Un diagnostic sever nu înseamnă o condamnare, dacă pacientul se adresează unui centru medical care poate asigura metode moderne de tratament, salvatoare chiar și în cazuri limită. În această situație s-a aflat un bărbat în vârstă de 68 de ani, care suferea de cancer pelvin avansat după un cancer rectal operat și pentru care făcuse ulterior și chimioterapie.
Bărbatul a fost diagnosticat după patru ani de la amputația de rect cu o nouă leziune în aceeași zonă unde fusese operat. La recomandarea medicilor a urmat câteva ședințe de radioterapie stereotaxică la Centrul Oncologic SANADOR, după care a făcut o biopsie. Rezultatul avea să confirme recidiva cancerului rectal, cu o invazie la nivelul întregului pelvis, atingând și osul sacru, vezica urinară, perineul și ultima ansă ileală. În plus, apăruse și o tumoră hepatică.
În urma unei recomandări, bărbatul s-a programat pentru consultație la Spitalul Clinic SANADOR, la Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgie hepatică și transplant hepatic, chirurgie laparoscopică și chirurgie oncologică. Dr. Gabriel Mitulescu l-a salvat printr-o intervenție chirurgicală deosebit de complexă - exenterație pelvină totală – de altfel singura soluție în cazul unui cancer pelvin avansat, asigurând supraviețuirea pe termen lung.
Operația coordonată de Dr. Gabriel Mitulescu la Spitalul Clinic SANADOR a durat peste 16 ore, a implicat o echipă medicală multidisciplinară și a însemnat îndepărtarea completă a mai multor organe din pelvis – rect, o parte din colonul sigmoid, vezica urinară, prostata, glandele seminale, o parte din intestinul subțire, o parte din cec, ganglionii limfatici din pelvis – dar și o parte din țesutul moale și osul sacru până la vertebra S1 și aripa osului iliac din partea dreaptă.
Intervenția chirurgicală a avut un grad deosebit de mare de complexitate și a fost urmată și de efectuarea unei proceduri de chirurgie reconstructivă, pentru prevenirea complicațiilor și asigurarea unei calități cât mai bune a vieții pacientului. Toate intervențiile chirurgicale necesare s-au desfășurat în același timp operator, fiind implicate echipe chirurgicale cu diferite specializări.
Bărbatului i-au fost montate o urostomă și o colostomă, pentru eliminarea urinei și a materiilor fecale. După 14 zile de la operație, pacientul a primit permisiunea de a se externa. În prezent, bărbatul se simte foarte bine, revine periodic la control și se bucură de toate momentele frumoase alături de cei dragi.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratament chirurgical realizat într-unul dintre cele mai bine dotat blocuri operatorii din România, de o echipă medicală cu vastă experiență în realizarea chiar și a celor mai complexe intervenții, cum sunt exenterațiile pelvine. Rezultatele deosebite obținute sunt posibile cu ajutorul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I și al dotărilor de ultimă generație.