UE și Marea Britanie doresc legături energetice mai strânse. Întâlnire crucială la Londra

UE și Marea Britanie doresc legături energetice mai strânse. Întâlnire crucială la Londra
📅 2025-04-24

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul britanic Keir Starmer au stabilit o întâlnire la Londra săptămâna aceasta, în timp ce Regatul Unit și UE se pregătesc să discute despre relații energetice mai strânse, scrie energypress.gr.

Cei doi lideri se vor întâlni joi, conform programului oficial al lui von der Leyen, care va participa și la summitul de la Londra privind viitorul securității energetice, găzduit împreună de guvernul Marii Britanii și Agenția Internațională pentru Energie.

Energia a devenit o țintă cheie pentru o cooperare mai profundă post-Brexit între Regatul Unit și UE. La un summit separat din mai, cele două părți sunt așteptate să discute această problemă alături de apărare, securitate și pescuit.

Securitate energetică

Pe 24 și 25 aprilie 2025, CIO și guvernul Regatului Unit vor convoca un summit internațional privind viitorul securității energetice la Londra. Ministrul de stat al Regatului Unit pentru Securitate Energetică și Net Zero, Ed Miliband, și directorul executiv al CIO, Fatih Birol, vor fi co-gazdă evenimentul și vor fi printre vorbitorii principali.

Summit-ul va examina factorii geopolitici, tehnologici și economici care afectează securitatea energetică la nivel național și internațional. Acesta va oferi liderilor și factorilor de decizie din întreaga lume oportunitatea de a revizui tendințele care modelează securitatea energetică globală – și de a reflecta asupra instrumentelor necesare pentru a aborda riscurile tradiționale și emergente de securitate energetică.

Domeniile cheie ale conferinței includ:

• modificări ale cererii, ofertei și comerțului de combustibil

• rolul în expansiune al energiei electrice în multe sisteme energetice

• dezvoltarea tehnologiilor de energie curată și a lanțurilor lor de aprovizionare

• și disponibilitatea mineralelor și a metalelor necesare pentru multe tehnologii de energie curată.

Oportunități și provocări

Miniștrii Marii Britanii văd summitul de două zile de săptămâna viitoare ca o oportunitate de a demonstra angajamentul guvernului laburist față de obiectivul net zero de climă și convingerea că eliminarea treptată a combustibililor fosili și investițiile în surse regenerabile, cum ar fi eolian și solar, pot trasa o cale către securitatea energetică.

La eveniment, găzduit de secretarul britanic pentru Energie, Ed Miliband, și de directorul executiv al AIE, Fatih Birol, vor fi prezenți miniștrii energiei din țările membre AIE. Aceasta include SUA, care a luat o cale complet diferită în politica energetică sub Donald Trump, retrăgându-se din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și încercând să-și valorifice vastele resurse de combustibili fosili pentru a-și asigura concesii comerciale de la Uniunea Europeană.

Retragerea SUA din eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice a pus, de asemenea, un accent mai mare pe cooperarea Regatul Unit-UE în ceea ce privește tranziția energetică.

Legături mai strânse

Vizita lui Von der Leyen în capitala britanică vine, de asemenea, în timp ce Regatul Unit și UE explorează legături mai strânse în comerțul cu energie electrică, aranjamentele actuale post-Brexit urmând să expire în iunie 2026.

Companiile energetice de pe ambele maluri ale Canalului susțin că sistemul actual este slab și doresc ca Bruxelles-ul și Londra să convină asupra unei integrări mai strânse, care seamănă cu piața unică. Companiile de energie curată caută, de asemenea, alinierea între sistemele de comercializare a emisiilor de carbon din Regatul Unit și UE și taxele la frontiera pe carbon.

Piețele de carbon

Între timp, se așteaptă ca Londra și Bruxelles să lucreze la conectarea piețelor de carbon la un summit luna viitoare, o mișcare care ar sublinia îmbunătățirea relațiilor la cinci ani după Brexit.

Deși este puțin probabil ca cele două părți să semneze un acord final care să leagă două dintre cele mai mari piețe de carbon din lume la întâlnirea de la Londra din 19 mai, ele își pot arăta angajamentul față de un anumit calendar, potrivit informațiilor citate de Bloomberg.

Regatul Unit și UE lucrează pentru a-și reconstrui relația în timp ce se confruntă cu tulburările declanșate de hotărârea lui Donald Trump de a remodela ordinea comercială globală și arhitectura de securitate pentru Europa.

Negocierile sunt în desfășurare și literele mici trebuie clarificate înainte de a putea fi finalizat orice acord amplu.

