Profesorul de economie Mircea Coșea a atras atența, în contextul concedierilor anunțate că apariția șomajului într-o formă așa explozivă e începutul unei crize și că ce se întâmplă la Senat e "un populism de o calitate foarte slabă".
„Ce faci cu oamenii pe care îi scoți din sistem?", s-a întrebat el, subliniind că, acum, de la Senat vor fi dați afară „cei fără rude, prieteni sau care nu sunt în anturajul politic", așa cum se întâmplă mereu.
Apariția șomajului într-o formă explozivă cum îl avem noi acum într-o perioadă în care România n-a cunoscut șomaj înseamnă începutul unei crize, a spus Coșea la Antena 3 CNN.
„Să ne așteptăm să intrăm într-o criză. E un număr mare de șomeri care a apărut deodată nu numai în sectorul privat românesc, ci și în sectorul capitalului străin. Ne arată mai multe lucruri – în primul rând că România își pierde atractivitatea pentru capitalul străin, relocalizările arată acest lucru, pentru că există o politică fiscală, în primul rând, la care adăugăm și trenuleț, care fac ca atractivitatea României pentru capitalul străin să fie în diminuare.
„Oameni aceștia sunt destine, sunt cetățeni, sunt plătitori de impozite și taxe”
Suntem în concurență cu alte țări din jurul nostru și nu facem față. Alții oferă condiții mai bune – o calitate mai bună a legislației, a logisticii, a impozitării.
În al doilea rând, e un populism de o calitate destul de redusă, dacă nu chiar foarte slabă. Ce se întâmplă la Senat e un exemplu foarte clar. Aceste disponibilizări care se fac, sigur că trebuie să aibă loc, dar pregătite, nu așa. Ce faci cu oamenii pe care îi scoți din sistem? Oameni aceștia sunt destine, sunt cetățeni, sunt plătitori de impozite și taxe, au drept la loc de muncă conform constituției.
VIDEO Ilie Bolojan taie în carne vie la Senat; sute de funcționari dați afară: 'Vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar'
Trebuie să pregătești relocarea acestor persoane. Asta cum se face? Prin crearea de locuri de muncă în alte domenii sau activități și prin recalificare. Aud pe la televizor niște anunțuri care sunt temătoare din punctul de vedere al viziunii – zic să treacă în privat, să se facă electricieni, să se facă zidari. Cum adică? În care privat: În privatul care a disponibilizat peste 32.000 de concentrați mici și mijlocii? În privatul care pleacă din România? Și cum îi calificăm, ce sistem de recalificare există în România? Niciunul!", a comentat profesorul de economie.
„Trebuie văzut cât de politizat acest sistem”
El a subliniat că în primul rând, trebuie să existe o pregătire foarte serioasă din punct de vedere al utilității personalului și să se stabilească dacă problemele birocratice sunt legate de lipsă de profesionalism, lipsa de personal sau întârzirea informatizării.
„Toate trebuie judecate foarte clar pe criterii de eficiență, trebuie făcută o reformă administrativ-teritorială, acolo sunt marile pierderi, acolo sunt persoanele care nu au ce căuta în sistem. Sunt localități mici care sunt acoperite de un număr enorm de funcționari. Trebuie văzut cât de politizat acest sistem.
Știți ce se va întâmpla? La Senat vor fi dați afară cei fără pile, fără rude, care nu sunt în anturajul politic al unor șefi de partide de pe acolo. Așa s-a întâmplat mereu. Nu avem un criteriu de evaluare, deci mare atenție! Sigur că trebuie să fie reduceri. Dar atunci când discutăm de destinele oamenilor, trebuie să le asigurăm cetățenilor o trecere de la un sistem la altul, noi n-avem alternativă", a declarat Coșea.