Kelemen Hunor, președintele UDMR, consideră că este nevoie de o reducere a apartului bugetar, inclusiv de concedieri la TVR, însă aceste schimbări trebuie făcute după o analiză pe criterii clare. Declarația liderului UDMR a fost făcută chiar în direct la TVR.
Dialogul de la TVR Info:
Marinela Mititelu: Când aflăm câți zboară de la stat? Ce se întâmplă? Am aflat azi de la domnul Bolojan că din 2000 de angajați de la Parlament aproape 200 urmează să fie disponibilizați, dacă am înțeles bine, femei de serviciu, liftiere și șoferi.
Kelemen Hunor: Nu știu, aici trebuie să îl întrebați pe domnul Bolojan, el conduce Senatul. Eu nici măcar nu sunt senator. Nu știu ce face domnul Bolojan la Senat, dar face bine dacă restructurează.
Marinela Mititelu: Piloșii, sinecurisitii vor rămâne tot acolo? Bine plătiți, înfipți?
Kelemen Hunor: Doamna Mititelu, dacă vreți să vorbiți singură vă ascult cu drag. (…) Eu cred ca din aparatul bugetar, de la Televiziunea Publică până la Senat și de la toate instituțiile statului, inclusiv consiliile județene, poți să reduci personalul cu 10-15 până la 20%. Trebuie să găsești niște criterii și aceste criterii nu pot fi găsite de la o zi la alta. Trebuie să pregătești și da, eu sunt pentru a reduce aparatul bugetar, dar rațional, peste tot. Sunt supradimensionate instituțiile.
Sindicatele din Senat denunță o lipsă de transparență
Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual şi Sindicatul Şoferilor din Senat susţin că reorganizarea instituţiei este "lipsită de transparenţă şi corectitudine", dar salută "orice decizie de eficientizare a activităţii Senatului".
"Angajaţii Senatului sunt consternaţi de declaraţiile celui de-al doilea om în stat, domnul Ilie Bolojan, preşedintele Senatului României, cu privire la aşa-zisa restructurare a instituţiei. Într-un mod propagandistic, domnul preşedinte Ilie Bolojan şi domnul secretar general al Senatului, Mario Oprea, au mimat aşa-zise consultări cu sindicatele din Senat, când, de fapt, a fost doar o primă întâlnire la solicitarea sindicatelor. Conducerea Senatului a cerut liderilor sindicali să semneze o minută în care erau consemnate concluziile privind restructurările, nicidecum punctul de vedere al sindicatelor, liderii sindicali refuzând să o semneze. Salutăm orice decizie de eficientizare a activităţii Senatului României, însă acţiunile marca Bolojan nu fac altceva decât să demonstreze lipsa de viziune şi competenţă administrativă şi managerială", se arată într-un comunicat al acestor sindicate.
Potrivit sursei citate, sindicatele din Senat declară că "nu înţeleg graba cu care Ilie Bolojan vrea să îşi manifeste autoritatea de preşedinte al Senatului".
"Prin decizia de a reorganiza Senatul în acest mod lipsit de transparentă şi corectitudine, domnul Bolojan demonstrează expertiză doar când vorbim de 'tăieri' şi nicidecum 'eficientizare, flexibilizare'. Se doreşte reducerea de posturi, în condiţiile în care în ultimii 5-6 ani s-au făcut angajări fără concurs", se menţionează în comunicat.
Sindicatele din Senat consideră că acest context al reorganizării "ar fi un bun prilej să se discute despre celelalte costuri care afectează bugetul Senatului şi nu doar cheltuielile cu personalul".
"Atragem atenţia asupra faptului că domnul Ilie Bolojan are antecedente în a încălca drepturile angajaţilor. În scurtul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, nu a respectat legislaţia privind procedura de reorganizare, fapt constatat de o instanţă judecătorească, care a dispus reîncadrarea lor pe post, plata de despăgubiri ale acestora, care au afectat bugetul contribuabililor. Adresăm o întrebare opiniei publice: cine va plăti factura despăgubirilor pentru procesele câştigate de cei peste 190 de angajaţi care vor acţiona în instanţă şi cărora li se va da câştig de cauză? Domnul Bolojan, care nu va mai fi pe funcţie în momentul deciziilor judecătoreşti, sau contribuabilii statutului român?", se mai arată în comunicat.
Miercuri, preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunţat că posturile de la Senat vor fi reduse de la 796 la 618, iar flota de maşini a forului legislativ şi a cotei de combustibil - cu 20%. Zeci de angajaţi ai Senatului au protestat spontan în faţa biroului preşedintelui Senatului, Ilie Bolojan, ca urmare a deciziei conducerii instituţiei de a reduce schema de personal cu 24%.