Ministrul Educației și Cercetării nu a detaliat ce înseamnă concret regândirea manualelor, însă într-un interviu pentru Agerpres Daniel David a spus că acestea ar trebui să fie mai „atractive” pentru elevi.
Daniel David a făcut această declarație în contextul în care ministerul pe care îl conduce va publica luna aceasta și noile planuri-cadru pentru liceu. Planurile-cadru, unde se stabilesc materiile pe care le fac elevii și câte ore sunt alocate fiecăreia săptămânal, sunt documentul de la care se porneste curriculumul. Tot de la planurile-cadru se începe și crearea noilor manuale.
„Spuneam că lucrăm la noul curriculum pentru liceu, vom avea metode de formare a profesorilor astfel încât să ne asigurăm că folosesc metode atractive care-i implică pe elevi. Manualele vor fi regândite și ele”, a spus Daniel David.
„În paranteză, am și spus că eu voi ști că un manual este bun atunci când un copil care este la a doua lecție citește înainte patru lecții, fiindcă este foarte curios despre ce citește acolo, îi place ce vede”, a explicat ministrul Educației și Cercetării.
El a spus că, pentru a combate abandonul școlar, instituția pe care o conduce va continua dotarea școlilor pentru „a schimba mediul educațional, mediul de învățare” și a dat asigurări că va continua și programul „Masă caldă”.
În acest moment, elevii de liceu, de exemplu, învață după manuale vechi de aproape 20 de ani, în anumite situații și în funcție de materie. Cazul concret al unui elevi din București de clasa a XI-a cu care HotNews.ro a vorbit este următorul: manualul de Matematică primit de la școală este din anul 2006, cel de Engleză din anul 2003, dar apare ca fiind republicat în 2016, iar cel de Limba română, din 2018.