Studiul care va schimba tot ce se știe despre cancer: Medicii vor putea diagnostica predispoziția

Studiul care va schimba tot ce se știe despre cancer: Medicii vor putea diagnostica predispoziția
📅 2025-01-11

Tot ceea ce ce știe despre cancer ar putea deveni nul, grație unui studiu care ar urma să ajute medicii să diagnosticheze cancerul înainte ca el să se extindă. Cel mai mare studiu din lume privind proteinele care circulă în corpul uman va fi lansat în Marea Britanie în această lună şi va transforma studiul bolilor şi al tratamentelor acestora. Proiectul ar putea revoluţiona depistarea bolilor, deschizând calea pentru analize simple de sânge care să identifice afecţiuni precum cancerul şi demenţa cu ani înaintea diagnosticelor tradiţionale.

Proiectul UK Biobank Pharma Proteomics îşi propune să desluşească interacţiunea complexă dintre gene, stilul de viaţă şi mediu în dezvoltarea bolilor, şi va permite cercetătorilor să exploreze o bază de date unică, care detaliază modul în care modificările nivelurilor de proteine ale unei persoane la mijlocul şi sfârşitul vieţii influenţează boala.

Există, de asemenea, posibilitatea creării unor teste de sânge pentru diagnosticarea mai rapidă şi mai precisă a afecţiunilor autoimune precum scleroza multiplă şi boala Crohn.

Proteomica este studiul pe scară largă al proteinelor, analizând rolul lor în boli şi modul în care structura şi funcţia acestora cauzează boli.

Acest nou proiect este o extindere a unui program pilot de referinţă care a publicat date privind aproape 3.000 de proteine din probe de sânge prelevate de la 54.000 de participanţi la UK Biobank.

Datele pilot au permis deja cercetătorilor să identifice niveluri crescute de proteine la pacienţii care ajung să dezvolte demenţă cu până la un deceniu înainte de diagnosticare şi cu şapte ani înainte de diagnosticarea anumitor tipuri de cancer.

„Datele colectate în cadrul studiului vor permite oamenilor de ştiinţă din întreaga lume să efectueze cercetări legate de sănătate, explorând modul în care stilul de viaţă, mediul şi genetica conduc prin proteine la apariţia anumitor boli la unii oameni, în timp ce la alţii nu”, a declarat vineri profesorul Sir Rory Collins, cercetător principal şi director executiv al UK Biobank, într-un comunicat.

„Acest lucru ne va permite să identificăm cine este, cine este susceptibil de a dezvolta o boală cu mult înainte de a o face, şi putem apoi să ne uităm la modalităţi de a preveni aceste condiţii înainte de a se dezvolta”, a precizat acesta.

Proiectul la scară mai mare – susţinut de un consorţiu format din 14 companii farmaceutice – va urmări măsurarea a 5.400 de proteine din 600.000 de probe de sânge.

Acestea includ probe prelevate acum 15-20 de ani, când a început studiul UK Biobank, de la 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani, precum şi a doua probă prelevată de la 100.000 de voluntari UK Biobank 10-15 ani mai târziu.

„Acest lucru este extrem de valoros”, spune profesorul Naomi Allen, cercetător şef la UK Biobank, deoarece va permite cercetătorilor să vadă modul în care modificările nivelurilor de proteine în cadrul indivizilor la mijlocul şi sfârşitul vieţii influenţează dezvoltarea unei game întregi de boli diferite, ceea ce „ va accelera cercetarea privind cauzele bolilor şi dezvoltarea de noi tratamente care vizează proteine specifice asociate cu aceste boli”, a precizat ea.

Potrivit experţilor, datele privind nivelurile proteinelor pot oferi o imagine mult mai completă a modului în care genele, stilul de viaţă şi expunerea la mediu provoacă boli prin modificări ale proteinelor.

