Studiile de prefezabilitate, de fezabilitate și de oportunitate au devenit un cadou pe care administrația USR a Timișoarei l-au făcut, în ultimii patru ani, diverselor firme de casă. În jur de 200 de astfel de documentații, pentru care s-au plătit din bani publici aproximativ 2,5 milioane de euro, zac în arhivele primăriei, pentru că proiectele nu s-au mai realizat, din lipsă de bani sau din dezinteres. Bani aruncați pentru diverse fantezii și ambiții personale ale actualilor edili. Din păcate tendința continuă și în al doilea mandat al administrației Fritz.
Mai jos vă prezentăm o parte dintre aceste “mărețe realizări pe hârtie”, pentru care municipalitatea timișoreană a umplut conturile câtorva firme cu aproape 13 milioane de lei.
Pasajul Solventul și Radiala Vest, o poveste scumpă și degeaba
În toamna anului 2022, Primăria Timișoara avea să dea 1,1 milioane de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru un drum nou, cu două benzi pe sens, în lungime de 2,72 kilometri. Este vorba despre o șosea care să lege strada Gării de viitoarea centură de vest, cunoscută sub numele de ”Radiala vest”. În teorie, Radiala de Vest Timișoara, de nici 1 km, va costa aproape 30 de milioane de euro. Va lega strada Gării și Pasajul Solventul de viitoarea Centura Vest. Lucrările la Pasajul Solventul ar fi trebuit să fie gata la începutul anului 2023, dar în ianuarie 2025, lucrările aproape că stagnează, fiind de abia la faza de împingere a chesonului cu câțiva metri.
La mai bine de 2 ani și jumătate de la momentul la care câștiga contractul de 180.000 de euro pentru realizarea documentației la viitoarea Radială Vest, cu mare întârziere, firma angajată de Primăria Timișoara a reușit să finalizeze Studiul de Fezabilitate, iar acesta să fie aprobat în Consiliul Local Timișoara. Radiala de Vest de nici 1, trebuie să fie gata în 36 de luni (3 ani), se arată în documentație. Adică cu o întârziere de 5-6 ani, mai ales că Pasajul Solventul în sine nu va fi dat spre folosință în mai puțin de doi ani, asta într-un termen optimist.
În septembrie 2021, Primăria Timișoara a finalizat licitația pornită în luna aprilie, pentru „servicii SF + PT, C9b Inelul IV Vest: str. Gării – Bd. Dâmbovița”. S-au pus la bătaie 1,38 milioane de lei cu tot cu TVA și au fost depuse trei oferte, de la Pod Proiect (firma care a pregătit și proiectele pentru pasajele Jiul și Popa Șapcă) și de la două asocieri, una condusă de Peiesi și alta condusă de FIP Consulting, iar câștigătoare a fost declarată ultima.
În noiembrie 2021, Pasajul Solventul a primit autorizație de construire, iar primarul Fritz s-a pozat cu „turnul de hârtii”. (foto Fritz dosare)
Bătaie de joc la adresa noilor născuți
Un studiu de fezabilitate despre care se vorbește mult în această perioadă și care a fost aruncat la gunoi este Studiul de fezabilitate aferent noii Maternități pe care Primăria Timișoara urma să îl demareze încă din 2019, iar semnătura finală a dat-o primarul Fritz în anul 2020. Valoare contractului pentru SF, PT și DTAC a fost de 430 395.63 lei cu TVA inclus, bani plătiți chiar de către Primăria Timișoara. Spitalul Municipal a plătit ulterior documentația NZEB – privind studiul de certificare termică, aproximativ 6.000 de euro, și a donat această documentație primăriei. În decembrie 2024, administrația USR a orașului a refuzat să aplice pentru o finanțare europeană nerambursabilă de 70 de milioane de euro, în schimb a dat 250 000 de euro pentru un studiu de prefezabilitate, cu obiectivul nerealist de a obține o finanțare ipotetică, de care să facă rost IFC, o entitate afiliată Băncii Mondiale, finanțare pe care primăria să o dea înapoi în rate pe parcursul a câtorva zeci de ani.
Minciunele pe Calea Urseni
În martie 2022, pe bugetare participativă, s-a propus un studiu de fezabilitate pentru Calea Urseni. Bugetul maxim aprobat pentru acest proiect este de 220.000 lei TVA inclus, acoperind doar Studiul de Fezabilitate privind amenajarea întregii trame stradale, alei pietonale, piste biciclete, etc.
