Piața muncii necesită noi investiții în formarea continuă și dezvoltarea parteneriatelor public-privat, este concluzia unei conferințe privind îmbunătățirea calității ocupării forței de muncă prin valorificarea competențelor și colaborarea globală: o provocare pentru companiile italiene din România; Experiențe și bune practici în conformitate cu standardele OCDE desfășurate joi la București.
Organizată de Ambasada Italiei în colaborare cu Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și cu contribuția Adecco, conferința a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice din România, experți în domeniu, asociații profesionale și reprezentanți ai principalelor companii italiene și internaționale care operează în România.
„În România, la fel ca și în Italia, pregătirea și competențele forței de muncă reprezintă una dintre principalele provocări care trebuie abordate pentru a consolida competitivitatea și creșterea durabilă a comunității de afaceri. Această conferință este menită să umple un gol în activitățile de diplomație publică a ambasadei și să ofere instituțiilor românești, dar și companiilor noastre de investiții și companiilor internaționale care operează în România, o contribuție concretă la o dezbatere italiană, astfel inevitabilă, la o dezbatere italiană care este deja inevitabilă, Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)”, a declarat ambasadorul Italiei în România, Durante Mangoni, în discursul de deschidere.Potrivit diplomatului, scopul conferinței a fost acela de a oferi o contribuție concretă de idei pentru dezvoltarea politicilor în conformitate cu principiile Uniunii Competențelor dezvăluite în martie de vicepreședintele Comisiei Europene Roxana Minzatu. Aceasta este o provocare comună pentru ambele țări, care pot beneficia pe deplin de nivelul de excepție atins de parteneriatul economic bilateral italo-român.
"Companiile italiene din România contribuie semnificativ la dezvoltarea pieței muncii. Colaborarea dintre sectorul privat și sectorul public este vitală pentru a asigura o pregătire profesională adecvată și pentru a reduce decalajul dintre nevoile angajatorilor și competențele disponibile", a declarat ministrul Labou al României, Simona Bucura-Oprescu, în mesajul său.La rândul său, directorul general al Comisiei Europene Mario Nava a spus că piața europeană a muncii va pierde un milion de muncitori pe an până în 2050, ceea ce va avea un impact negativ asupra investițiilor tehnologice și a competitivității. Pentru a răspunde acestor provocări, Uniunea Europeană a lansat „Uniunea Competențelor”, o nouă inițiativă pentru următorii cinci ani. O guvernanță puternică, îmbunătățirea educației și atractivitatea formării profesionale pentru tineri și adulți, precum și consolidarea serviciilor de ocupare a forței de muncă sunt în centrul strategiei.
Conferința a evidențiat dialogul larg și structurat care are loc între sistemele economice și instituționale din Italia și România, din dorința comună de a pregăti companiile italiene și românești pentru provocările transformării în plină desfășurare.