Țările care doresc să încheie un acord cu Trump vor încerca să cumpere mai multe bunuri din SUA

Țările care doresc să încheie un acord cu Trump vor încerca să cumpere mai multe bunuri din SUA
📅 2025-04-18

Pe fondul carnagiului pieței și al tulburărilor create de lansarea și retragerea haotică a tarifelor globale ale președintelui american Donald Trump, probabil că vor apărea unele tendințe clare, scrie Reuters.

Una dintre acestea este că țările care doresc să încheie un acord cu Trump vor încerca să cumpere mai multe bunuri din SUA pentru a-și reduce excedentele comerciale cu Statele Unite.

Problema este că pentru multe țări există puține lucruri pe care le doresc de la Statele Unite în ceea ce privește bunurile manufacturate, și chiar și poveștile de succes relative precum avioanele Boeing servesc la evidențierea deficitului de bunuri competitive din SUA.

Dar există un domeniu în care țările pot încerca să-și crească importurile din Statele Unite și este vorba de mărfuri energetice, cum ar fi țițeiul, gazul natural lichefiat (GNL) și cărbunele.

Problema evidentă este că, dacă fiecare țară care dorește să încheie un acord cu Trump se angajează să cumpere mai multă energie din SUA, Statele Unite vor rămâne foarte curând fără capacitatea de a furniza cererea.

Aceasta înseamnă că cei care s-au mutat timpuriu pot fi de fapt cei care asigură aprovizionarea cu energie din Statele Unite și ar putea câștiga o anumită pârghie în discuțiile cu administrația Trump.

Japonia și Coreea de Sud sunt două astfel de țări care ar putea încerca să cumpere mai multă energie din SUA.

Ambii sunt importatori importanți de țiței, GNL și cărbune, ambii au excedente comerciale mari cu Statele Unite și ambii sunt aliați tradiționali ai SUA, deși rămâne incert dacă acest lucru contează pentru ceva cu Trump.

Dar chiar dacă Japonia și Coreea de Sud se îndreaptă spre cumpărarea de energie din SUA, va avea o mare diferență pentru balanța lor comercială cu Statele Unite?

Japonia a importat 12,44 milioane de barili de țiței american în 2024, ceea ce a reprezentat aproximativ 1,6% din importurile sale totale de 794,9 milioane de barili, potrivit datelor compilate de analiștii de mărfuri Kpler.

Presupunând un preț mediu de 70 de dolari pe baril pentru importurile sale, înseamnă că Japonia a cheltuit 870,8 milioane de dolari pe țițeiul american în 2024.

Japonia trebuie, de asemenea, să se asigure că tipurile de țiței pe care le achiziționează sunt adecvate pentru procesare în rafinăriile sale, iar acesta va fi, de asemenea, un factor limitativ pentru importurile din SUA.

Dacă Japonia ar fi putut să-și mărească achizițiile de țiței american la 10% din totalul importurilor sale, aceasta s-ar ridica la aproximativ 80 de milioane de barili pe an, care la prețul actual de aproximativ 60 de dolari pentru US West Texas Intermediate ar costa aproximativ 4,8 miliarde de dolari.

Excedentul comercial al Japoniei cu Statele Unite a fost de 68 de miliarde de dolari în 2024, așa că chiar și creșterea masivă a importurilor de țiței american ar avea doar un impact mic.

Gaz natural lichefiat, cărbune

Ce zici să faci același lucru cu GNL? Japonia a importat 6,5 milioane de tone de GNL din SUA în 2024, sau aproximativ 9,6% din totalul său de 67,43 milioane de tone, potrivit Kpler.

Având în vedere ponderea destul de mare a GNL din SUA deja în importurile Japoniei, ar fi greu să o creștem semnificativ.

Dar, de dragul argumentelor, presupunem că Japonia își poate crește cota de GNL din SUA în importurile sale la 30%, sau aproximativ 13,5 milioane de tone.

La prețul curent spot al GNL din Asia de 13 USD per milion de unități termice britanice, acesta ar valora aproximativ 9,13 miliarde USD, în creștere față de o valoare estimată de aproximativ 4,39 miliarde USD în 2024.

Din nou, acest lucru ar ajuta la reducerea excedentului comercial cu Statele Unite, dar nu în mod dramatic.

Cărbunele oferă o altă cale, Japonia importând 4,37 milioane de tone din Statele Unite în 2024, sau aproximativ 2,8% din totalul său de 153,73 milioane.

Dar importul de cărbune din Statele Unite implică costuri mai mari decât furnizorii actuali de top ai Japoniei din Australia și Indonezia, având în vedere distanțele mari de transport maritim de la coasta de est a SUA.

Există, de asemenea, constrângeri de capacitate asupra exporturilor de cărbune din SUA, așa că este discutabil cât de mult ar putea fi furnizat în mod realist.