Utilitățile care operează în ambele jurisdicții au cerut de mult timp ca sistemele să fie reconectate, dar rămânerea cât mai separată posibil în toate zonele a fost o problemă majoră pentru ultimul guvern britanic. Cărbunele din Marea Britanie tranzacționează cu o reducere față de omologul său din UE, deși diferența s-a redus în acest an, deoarece comercianții analizează posibilitatea de a lega cele două piețe.

O astfel de mișcare ar aduce beneficii ambelor părți, inclusiv scutiri de taxe la frontiera de carbon pentru produsele cu emisii intensive și crearea unei piețe mai profunde pentru autorizații. Sistemul de comercializare a carbonului al UE este cel mai vechi din lume și a fost un pilon cheie al ambițiilor ecologice ale blocului din acest deceniu, realizând o reducere cu 62% a emisiilor până în 2030 pentru sectoarele pe care le acoperă.

Perioadă lungă de timp

Nu este clar cât timp va dura reconectarea sistemelor. Elveția a durat aproximativ 10 ani, deși este de așteptat să fie o perioadă mai scurtă pentru Marea Britanie, având în vedere designul său similar.

Progresul depinde și de acordul asupra altor aspecte. Comisia Europeană, brațul executiv al UE, le-a declarat statelor membre în martie că parametrii cheie de luat în considerare pentru un posibil acord care să lege UE și Regatul Unit ar fi alinierea standardelor de reglementare ale ambelor jurisdicții.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Fetiță leșinată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție - A ajuns de urgență la spital

O fetiță de 11 ani din Alba Iulia a leșinat, miercuri, după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse. Copilul a fost dus la spital. Citește mai departe...

Cristian Săpunaru și-ar fi anunțat retragerea după eliminarea Rapidului din Cupa României

Rapid a pierdut, la Sibiu, meciul cu Hermannstadt, scor 1-2, și a fost eliminată din Cupa României. La finalul meciului, Șumudică i-a anunțat pe fani că pleacă, iar Cristi Săpunaru le-ar fi dat de înțeles colegilor că se va retrage la finalul sezonului. Citește mai departe...

Atac masiv asupra Kievului - Zelenski revine de urgență în Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi că îşi anulează o parte din programul vizitei sale în Africa de Sud şi că se întoarce în Ucraina după un atac masiv al Rusiei cu rachete şi drone asupra Kievului, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Tânăr cercetat după ce a condus un ATV fără permis - A ieșit pozitiv la testarea alcooltest

Un tânăr de 18 ani este cercetat de polițiști după ce a condus un ATV neînmatriculat, fără să dețină permis. În urma verificărilor, autoritățile au constatat că băiatul era și băut, potrivit IPJ Botoșani.„La data de 24 aprilie a.c. Citește mai departe...

AEP va verifica AUR în scandalul contractului de 1,5 milioane de dolari cu firma de lobby din SUA

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituția care analizează legalitatea cheltuielilor din campania electorală, va demara procedura de verificare a contractului lunar de lobby de 1. Citește mai departe...

Victor Ponta a semnat Declaraţia Universităţii Bucureşti pentru păstrarea orientării euroatlantice a României

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Victor Ponta a semnat joi Declaraţia Universităţii Bucureşti pentru păstrarea orientării euroatlantice a României şi a valorilor societăţii deschise, scrie Agerpres. Citește mai departe...

Marcel Boloș anunță că Legea salarizării unice se amână: E vestea momentului pentru bugetari

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, anunță că Legea salarizării unice se amână. Boloș spune că România va reconsidera modul în care implementează proiectele prin PNRR și că există posibilitatea ca prioritățile să fie schimbate. Citește mai departe...

Italienii îl pun la zid pe Florinel Coman după meciul cu Fiorentina

Cagliari a pierdut meciul cu Fiorentina, scor 1-2, din etapa cu numărul 33 în Serie A. Davide Nicola i-a lăsat pe bancă pe Răzvan Marin şi Florinel Coman, începând meciul cu formaţia viola fără ei. În minutul 67 au fost introduși ambii români. Citește mai departe...

Premierul României - mesaj în cartea de condoleanţe deschisă la Nunţiatura Apostolică în România

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi dimineaţa, un mesaj în cartea de condoleanţe deschisă la Nunţiatura Apostolică în România în memoria Suveranului Pontif Francisc, scrie Agerpres.Şeful Guvernului a petrecut câteva minute în sediul Ambasadei. Citește mai departe...

Ancheta în cazul furtului tezaurului românesc din Olanda avansează - Poliția a operat noi arestări

În cadrul anchetei privind furtul obiectelor româneşti de patrimoniu de la Muzeul Drents, doi noi suspecţi au fost arestaţi miercuri. Unul dintre aceştia este bărbatul care apare în imaginile de la un magazin de bricolaj din Assen, scrie RTV Drenthe, potrivit news.ro. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.