Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică", potrivit postului public de radio NOS.
Picătura care a umplut paharul este vestea că Meta, compania mamă a Instagram și Facebook, își încheie colaborarea cu așa-zișii fact-checkers din SUA. Ca urmare, dezbaterea publică are loc din ce în ce mai mult "în condițiile marilor companii de tehnologie" care nu au "niciun ochi" pentru utilizatori. "Singurul lucru care contează pentru ei este maximizarea profitului, având ca rezultat o polarizare enormă".
Aceasta este opinia a cinci organizații sociale care sunt implicate în evoluțiile digitale, inclusiv institutul de cercetare WAAG Futurelab și organismul de supraveghere a internetului Bits of Freedom.
Shoof: Vom rămâne pe X și Instagram
Guvernul olandez nu va răspunde la apel pentru moment, a declarat vineri prim-ministrul Dick Schoof. "Cred că guvernul olandez va pierde un mijloc de comunicare important dacă vom decide să nu stăm pe Meta sau pe alte grupuri".
Schoof spune totuși că guvernul "ține un deget pe puls" în dezvoltarea moderării conținutului platformelor online. Schoof spune că presupune că companiile de social media vor adera la acordurile europene, cum ar fi Legea serviciilor digitale, care limitează oportunitățile de publicitate și impune intervenția în cazul conținutului ilegal.
Tot vineri, partidul politic Volt a anunțat că nu va mai fi pe X începând de luni.
Decizia Meta de a opri fact-checking-ul nu este o coincidență. Ea se potrivește cu ideile viitorului președinte Donald Trump și ale aliatului său și antreprenorului tehnologic Elon Musk: libertatea de exprimare este mai presus de toate, restul este interferență și cenzură.
Un număr tot mai mare de organizații și companii aleg să nu mai folosească social media. X, fostul Twitter, pierde mulți utilizatori importanți. Numărul total de utilizatori zilnici din Țările de Jos a crescut anul trecut, cu 4%.