Proteste violente au izbucnit în China după ce moartea unui adolescent de 17 ani a stârnit acuzaţii de muşamalizare la adresa autorităţilor, după cum arată înregistrări video din regiunea Shaanxi din nord-vestul ţării, relatează CNN şi Reuters, conform News.ro.
pic.twitter.com/QPM2jXFZck Shaanxi Pucheng. About fifty thousand people have begun rallying after a student was bullied to death in his school. This is said to be the largest protest to break out in China since January 2023. The video shows the crowd repelling police.
— The Great Translation Movement 大翻译运动 (@TGTM_Official) January 6, 2025În înregistrările video verificate de CNN, zeci de protestatari sfidează poliţia antirevoltă care s-a poziţionat în faţa Şcolii tehnice vocaţionale din Pucheng. Unii aruncă cu beţe şi alte obiecte către agenţi. Zeci de poliţişti în echipament antirevoltă se retrag din faţa mulţimii furioase.
Unul dintre protestatari aruncă cu un stingător de incendiu spre o uşă, spărgându-i geamul. În replică, poliţiştii sunt văzuţi intervenind agresiv împotriva manifestanţilor, bătându-i pe unii şi aruncându-i pe alţii la pământ.
????BREAKING: Violent protest erupts in Pucheng, Shaanxi Province following tragic student death
A violent mass protest has erupted in Pucheng, Shaanxi Province in the last 24 hours, following the mysterious death of 17-year-old Dang Changxin. This is the first large-scale… pic.twitter.com/PgZSG7ZvZL
— 中国人权-Human Rights in China (@hrichina) January 6, 2025De la ce au început
Protestele au fost declanşate de moartea unui elev adolescent, al cărui nume de familie era Dang şi care era în al treilea an la şcoală. Autorităţile locale din Pucheng au susţinut că moartea lui Dang, la 2 ianuarie, a fost un accident şi nu o crimă, însă pe reţelele sociale au circulat acuzaţii potrivit cărora ar fi existat o muşamalizare în acest caz.
Autorităţile chineze au fost deosebit de prudente în ceea ce priveşte protestele publice din ţară, în urma demonstraţiilor de amploare de la sfârşitul anului 2022 împotriva politicilor stricte ale Beijingului în timpul pandemiei Covid-19.
Într-o declaraţie difuzată la sfârşitul săptămânii trecute de mass-media de stat, autorităţile locale au susţinut că Dang „a avut o altercaţie verbală şi fizică” cu un elev din primul an, pe nume Guo, pentru că „i-a perturbat odihna” în dormitorul său. În acea seară, un oficial al şcolii ar fi ajutat la rezolvarea disputei. Însă în jurul orei 3 dimineaţa, un alt elev din dormitorul lui Dang s-a dus la toaletă, unde a găsit un taburet de lemn sub fereastra balconului, potrivit declaraţiei. „Fereastra glisantă era deschisă, iar ecranul din plasă metalică a fost îndepărtat. Dang căzuse deja de la fereastră pe solul de dedesubt”, se arată în comunicat.
Familia crede că ar fi fost ucis
Organizaţia Human Rights In China, un grup de activişti cu sediul în SUA, atrage atenţia asupra „circumstanţelor suspecte” care au condus la moartea lui Dang, inclusiv relatări ale martorilor privind „semne de luptă în dormitorul lui Dang” şi sugestia că acesta a fost „împins de pe acoperiş”. Grupul a declarat că familia lui Dang a respins explicaţia oficială a morţii sale. Familia a susţinut, de asemenea, că fotografiile din telefonul său mobil au fost şterse, potrivit Reuters. Scepticismul familiei a fost amplificat pe scară largă pe social media.
Autorităţile de securitate publică au efectuat investigaţii la faţa locului, au revizuit imaginile de pe camerele de supraveghere, au efectuat interviuri şi au efectuat o examinare externă a cadavrului, a susţinut echipa de anchetă. Familiei elevului decedat i s-a interzis însă să verifice cadavrul copilului lor pentru a depista eventuale leziuni traumatice şi că i s-a spus că sistemul de camere de supraveghere al şcolii a fost deteriorat, după ce a cerut să vadă imaginile de securitate. „Aceste acţiuni au declanşat speculaţii publice că şcoala încearcă să ascundă adevărul”, a declarat grupul Human Rights in China.
Nu este clar dacă protestele, care au început luni, au continuat pe tot parcursul săptămânii, notează CNN.