străine în legătură cu aceste alegeri.
„Guvernul american susține democrația, vrem ca poporul român să facă alegerea pe care o consideră corectă pentru el. Și vedem ingerințe străine în legătură cu aceste alegeri, atât un tipar care a fost atribuit Rusiei în alte cazuri, pe rețelele sociale și alte manipulări, cât și foarte clar, conform rapoartelor românești, o intruziune rusească în instituțiile publice”, a declarat O’Brien, într-o întâlnire cu jurnaliștii la ambasada SUA la București.
„Și asta este îngrijorător, pentru că face mai dificilă luarea deciziilor de către poporul român. Și vrem ca românii să decidă pentru România, fără această interferență străină”, a adăugat el.
Secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice, James O’Brien. FOTO: Petros Karadjias / AP / ProfimediaÎntrebat dacă SUA au avut propriile informații cu privire la o posibilă interferență a Rusiei, oficialul a subliniat că Washingtonul are încredere în informațiile Bucureștiului.
„Avem o mare încredere în ceea ce a spus guvernul român”, a spus el.
În privința anchetei derulate de autoritățile din România, O’Brien a spus că, dacă ar fi român s-ar întreba pur și simplu „cine plătește pentru ce” și „cine beneficiază”.
„Am anunțat că sprijinim investigația în orice fel putem. Dar, din nou, e o anchetă a României, românii iau propriile decizii suverane. Dacă aș fi român, aș întreba cine plătește, pentru ce și cine va beneficia de un anumit rezultat. Și asta va ajuta mult în a determina în cine se poate avea încredere și în cine nu”, a observat el.
„Și o mare parte din acest lucru depinde de jurnalismul curajos de investigație. Pentru că de acolo vin multe povești, nu de la serviciile secrete, ci de la un jurnalism puternic și de calitate. Așa că încurajez pe toată lumea să susțină jurnalismul independent“, a mai spus oficialul american.
Amintim că în 6 decembrie Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, care urma să intre în finala prezidențială alături de Elana Lasconi. Alegerile au fost anulate în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.
În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro.
De asemenea, în documentele desecretizate de CSAT se spune că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Conform SIE, România „a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creştere la Kremlin pentru a influenţa (cel puţin) mood-ul şi agenda în societatea românească în context electoral”.
Aceste acţiuni se manifestă prin propagandă şi dezinformare, sprijinirea unor candidaţi eurosceptici şi alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin „implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică”, încurajarea nemulţumirilor/ provocarea de reacţii emoţionale la nivelul populaţiei, astfel încât să pună presiune pe autorităţi să reducă/ stopeze sprijinul pentru Ucraina.
După desecretizarea documentelor de către CSAT pe 4 decembrie, autoritățile de la București nu au mai comunicat nicio informație despre presupusele nereguli legate de campania pentru prezidențiale.
Georgescu a atacat decizia CCR la Curtea de Apel București, însă acțiunea i-a fost respinsă. De asemenea, Georgescu s-a adresat CEDO.
Tot CCR a decis ca Klaus Iohannis, al cărui mandat s-a încheiat în 21 decembrie, să rămână la Cotroceni până la învestirea unui nou președinte.
În discuția cu jurnaliștii, O’Brien și-a exprimat optimismul cu privire la viitorul relațiilor bilaterale româno-americane.
„Cred că România a fost un partener și un aliat atât de bun încât se află într-o poziție foarte bună cu noua administrație”, a spus el.
„Atât republicanii, cât și democrații văd România ca pe un aliat ferm. Angajamentele pe care România le-a luat de a se dezvolta în Marea Neagră, de a sprijini lupta împotriva agresiunii ruse și angajamentul României pentru o relație economică puternică între SUA și România, cred că toate aceste lucruri sugerează că relația va rămâne foarte puternică în viitor”, a spus oficialul.
Comentând situația din Republica Moldova, unde Rusia a sistat pentru moment livrările de gaze, O’Brien a salutat măsurile luate de guvernul de la Chișinău.
„Poporul moldovean a făcut o serie de alegeri curajoase pentru a urma calea spre libertate și spre Occident. Acest lucru a început cu adevărat să prindă rădăcini și să înflorească sub prima administrație Trump. Deci, cred că avem o indicație a modului în care această administrație ar vedea acest lucru”, a spus oficialul, care înainte de a ajunge la București a vizitat Chișinăul.
„Este extrem de important ca România să își continue sprijinul pentru integrarea regională a economiilor din această zonă, deoarece acest lucru va crea oportunități reale pentru companiile românești și moldovenești de a lucra împreună într-un mod eficient”, a adăugat el.
„În cazul Moldovei, parte din ceea ce am făcut ieri a fost să vedem cum SUA, România și Moldova pot lucra împreună pentru a oferi oportunități tuturor oamenilor din regiune, să facă acest lucru și cu Ucraina, deoarece este o relație economică naturală“, a mai spus oficialul.