De asemenea, Japonia cumpără în principal cărbune metalurgic din Statele Unite și ar fi o provocare din perspectiva ofertei să crească importurile de acest tip, ceea ce înseamnă că orice creștere ar fi în mare parte cărbune termic.

Dacă Japonia și-ar putea crește cota de cărbune din SUA la 10% din importurile sale, aceasta ar valora aproximativ 1,5 miliarde de dolari, pe baza unui preț al cărbunelui termic de 100 de dolari pe tonă, cu alte cuvinte, o mică parte din excedentul comercial total cu Statele Unite.

În general, chiar dacă țări precum Japonia și-ar mări importurile de mărfuri energetice din SUA, surplusul lor comercial cu Statele Unite ar face doar o mică zgârietură.

Și exportatorii de energie din SUA ar rămâne rapid fără capacitate dacă mai mulți importatori majori încearcă toți aceeași tactică simultan.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

S-a stins o legendă a fotografiei românești: Își va dormi somnul de veci alături de tatăl său, alt celebru geniu al imaginilor

Cu un ochi artistic excepțional și o sensibilitate aparte în a surprinde trăirea umană, Dragoș Cristescu a lăsat o moștenire impresionantă în fotojurnalism, fotografia de teatru, modă, arhitectură și publicitate. Citește mai departe...

Compania aeriană ucraineană reia primele zboruri regulate din 2022 - Republica Moldova joacă un rol cheie

Compania aeriană ucraineană SkyUp Airlines a efectuat primul zbor regulat de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, zburând pe ruta Chișinău-Paris pe 18 aprilie, a informat oficiul de știri Ain, citând serviciul de presă al companiei. Citește mai departe...

Cinismul dealerului Maru în timp ce Rareș era la un pas de moarte îi șochează pe procurori. Îi spunea să-și injecteze drogul 'în venă sau în cap'

Procurorii care l-au pus sub acuzare pe Tudor Duma, zis Maru, au remarcat cinismul acestuia prin refuzul de a cere ajutor medical atunci când lui Rareș i s-a făcut rău. Citește mai departe...

Trump a acceptat invitaţia prim-ministrului italian de a efectua o vizită oficială în Italia

Preşedintele american, Donald Trump, a acceptat invitaţia prim-ministrului italian, Giorgia Meloni, de a efectua o vizită oficială în Italia în viitorul foarte apropiat, se arată într-o declaraţie comună a liderilor publicată vineri, după ce s-au întâlnit cu o zi înainte la Citește mai depar...

Hamas refuză să elibereze ostaticii fără încetarea focului

Khalil Al-Hayya, un oficial al Hamas, susține că gruparea pe care o reprezintă este gata să elibereze toți ostaticii pe care îi mai are în captivitate dacă Israelul oprește complet atacurile, notează publicația Times of Israel, conform Mediafax. Citește mai departe...

Ministrul Educației: Viitorul României depinde de școală! Dacă schimbăm educația, schimbăm țara

Ministrul Educaţiei, Daniel David, consideră că viitorul României arată aşa cum va arăta educaţia. El a explicat la Prima News că dacă noi schimbăm educaţia, folosim acel potenţial bun de inteligenţă şi creativitate şi avem absolvenţi buni specialişti la diferite niveluri, Citește mai depart...

Vicepreședintele SUA, JD Vance, se declară 'optimist' că războiul din Ucraina poate fi încheiat

Statele Unite sunt optimiste că pot pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, a declarat vineri vicepreședintele JD Vance, care s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni pentru a doua oară în 24 de ore, conform Mediafax. Citește mai departe...

Haos la Bilbao după calificarea în semifinale: Ciocniri violente între fani și poliție

Meciul de joi seară dintre Athletic Bilbao şi Glasgow Rangers, din manşa a doua a sferturilor de finală ale Ligii Europa, a fost urmat de ciocniri între poliţie şi suporterii celor două echipe. Şase persoane au fost reţinute de poliţie, relatează L'Equipe, citat de news.ro. Citește mai depar...

Scutită de tarife, Rusia profețește un dezastru din cauza politicilor lui Donald Trump

Deşi Rusia a fost ocolită de noile tarife comerciale anunţate la începutul lunii de fostul preşedinte american Donald Trump, Kremlinul recunoaşte că o eventuală escaladare a unui război comercial global ar avea consecinţe negative asupra economiei ruseşti, transmite CNBC, informează Citește ...

Șoferiță lăsată fără permis după ce a întors pe linia dublă continuă. Greșeala, filmată și postată pe rețele de socializare

O femeie de 34 de ani a fost amendată și lăsată fără permis după ce a întors mașina pe linia dublă continuă pe Drumul de Centură din Galați. Polițiștii s-au autosesizat după ce o filmare a apărut pe rețelele de socializare. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.