Proiectul ar putea furniza oamenilor de ştiinţă informaţii cheie despre dezvoltarea bolilor şi ar putea oferă indicii ferme cu privire la ceea ce se poate face pentru a le preveni şi trata.

Datele pilot arată deja că anumite proteine sunt crescute la cei care ajung să dezvolte multe tipuri diferite de cancer cu până la şapte ani înainte de a se pune un diagnostic clinic. Iar în cazul demenţei, cu până la 10 ani înainte de stabilirea diagnosticului clinic.

Ar putea fi într-adevăr posibil să se dezvolte teste simple de sânge care pot detecta boala mult mai devreme decât există în prezent, spun cercetătorii.

„De exemplu, în cazul demenţei, ne-am putea imagina că, dacă am avea un test de sânge care măsoară aceste proteine care sunt crescute în mod specific la cei care vor dezvolta mai târziu boala Alzheimer, aceştia ar beneficia apoi de administrarea de medicamente noi care sunt pe piaţă şi concepute special pentru a trata boala în stadiu incipient.

„Datele studiului pilot au arătat că anumite proteine sunt substanţial crescute la persoanele cu afecţiuni autoimune precum scleroza multiplă şi boala Crohn şi aşa mai departe, şi astfel un simplu test de sânge ar putea fi utilizat pentru a completa măsurile de diagnostic existente în scopul de a diagnostica aceste tipuri de boli mai precis şi poate mai rapid”, a mai precizat prof. Allen, menţionând faptul că dovezile din cadrul studiului pilot au evidenţiat, de asemenea, modul în care unele medicamente pot fi reorientate pentru a trata alte afecţiuni.

„Unele proteine despre care se ştie că sunt importante pentru imunitate sunt legate de dezvoltarea unei game de afecţiuni psihiatrice precum schizofrenia, depresia, tulburarea bipolară şi aşa mai departe”, a adăugat ea.

Având în vedere că există medicamente deja disponibile care vizează în mod specific unele dintre aceste proteine care sunt utilizate pentru alte afecţiuni, studiul prezintă o oportunitate reală de reorientare a acestor medicamente existente pentru aceste afecţiuni neuropsihiatrice, spun specialiştii.

Acelaşi lucru a fost demonstrat în cazul unor medicamente de chimioterapie, în sensul că unele proteine asociate cu anumite tipuri de cancer sunt deja asociate cu medicamente de chimioterapie existente care sunt utilizate pentru alte tipuri de cancer, a indicat cercetătoarea.

Grupul de companii farmaceutice, care include Johnson & Johnson, AstraZeneca, Pfizer şi GSK, vor oferi investiţii de zeci de milioane de euro în acest proiect.

Finanţarea va sprijini iniţial oamenii de ştiinţă să măsoare nivelurile de proteine din 300.000 de probe – ceea ce se preconizează că va dura aproximativ 12 luni – iar aceste date vor fi puse la dispoziţia cercetătorilor autorizaţi de UK Biobank eşalonat, începând cu 2026.

„Sperăm că, pe măsură ce alte grupuri văd valoarea acestui proiect, vom obţine finanţare pentru a finaliza analiza celor 600,000 de probe şi sunt destul de încrezător că vom atinge acest obiectiv”, a precizat dr. Chris Whelan, director de neuroştiinţe, ştiinţa datelor şi sănătate digitală la departamentul pentru inovaţii medicale a Johnson & Johnson, şi unul dintre liderii proiectului Pharma Proteomics Project.

Se aşteaptă ca setul complet de date să fie adăugat la Platforma de analiză şi cercetare a UK Biobank până în 2027.

„Aş anticipa că, până la sfârşitul acestui deceniu, vom asista la transformări în asistenţa medicală şi în modul în care se desfăşoară dezvoltarea medicamentelor”, a mai adăugat dr. Whelan.