Doar că dacă Primăria Timișoara nu a reușit să miște nimic, proiectul a trecut la Ministerul Transporturilor. La finele lui octombrie 2023, cei de la DRDP și Ministerul Transporturilor s-au mișcat rapid și au făcut treaba pe care ar fi trebuit să o rezolve Primăria Timișoara. La intersecția Căii Urseni cu Centura Timișoara Sud va fi realizat un pasaj. SF-ul viitorului pasaj din Urseni a fost realizat de o firmă din Cluj, cu aproape 195.000 de euro. Eventualul pasaj – sau sens giratoriu, în loc – era în discuție de mai mult timp, dar în mai, într-o vizită pe șantierul Centurii Sud, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a confirmat faptul că acesta urmează să fie realizat. Între timp, Centura Sud a fost finalizată și se poate circula pe ea. Un exemplu că dacă se vrea, se poate.
Skatepark, poveste electorală cu SF gratis și niciun rezultat
Tinerii din Timișoara semnalează de ani de zile nevoia de a avea un park dedicat pentru skatepark, după ce acest sport a fost recunoscut oficial de către Ministerul Sportului încă din anul 2022, prin Ordinul nr. 140/15.03.2022.
Aflat în plină campanie electorală, Dominic Fritz lansează, pe 14 mai 2024, un proiect de HCL privind construirea skatepark-ului. Astfel pe 9 mai 2024, Primăria Timițoara primește ca donație din partea Subcontrol SRL documentaţia tehnico‐economică faza SF aferentă obiectivului de investiţie “Construirea Skatepark, Pumptrack, pereți pentru cățărări, amenajare alei și spații verzi, iluminat exterior, branșamente la utilități realizare împrejmuire și organizare de șantier, scena exterioară și anexe”. Prin adresa nr. MTM2023028941/15.12.2023 s-a înaintat Municipiului Timișoara studiul de fezabilitate (SF) aferent obiectivului de investiție „Construirea Skatepark, Pumptrack, pereți pentru cățărări, amenajare alei și spații verzi, iluminat exterior, branșamente la utilități realizare împrejmuire și organizare de șantier, scena exterioară și anexe, întocmit de către SUBCONTROL SRL și pus la dispoziția Municipiului Timișoara cu titlu gratuit. Costurile aferente documentației au fost de 13.000 lei. Noua amenajare este estimată la peste 23 de milioane de lei, echivalentul a 4,6 milioane de euro.
Evident că în filmulețul din 21 mai 2024, primarul, cu o placă de skateboard în mână, se lăuda că a realizat împreună cu comunitatea de skateri studiul, deși era realizat de o firmă de profil și donat primăriei. El mai spunea că “la anul” va fi gata și tinerii Timișoarei vor avea un complex ultra-modern pentru sporturi extreme. La finele lunii ianuarie 2025, nici măcar o lopată de pământ nu a fost scoasă pe locația din Parcul Central, iar ținând cont de complexitatea proiectului, acesta nu va fi gata nici în 2025.
Strategie pompoasă, dar nerealistă
Orice administrație trebuie să aibă viziune. Astfel că și Primăria Timișoara a venit cu una, evident tot în perioada dinaintea alegerilor locale din 2024. Pe 30 mai 2024, consilierii locali din Timișoara au aprobat, într-o ședință convocată de îndată, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Timișoara în perioada 2021-2027. Teoretic, acesta un document care facilitează accesarea fondurilor europene, majoritatea apelurilor oferind punctaje suplimentare proiectelor cuprinse în acesta.
Pentru realizarea strategiei, Primăria Timișoara a pus la bătaie, în toamna anului 2022, 270.000 de lei, fără TVA. Licitația a fost câștigată, cu o ofertă de aproximativ 250.000 de lei, fără TVA, de CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA.
Asta deși în octombrie 2020, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Polul de Creștere Timișoara”, în care Dominic Fritz și Primăria Timișoara dictează, deși din ADI fac parte Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și alte 19 localități, a plătit 108 000 lei pentru servicii de consultanta privind actualizarea/revizuirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana Polul de Creștere Timișoara 2021-2027.
Rezolvarea “minune” a problemei Colterm
Hotărâți să îngroape Colterm dar și să scape de responsabilitatea datoriilor create prin necumpărarea certificatelor verzi plus amenzile aferente, Primăria Timișoara a venit cu trei invenții. Primele două sunt niște SRL-uri, reprezentate chiar de către primarul orașului. La aproape doi ani de la înființare acestea, deși ar trebui să se ocupe cu termia, nu au niciun fel de activitate și sunt pe un buget de avarie, cât pentru plata salariilor.
