Compania ungară de petrol şi gaze MOL şi-a exprimat oficial interesul pentru achiziţionarea rafinăriei Lukoil din Bulgaria, informează Novinite. Recent, compania de stat MVM din Ungaria a depus o ofertă pentru a achiziona E.ON, principalul furnizor de energie din regiune.
Informaţia a fost confirmată de premierul ungar Viktor Orban, care a declarat la o conferinţă de presă la Budapesta că MOL a depus o ofertă pentru rafinăria din Burgas şi se află printre potenţialii cumpărători. Declaraţia vine după vizita lui Orban în Bulgaria, unde s-a întâlnit cu preşedintele Rumen Radev şi liderul GERB, Boyko Borissov.
Presa din Ungaria a informat că grupul rus Lukoil intenţionează să vândă rafinăria printr-o licitaţie deschisă, MOL fiind singurul licitator din Uniunea Europeană. Televiziunea naţională din Bulgaria (BNT) a apreciat, citând declaraţiile lui Orban, că implicarea MOL ar reprezenta un motiv de îngrijorare din cauza legăturilor cu Guvernul ungar, cunoscut pentru implicarea crescută în afacerile din Balcani.
Rusia ar putea fi în spatele tranzacției
Analiştii au atras atenţia asupra posibilităţii ca Rusia să finanţeze tranzacţia, deoarece resursele financiare ale MOL ar putea fi insuficiente pentru o astfel de achiziţie majoră. Conform publicaţiei Oilprice, legăturile cu Rusia ar putea duce la verificări din partea autorităţilor UE, putând duce chiar la blocarea tranzacţiei. De asemenea, publicaţia a scos în evidenţă faptul că achiziţionarea de către MOL a activelor Lukoil ar spori influenţa Moscovei în Balcani.
Recent, Financial Times anunţa că Lukoil intenţionează ca, până la finele acestui an, să îşi vândă rafinăria de la Burgas către un consorţiu de firme din Qatar şi Marea Britanie.
Publicaţia precizează că Lukoil i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin, în care îl informează că intenţionează să vândă o participaţie majoritară la rafinăria Lukoil Neftohim Burgas către un consorţiu compus din firmele Oryx Global, controlată de omul de afaceri Ghanim Bin Saad Al Saad din Qatar, şi traderul de materii prime DL Hudson, cu sediul la Londra.
Termenii financiari ai tranzacţiei, care are nevoie de aprobarea lui Putin, nu au fost dezvăluiţi.
Mai multe surse din apropierea acestui dosar au dezvăluit pentru Financial Times că cel puţin şase grupuri şi-au exprimat interesul de a cumpăra rafinăria Lukoil de la Burgas, dar la final grupul rus a ales consorţiul compus din firme din Qatar şi Marea Britanie drept ofertant preferat. În runda finală de ofertanţi pentru Lukoil Neftohim Burgas au mai fost Socar, compania energetică de stat din Azerbaidjan, KazMunayGas, grupul energetic de stat din Kazahstan, şi grupul petrolier turc Opet.
După debutul invaziei ruseşti în Ucraina, în 2022, Uniunea Europeană a impus un embargou privind importurile de petrol rusesc, ceea ce face dificil pentru Lukoil să continue operaţiunile în Bulgaria. În luna decembrie 2023, Lukoil a anunţat că analizează mai multe opţiuni pentru afacerile sale din Bulgaria, inclusiv o posibilă vânzare.
Lukoil este prezent în Bulgaria de peste 20 de ani, perioadă în care investiţiile sale în rafinăria de la Burgas au depăşit 3,4 miliarde de dolari. În paralel însă, Lukoil se bucură de o poziţie cvasi-monopolistă pe piaţa din Bulgaria graţie unei reţele compusă din nouă depozite petrolier şi 220 de benzinării.