Poate că mulți dintre noi am auzit povești de la părinți sau bunici despre cum, pe vremuri, o portocală sau câteva dulciuri simple erau cadourile de Crăciun mult așteptate. Astăzi, cadourile au devenit mai complexe și mai variate, însă tradiția de a oferi daruri în ziua de 25 decembrie are rădăcini adânci în istorie.
Cine nu așteaptă cu nerăbdare darurile pe care Moș Crăciun le va așeza pe nevăzute sub brad, în noapte magică a Ajunului? Ei bine, deși pare greu de crezut, aceast obicei de a oferi cadouri în această zi are, pe de o parter, origini păgâne.
Originea obiceiului de a da cadouri de Crăciun
În timpul Saturnaliilor, 17-23 decembrie, când vechii romani îl sărbătoreau pe zeul soare Sol Invictus, se organizau sărbători publice și sacrificii, sclavii erau egali cu stăpânii lor și era încurajată libertatea de exprimare. De asemenea, romanii își ofereau cadouri unii altora pe 19 decembrie. Unele cadouri erau menite să amuze sau să sperie oaspeții.
Romanii preferau cadourile simple, cum ar fi lumânările și figurinele. În viziunea lor, cu cât cadoul este mai simplu, cu atât prietenia este mai puternică. Mai târziu, creștinismul a schimbat complet simbolismul sărbătorii și al oferirii de cadouri. Așa se face că acestea au ajuns să reflecte darurile aduse de cei trei Magi pentru bebelușul Iisus, născut atunci în staulul din Betheleem: aur, tămâie și smirnă.
Sfântul Nicolae, care în cele din urmă a devenit Moș Nicolae, a fost cel care a popularizat ideea de a oferi cadouri. Timp de secole, el a fost cel mai iubit sfânt în Europei și a fost asociat cu oferirea de cadouri săracilor și bolnavilor. Însă, la un moment dat, Moș Crăciun „a apărut” și nu numai că l-a „depășit” pe Moș Nicolae în popularitate, dar l-a și întrecut în generozitatea cadourilor.
De la renașterea Crăciunului la începutul secolului al XIX-lea, cadourile, în special cele pentru copii, au reprezentat o parte importantă a sărbătorii. Marile magazine au început să facă reclamă la cumpărăturile de Crăciun încă din 1820, scrie click.ro.
În anii 1840, ziarele aveau o secțiune separată pentru reclamele de Crăciun, care conțineau adesea imagini ale noului favorit, Moș Crăciun. În 1841, mii de copii au vizitat un magazin din Philadelphia pentru a vedea un model în mărime naturală al Moșului. A fost doar o chestiune de timp până când copiii și părinții lor au vizitat magazinul pentru a-l vedea pe Moș Crăciun „viu”. Mai târziu, campaniile publicitare Coca-Cola, începute în 1931, au contribuit la crearea imaginii pe care o vedem astăzi a unui Moș Crăciun care oferă cadouri.