Fără îndoială că trăim o perioadă pe care cu greu o putea anticipa cineva, o lume bulversată de deciziile politicienilor de prim rang din America și Europa, efectele ajungând până în China și India. Nu doar că lumea nu va mai fi la fel după ce se întâmplă acum pe plan mondial, dar poate e timpul să ne întrebăm dacă vom supraviețui momentului de față? Cine se grăbește să dea vina pe Trump se înșeală din cel puțin două motive, pandemia și războiul cad în vina altei Administrații iar SUA este într-un mare deficit comercial cu multă lume. Cât despre Uniunea Europeană, Bruxellesul pare să fie o entitate în disoluție și se va vedea asta în războiul taxelor cu SUA. Când ”marii jucători” negociază cu americanii și se vor înțelege mai devreme sau mai târziu, Uniunea Europeană pare încremenită în proiectul progresist și nu reușește să-și păstreze locul la masa bogaților. Reuniunile organizate de Macron punctează doar la imagine artistică!
Sunt două mari probleme care anunță sfârșitul Uniunii Europene, una este legată de pericolul dispariției democrației și alta de creștere a cheltuielilor militare la cote similare cu anii ultimului război mondial. O lume normală la cap, în contextul problemelor legate de Educație și Sănătate, ca să luăm niște exemple la îndemână, nu-și permite să cheltuie sume exorbitante pentru apărare sau, dacă o va face, milioane de oameni din America și Europa vor uita de ce trăiesc în țările zonei. Nivelul de trai al europenilor a scăzut mult în ultimii ani iar 5% sau mai mult din PIB-ul european e un efort prea mare și inutil pentru război. Chiar dacă populația Uniunii Europene a suportat experimente grosolane de tip părinte 1 și părinte 2 și de încurajare a minorităților de orice fel, răbdarea tuturor este la fundul sacului și foarte curând se va pune problema de ”scapă cine poate”. Economia UE e în vrie iar războiul comercial cu SUA este picătura care umple paharul problemelor. Am putea spune că doar o minune mai poate salva lucrurile, mai ales că nota de plată a războiului din Ucraina este tot mai consistentă. Și atenție, vorbim de un război fără orizont, suportul nuclear nu învinge o țară indiferent ce susțin liderii vremelnici ai UE.
Dar poate cea mai mare problemă a Uniunii Europene este moartea democrației. Cu scuza la îndemână, pericolul rusesc, în mai multe țări s-au produs sau vor urma lucruri care ne arată fragilitatea democrației europene. Desigur, România, Moldova și Georgia nu pot fi repere relevante, ultimele două sunt și non-UE, dar ce se întâmplă în Franța, Germania, Austria ș.a. ar trebui să ne îngrijoreze. Democrația devine pe zi ce trece doar o poleială pentru mass-media, în realitate câștigă doar cine trebuie iar concurența nu poate fi decât putinistă. În condițiile în care dovezile lipsesc până acum din spațiul public iar TIK-TOK-ul e de vină pentru toate și în multe țări, derapajele de la democrație se vor înmulți. Lumea se schimbă la față iar ce vedem nu arată deloc bine!