Te-ai întrebat vreodată de ce ouăle de curcă nu se găsesc pe rafturile magazinelor, în ciuda popularității altor tipuri de ouă, cum ar fi cele de găină sau de prepeliță? Această absență aparent ciudată are explicații practice, oferite chiar de fermieri. În primul rând, curcile produc mult mai puține ouă pe an decât găinile, ceea ce face ca disponibilitatea lor să fie limitată.
Cu toții știm cât de bună este carnea de curcan. Este versatilă, plină de beneficii pentru organism și se găsește în toate supermarketurile. Nu același lucru îl putem spune și despre ouăle de curcă, care sunt considerate o adevărată raritate.
Motivul pentru care lipsesc ouăle de curcă din magazine
Carnea de curcan este una dintre cele mai bune. Este slabă caloric și, indiferent de cum alegi să o prepari, este mereu delicioasă. Nutriționiștii o recomandă, mai ales persoanelor care vor să adopte un stil de viață sănătos.
În timp ce carnea de curcan se găsește în toate supermarketurile, ouăle de curcă sunt rare, aproape imposibil de găsit. Chiar dacă sunt foarte bune, nu sunt disponibile în supermarket.
Dacă te-ai plimbat recent într-un supermarket, sigur ai observat că cele mai multe sunt ouăle de găină. Ouăle de curcă nu se găsesc deloc, iar potrivit fermierilor, explicația este una foarte simplă.
Fermierii nu comercializează ouă de curcă deoarece vânzarea lor nu este deloc fezabilă din punct de vedere economic. Spre deosebire de găini, curcile au un alt ritm de maturizare și de depunere a ouălor.
Prea puțin pentru a acoperi necesarul din supermarketuri
Potrivit fermierilor, o singură curcă depune maxim două ouă pe săptămână, ceea ce este foarte puțin pentru a acoperi necesarul din supermarketuri. În schimb, găinile depun și un ou pe zi.
Mi mult, ceea ce nu știe multă lume este faptul că, de obicei, curcile trăiesc mai mult decât gâinile. Asta înseamnă că le ia și mai mult să ajungă la maturitate.
Potrivit fermierilor, curcile ajung la vârsta de ouat la 7 luni, în timp ce găinile pot depune ouă încă de la 5 luni. În plus, curcile au nevoie de mai mult spațiu, dar și de mai multă hrană față de găini sau rațe, scrie Fanatik.
Pentru a fi o afacere profitabilă, fermierii ar trebui să vândă un singur ou de curcă cu aproximativ 15 lei. Din cauză că prețul nu este deloc mic, cel mai probabil, puțini ar fi doritorii dispuși să plătească atâția bani pentru ele.
Fiind considerate o adevărată raritate, ouăle de curcă sunt folosite în marile restaurante, dar și de către pasionații de gastronomie. Potrivit bucătarilor, acestea sunt ideale pentru prepararea sosurilor, deoarece au gălbenușurile mai cremoase.