La doar câteva zile după implementarea unor măsuri de austeritate, Guvernul României pregătește o nouă reformă fiscală care ar putea aduce schimbări semnificative pentru populație și mediul de afaceri. Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat, într-un interviu pentru Observator Antena 1, că printre variantele analizate se numără creșterea TVA și majorarea taxelor pe muncă.
„Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS”, a precizat ministrul Finanțelor. Această declarație vine în contextul într-un care premierul asigurase public că TVA-ul nu va fi majorat, mergând până la a promite un gest simbolic, spunând că „ar tatua” acest angajament.
Impactul creșterii TVA asupra populației
Dacă TVA-ul standard ar crește de la 19% la 21%, prețurile produselor și serviciilor ar putea urca cu cel puțin 2%. Pe termen scurt, impactul bugetar ar fi de aproximativ 12 miliarde de lei în plus pentru stat, dar Dan Schwartz, expert fiscal, avertizează asupra unui posibil efect secundar: „În astfel de situații intervine și factorul psihologic, comercianții au tendința de a mai adăuga o mică creștere de preț care să se transforme într-un profit pentru ei, dacă piața le permite.”
Taxarea muncii, în vizorul reformei fiscale
Un alt scenariu discutat implică unificarea contribuțiilor pentru sănătate și impozitul pe venit, aplicând o taxă de 20% pe salariul brut. Această măsură ar crește povara fiscală pentru angajați cu 3%, într-o țară care este deja lider european la taxarea muncii.
„Un salariat din România plătește 42% din brut la stat pentru taxe, iar apoi, când cheltuiește banii pe bunuri și servicii, mai plătește și TVA de 19%. Astfel, un angajat ajunge să muncească 8 luni din an doar pentru a-și achita taxele”, explică Adrian Codîrlășu, președintele CFA.
Măsuri anterioare și presiunile bugetare
La începutul anului, Guvernul a eliminat o serie de facilități fiscale, a redus pragul pentru microîntreprinderi și a crescut impozitul pe dividende, măsuri recomandate de Comisia Europeană, cu un impact bugetar estimat la 7 miliarde de lei. Totuși, necesarul de venituri suplimentare pentru acoperirea deficitului este de trei ori mai mare. Printre alte soluții vehiculate, dar neimplementate până acum, se numără majorarea impozitului pe profit la 19% și creșterea taxelor pe proprietăți.
Strategia Guvernului pentru reforma fiscală
Ministrul Tánczos Barna a precizat că discuțiile cu Comisia Europeană și cu specialiștii vor începe săptămâna viitoare.
„Trebuie să avem toate variantele pe masă. Modificările vor fi anunțate din timp, astfel încât mediul economic să se pregătească. Orice schimbare de taxe trebuie să genereze o creștere graduală a încasărilor, inclusiv printr-o colectare mai bună”, a declarat acesta.