Diplomaţia rusă a anunţat miercuri că talibanii ar putea numi un ambasador la Moscova, o nouă măsură vizând să accelereze o apropiere în curs între Rusia şi Kabul, izolat pe scena internaţională, relatează AFP, citat de news.ro.
Acest anunţ intervine la şase zile după retragerea de către Curtea Supremă rusă a mişcării talibane de pe lista organizaţiilor declarate teroriste în Rusia, o altă etapă simbolică importantă.
What happened last week?
The Taliban convinced Russia to remove them from its terrorist list.
Meanwhile, anti-Taliban leaders toured liberal universities, lecturing American students on counterterrorism, warfare, and effective leadership.
Why do you think we haven’t won yet? pic.twitter.com/GR8nnmvNY5
— Legend (@realLegendAfg) April 22, 2025”Partea rusă a decis să ridice nivelul reprezentanţei diplomatice a Afganistanului la Moscova la cel de ambasadă”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus de Externe.
El precizează că această măsură intervine în urma ”deciziei Curţii Supreme ruse de a pune capăt interdicţiei activităţii mişcării talibane”.
Moscova a anunţat această decizie după o întâlnire între emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov, ambasadorul rus la Kabul Dmitri Jirnov şi şeful diplomaţiei talibane Amir Khan Muttaqi şi ministrul ministrul taliban de Interne Sirajuddin Haqqani.
The Minister of Interior affairs met with the Special Representative of the Russian Federation.
The Minister of Interior affairs IEA, Khalifa Sirajuddin Haqqani, met with the Special Representative of the President of the Russian Federation for Afghanistan, Zamir Kabulov, and… pic.twitter.com/viKA1yrCOM
— Abdullah Ibrahim | عبدالله ابراهیم (@iAbdIbrahim) April 23, 2025Potrivit diplomaţiei ruse, cei doi lideri talibani şi-au exprimat ”recunoştinţa profundă faţă de această măsură (posibilitatea de a numi un ambasador), care demonstrează angajamentul sincer” al Moscovei de a ”stabili un parteneriat deplin”.
NORMALIZAREA RELAŢIILOR
Talibanii au cucerit la 15 august 2021 Kabulul, capitala afgană, după prăbuşirea Guvernului susţinut de către Statele Unite, urmată câteva zile mai târziu de retragerea completă a trupelor americane.
Ulterior, Moscova a întreprins acţiuni în vederea unei normalizări a relaţiilor sale cu noul Guvern afgan, pe care-l percepe ca pe un potenţial partener economic şi de luptă împotriva terorismului.
Însă talibanii nu au fost recunoscuţi în mod oficial de către nicio ţară, în acest stadiu, din cauza sitiuaţiei dezastruoase a drepturilor femeilor în Afganistan.
În afară de Rusia, Pakistanul, China, Iranul şi o majoritate a ţărilor din Asia Centrală întreţin relaţii diplomatice de facto cu autorităţile talibane.
Moscova a primit în mai multe rânduri emisari talibani pe teritoriul rus, inclusiv înainte ca aceştia să se întoarcă la putere