„Datele vor fi inestimabile. Valoarea datelor este infinită”, a adăugat Sir Rory, în timp ce ministrul de ştiinţe britanic, Lordul Patrick Vallance, a salutat planul ca având „potenţialul de a debloca o nouă eră de posibilităţi” în medicină şi îngrijirea sănătăţii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Primul oraș din România unde fumatul pe stradă ar putea fi interzis

Fumatul în spațiul public ar putea fi interzis în Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a anunțat că municipiul ar putea prelua modelul orașului Milano, care a aplicat cea mai severă legislație antifumat din Italia. Citește mai departe...

Studiul care va schimba tot ce se știe despre cancer: Medicii vor putea diagnostica predispoziția

Tot ceea ce ce știe despre cancer ar putea deveni nul, grație unui studiu care ar urma să ajute medicii să diagnosticheze cancerul înainte ca el să se extindă. Citește mai departe...

În spatele cortineri: Danemarca i-a transmis mesaje private lui Trump, pe tema Groenlandei

Danemarca a trimis mesaje private echipei preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, exprimându-şi dorinţa de a discuta despre sporirea securităţii în Groenlanda sau creşterea prezenţei militare americane acolo fără a revendica insula, a relatat sâmbătă Axios, citând două surse, Citește mai de...

Se repetă istoria? Germania se pregătește de un posibil război cu Rusia: mobilizare masivă de forțe

Armata germană va înfiinţa o nouă divizie, însărcinată exclusiv cu apărarea teritoriului, aducând toate unităţile de rezervă existente sub comanda directă a armatei, au anunţat sâmbătă forţele armate, relatează Reuters, conform News.ro. Citește mai departe...

Se anunță înlocuitorul lui Călin Georgescu, în caz că acestuia îi va fi interzis să candideze din nou: 'Spun doar că pot să o fac'

Actorul Florin Zamfirescu, un susținător fervent al ideilor promovate de Călin Georgescu, și-a exprimat public convingerea că mișcarea suveranistă din România va continua să se manifeste puternic pe scena politică, indiferent de obstacole. Citește mai departe...

Haos în armata poloneză! Un general a fost demis după ce a pierdut urma a sute de mine antitanc. Muniția a fost găsită în depozitul IKEA

Ministrul polonez al apărării a demis un general de rang înalt care ar fi responsabil pentru pierderea a sute de mine antitanc care au fost găsite în cele din urmă în apropierea unui depozit IKEA, relatează POLITICO şi Reuters. Citește mai departe...

Dragoș Damian: 'A trebuit să vină un ungur la Finanțe să ne spună să cumpăram ceva Fabricat în România'

Ne spune Ministrul Finanțelor la începutul anului 2025, un an greu, că „dacă 18 milioane de români nu suntem atenți ca în momentul în care punem mâna pe un produs, acel produs să fie românesc, să fie produs în țară, contribuim, vrând-nevrând, la deficitul de cont curent, la Citește mai depar...

A murit unul dintre cei mai cunoscuți oameni din fotbalul românesc

Fostul fotbalist Ladislau Korosi, care a dedicat echipei UTA Arad peste două decenii, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 78 de ani, a anunţat clubul pe pagina sa de Facebook. Citește mai departe...

Remedii pentru acasă - Soluțiile care pot ameliora răceala și gripa într-un mod complet natural

Există numeroase remedii naturiste pentru răceli și gripă. De exemplu, ceaiurile din plante, compresele și inhalațiile pot ameliora simptomele. În funcție de utilizare, acestea sunt eficiente împotriva nasului înfundat, tusei, febrei sau durerilor musculare. Citește mai departe...

Fostul premier Boris Johnson: 'Vladimir Putin este un idiot nenorocit!'

Occidentul trebuie să-i transmită lui Vladimir Putin că Rusia nu mai este un imperiu, a declarat fostul prim-ministru britanic Boris Johnson într-un interviu online pentru Delfi publicat pe 10 ianuarie. Johnson îl numește pe Vladimir Putin în acest interviu drept un „idiot nenorocit (n. Citeș...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.