Unul dintre cei mai activi vulcani din lume, Kilauea, situat în arhipelagul american Hawaii, a intrat în erupţie la începutul săptămânii, anunţă Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP, conform News.ro.
Imagini publicate de către autorităţi surprind apariţia unor fisuri în craterul vucanului, din care ţâşnea lavă.
Erupţia a început luni dimineaţa către ora locală 2.20 (14.20, ora României), a anunţat USGS.
Luni, ”la ora (local) 4.30 (16.30, ora României), s-au observat fântâni de lavă înalte de 80 de metri”, a precizat institutul.
”Materiale în fuziune, inclusiv bombe de lavă, au fost proiectate” din caldera vulcanului.
Erupţia trimite de asemenea materie mult mai sus, în atmosferă.
”Coloana de gaze vulcanice şi particule vulcanice fine atinge altitudini de 6.000 până la 8.000 de picioare (1.800-2.400 de metri) deasupra nivelului mării (...), iar rafale de vânt le transportă către sud-vest”, a anunţat USGS.
”Erupţia are loc într-o zonă închisă” a Parcului Naţional al Vulcanilor din Hawaii, a adăugat el.
Potrivit USGS, dioxidul de sulf eliberat de vulcan ”va avea o reacţie în atmosferă şi va cerea o brumă vicibilă denumită vog (smog vulcanic)”. Această brumă vulcanică poate afecta persoanele, animalele şi culturile.
Potrivit institutului, erupţia s-a stabilizat către ora locală 6.30 (17.30, ora României), fără să ameninţe infrastructuri.
Kilauea a rămas în erupţie aproape continuu începând din 1983, iar cea mai recentă erupţie a avut loc în septembrie. El face parte dintre vulcanii activi din Hawaii, alături de Mauna Loa, cel mai mare vulcan din lume.
Mai mic decât Mauna Loa, el este însă mai activ şi este un loc frecventat de către turişti din cauza erupţiilor sale spectaculoase.