A treia invenție este proiectul de cogenerare de înaltă eficiență pentru a atrage o finanțare de peste 219 milioane de lei din Fondul de Modernizare al Ministerului Energiei. Investiția presupune instalarea a 10 super-turbine pe gaz, care produc atât energie termică, cât și energie electrică. Depunerea proiectului prevede o cofinanțare de peste 220 de milioane de lei din partea Primăriei Timișoara și a fost aprobat în Consiliul Local, în iulie 2024. Aici studiul de fezabilitate a fost realizat gratuit de către Universitatea Politehnica Timișoara.
Problema rămâne proiectul în sine, care nu a primit finanțarea de la Ministerul Energiei iar Primăria Timișoara nu are banii necesari și este aproape imposibil să se împrumute, așa că proiectul de termie alternativă se amână pe termen nedefinit.
Celebrele desene de sute de mii de euro
În anul septembrie 2022, Renașterea bănățeană a dezvăluit că Planwerk Arhitectură și Urbanism SRL s-a „autoplagiat” în SF-ul întocmit pentru zona Traian din Timișoara, studiu în care ar fi copiat dintr-o documentație mai veche pe care arhitecții au făcut-o pentru un obiectiv din Cluj-Napoca. Studiul de fezabilitate cu desenele plagiate pentru „Regenerarea Urbană a Pieței Traian și a altor 15 străzi adiacente” au costat Primăria Timișoara 300 000 de euro (Arhitecții lui Fritz s-au autoplagiat în proiectul de 300.000 de euro prin care promit să revoluționeze zona Pieței Traian!). Documentația de urbanism trebuie să fie gata în aproape 3 ani. După ce în luna ianuarie 2024, a pornit licitația pentru Planul Urbanistic, dintre cei doi competitori, Primăria Timișoara a ales acum firma Subcontrol SRL cu care a și încheiat contractul pentru 1.504.965 lei fără TVA, adică aproape 360.000 de euro cu TVA.
Evident că cel puțin deocamdată, din proiectul megaloman care ar costa în jur de 34 de milioane de euro rămâne doar un vis frumos și îndepărtat, dacă se va realiza vreodată.
O altă himeră, reamenajarea zonei Piața Maria – Piața Mocioni, a costat primăria din bani publici, 200 000 de euro pentru desene, randări și documentație. Propunerea a stârnit controverse și nemulțumiri din partea locatarilor dar și a altor timișoreni. Cu o singură bandă de circulație pentru mașini și prioritate pentru pietoni și bicicliști, planul de regenerare urbană din zona Piața Maria – Piața Mocioni din Timișoara are toate avizele. Mai trebuie banii, mai exact 15 milioane de euro, bani pe care primăria nu îi are dar se bazează tot pe niște bani ipotetici, anume fonduri europene prin programul PR Vest 2021-2027, așa cum a fost cazul regenerării urbane din zona Traian.
Acestea, de altfel, vor trebui armonizate cu un alt proiect, și anume transformarea Căii Șagului în Magistrala Verde a Timișoarei, un alt proiect utopic de peste 17 milioane de euro. Studiul de Fezabilitate a costat 2400 000 de euro și ar fi trebuit să fie deja gata la finele anului 2022. Valoarea estimată a contractului pentru proiectare (DALI+PT) este de 1,5 milioane de lei (fără TVA).
SDM și Horticultura toacă banii timișorenilor
Primăria Timișoara a decis luna aceasta, în ianuarie 2025, să realizeze un studiu de oportunitate, care stabilește că societatea proprie de salubrizare este soluția cea mai bună. Prin propria Societate de Drumuri Municipale, deși anul trecut primarul Dominic Fritz declara că cea mai bună soluție pentru curățenie și dezăpezire este contractarea unei firme, adică externalizarea. Contractul de salubrizare stradală și deszăpezire încheiat între PMT și Brantner expiră spre finalul lunii februarie, la un an și jumătate de la semnare. Contractul inițial cu Brantner a fost încheiat în 2019, pe o durată de patru ani. Valoarea contractului era de 86,61 milioane de lei, cu TVA. Actuala administrație a reclamat însă suprafețele prea mici trecute în contract, care ar fi oferit „portițe” operatorului.
Înțelegerea fost prelungită în septembrie 2023, pe cel mult un an și jumătate, printr-o achiziție directă prin negociere. Suma propusă a fost de aproape 40 milioane de lei, fără TVA.
Între timp, municipalitatea a plătit în jur de 32.000 euro către o firmă din Cluj, care a făcut un studiu de oportunitate și caietele de sarcini pentru licitația lansată în martie 2024. Aceasta propunea un contract de salubrizare și deszăpezire valabil opt ani, la un preț de aproximativ 250 de milioane de lei, fără TVA.
