Noul şef al diplomaţiei americane, Marco Rubio, a promis miercuri un "sprijin neclintit" pentru Israel, pe fondul unei fragile încetări a focului în Fâşia Gaza şi a intervenţiei militare israeliene la Jenin, în Cisiordania ocupată, relatează joi AFP, conform AGERPRES.
În timp ce oraşul este ţinta unor tiruri puternice, după ce armata israeliană a anunţat marţi că a "lansat o operaţiune antiteroristă", secretarul de stat american a discutat miercuri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a "sublinia că menţinerea sprijinului ferm al SUA pentru Israel este o prioritate absolută pentru preşedintele Donald Trump", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Tammy Bruce, într-un comunicat.
Noul preşedinte american a dezvăluit luni, la câteva ore după învestirea sa, că "nu este sigur" că armistiţiul din Gaza, care a pus capăt celor 15 luni de război între Israel şi Hamas, va rezista.
În una dintre primele sale decizii, preşedintele Trump a ridicat sancţiunile impuse de predecesorul său, Joe Biden, împotriva coloniştilor israelieni extremişti din Cisiordania, teritoriu ocupat din 1967, din cauza atacurilor lor asupra palestinienilor.Cel mai recent bilanţ al operaţiunii "Zidul de Fier", care a început marţi seara, a fost de zece morţi şi 35 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii palestinian.
Jenin, în special tabăra de refugiaţi din acest oraş, este cu regularitate ţinta operaţiunilor militare israeliene împotriva grupărilor armate, inclusiv Hamas, Jihadul Islamic şi alte mişcări mai mult sau mai puţin legate de acestea.Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a justificat operaţiunea din tabăra de refugiaţi de la Jenin ca o "schimbare în abordarea securităţii" de către armată în Cisiordania: "Vom lovi decisiv în tentaculele caracatiţei până când vor fi tăiate", a spus el.
Noul şef al diplomaţiei americane a discutat, de asemenea, miercuri cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi cu ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, precizând că subiectele discutate includ Fâşia Gaza, Siria şi Libanul, printre altele.
Tot miercuri, şeful diplomaţiei americane a discutat cu omologul său filipinez, Enrique Manalo, despre "acţiunile periculoase şi destabilizatoare" ale Chinei în Marea Chinei de Sud şi a subliniat angajamentul de apărare ferm al SUA faţă de Manila.
"Secretarul de stat Rubio a transmis că acţiunile (Chinei) subminează pacea şi stabilitatea regională şi sunt incompatibile cu dreptul internaţional", a afirmat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.
Rubio a discutat, de asemenea, miercuri la telefon cu liderii opoziţiei din Venezuela, Edmundo González Urrutia şi Maria Corina Machado, şi a cerut eliberarea deţinuţilor politici din ţară, a anunţat Departamentul de Stat.
Noul şef al diplomaţiei americane a discutat cu "preşedintele legitim al Venezuelei, Edmundo Gonzalez Urrutia, şi cu liderul opoziţiei, Maria Corina Machado", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
"Secretarul de stat a lăudat curajul poporului venezuelean în faţa represiunii lansate de Nicolas Maduro şi susţinătorii săi", a spus ea într-un comunicat.
Marco Rubio "a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru restabilirea democraţiei în Venezuela şi eliberarea necondiţionată şi imediată a tuturor prizonierilor politici", a adăugat ea.
Marco Rubio a avut, totodată, joi o convorbire telefonică cu ministrul de externe sud-coreean, Cho Tae-yul, iar cei doi au convenit să continue cooperarea strânsă asupra Coreii de Nord şi să dezvolte un parteneriat trilateral, care include Japonia, a anunţat Ministerul de Externe de la Seul.