În cazul Horticultura SA, aceasta s-a ales cu îngrijirea a două cimitire din oraș, însă în urma unei decizii definitive a instanței, societatea nu mai poate presta aceste activități. Tocmai din cauza documentației precare sau inexistente privind activitățile pe care Horticultura le poate presta, așa cum a atras atenția încă de la început consilierul Roxana Iliescu.
Apoi a venit corvoada toaletelor publice. Pentru acestea, regia Aquatim a întocmit un studiu de fezabilitate încă din noiembrie 2022. Numai că acest studiu trebuie actualizat sau refăcut, ceea ce va însemna “alți bani, altă distracție”, mai ales dacă va fi făcut de o firmă privată. Bani la care se adaugă proiectarea tehnică și execuția.
După ce a ratat mai multe licitații pentru amenajarea de WC-uri inteligente cu 100 000 de euro bucata, Primăria Timișoara a aruncat pisica în grădină la Horticultura SA, societate din subordine. Inițial, erau plănuite două astfel de toalete inteligente, cu autocurățare, una în Piața 700 și cealaltă în Parcul Civic, pentru ca mai apoi sa fie propusă o a treia în Parcul Lidia (Pădurice). Apoi s-au mai adăugat două, în Piața 700 și în Parcul Civic. Dacă Horticultura va reuși să găsească o firmă care să monteze toaletele inteligente, aceasta va avea la dispoziție 9 luni, dintre care 7 luni pentru proiectare și 2 luni pentru execuția propriu-zisă. Deocamdată au fost cumpărate direct două astfel de WC-uri de la o firmă locală, iar ele vor fi amplasate în Parcul Pădurice (Lidia) și în Parcul Civic din Timișoara. Ceea ce nu e deloc în regulă, cât timp studiul de fezabilitate din 2022 privește doar o toaletă în Parcul Civic.
Campioana studiilor de fezabilitate
Primăria Timișoara are o slăbiciune pentru firma FIP Consulting, o companie abonată la contracte cu statul în toată țara.
Municipalitatea a plătit 300 000 de euro pentru documentația radialei de 1 km care să lege strada Gării și Pasajul Solventul de viitoarea Centura Vest și 180 000 de euro pentru Studiul de Fezabilitate către FIP Consulting. Câștigătorul licitației pentru Studiul de Fezabilitate, firma FIP Consulting, are mai multe contracte încheiate ori încă în derulare cu Primăria Timișoara: unul pentru servicii de proiectare pentru 34 de stații de tramvai de pe linia 1, pe traseul Bozankaya, altul de documentație pentru viitorul proiect de transformare a Căii Șagului în Magistrală Verde, încă unul pentru Studiul de Fezabilitate pentru viitorul Pod Solventul peste Bega și a străzii care să ducă la viitorul pasaj pe sub calea ferată.
FIP Consulting a încasat de la Primăria Timișoara pentru servicii de proiectare (faza DALI + PT) și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție ”Coridor de mobilitate Magistrala verde în Timișoara -Bd.16 Decembrie 1989 – Calea Șagului” (240.000 de euro cu TVA), servicii de proiectare (faza DALI+PT) și asistență tehnică din partea proiectantului pentru realizarea obiectivul de investiție: ”Modernizare stații tramvai Linia 1 Gara de Nord – Stația Meteo și retur” (50.000 de euro cu TVA), SERVICII SF+PT C9b Inelul IV Vest: Str. Gării – Bd. Dâmbovița (1 milion de lei). Finanțarea pentru continuarea acestei radiale, cu încă 1,7 km, până la viitoare centură, va fi asigurată de CNAIR.
Alte mizilicuri...
Pentru „Ghid tehnic de amenajare domeniu public și catalog de mobilier urban” primăria a plătit 94.000 lei fără TVA pentru servicii de consultanță, “Amenajare și modernizare Piața Operei (Victoriei) și străzi zona Cetate” - consultanță în valoare de 267.666,00 lei (fără TVA), cu bonus un studiu de fundamentare care a costat 25 000 de euro și care a fost încredințat firmei Arhisilv din Ciacova, fondată de Silviu Căpucean, fost candidat al USR în Consiliul Local al orașului.
Acestea sunt doar o partea din studiile de oportunitate, prefezabilitate și fezabilitate din mandatul 2020 – 2024. Paguba din bani publici a fost sesizată și de către auditorii Curții de Conturi? Întrebările care rămân: câți bani și până când?