Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat pentru funcţia de preşedinte al ţării, critică Inspecţia Judiciară, instituția care cercetează abaterile disciplinare ale magistraților. Dan e de părere că „noi nu avem o reală Inspecţie Judiciară” care să „separe pe acei puţini magistraţi pe care toţi avocaţii ştiu că trântesc dosare şi fac numai prostii”. Nu este prima dată când Nicușor Dan critică Inspecția Judiciară că nu ar elimina corupția din justiție, deși comentariile sale vin în contextul ultimilor ani în care CSM și Înalta Curte au „spălat” în mod sistematic magistrații pasibili de sancțiuni disciplinare.
Nicuşor Dan a criticat dur, joi seară, Inspecţia Judiciară, dar şi modul în care sistemul judiciar este condus.
„Cred că în sistemul de justiţie avem nişte probleme. Una dintre ele este Inspecţia Judiciară. Noi nu avem o reală Inspecţie Judiciară care să separe pe acei puţini magistraţi pe care toţi avocaţii ştiu că trântesc dosare şi fac numai prostii, pe de o parte, şi pe de altă parte, sistemul de justiţie nu este suficient de eficient din punct de vedere managerial. (...) Merg şi eu în instanţă şi sunt aceleaşi şi aceleaşi probleme pe care avocaţii le dezbat, care se repetă de sute, de mii, de zeci, de mii de ori şi cu care toţi pierdem timpul, inclusiv judecătorii care ar trebui să ne judece pe toţi mai repede. Şi asta pentru că, la nivelul Ministerului Justiţiei, nu există preocuparea pentru ca acele chestiuni care sunt tranşate în reuniuni de şefi de Curţi de Apel să fie transpuse repede în legislaţie, ca pe nişte chestiuni să nu ne mai certăm să pierdem timpul”, a afirmat Nicuşor Dan, joi seară, la Antena 3.
Întrebat dacă susţine că e nevoie de răspunderea magistraţilor pentru deciziile şi acţiunile lor, Nicuşor Dan a răspuns: „Ea teoretic există, numai că se exercită printr-o instituţie care nu funcţionează, care se numeşte Inspecţia Judiciară”.
Edilul reclamă că în România sunt zone de mare corupţie de care instituţiile nu se ating decât episodic.
„Sunt zone întregi de mare corupţie care nu sunt cercetate şi văd acţiuni episodice de fel de fel de cazuri, nu zic că alea trebuie să fie, numai că nu văd o concentrare pe marea evaziune, nu văd o concentrare pe păduri, nu văd o concentrare pe imobiliare, deşi zonele astea de corupţie oamenii le văd de 20-30 de ani. Deci e o chestiune de management în interiorul parchetelor, de a aloca resurse şi bineînţeles de voinţă de a aloca resurse pe aceste zone de mare corupţi. Şi bineînţeles că preşedintele, care este parte din CSM (n.r. - președintele nu este parte din CSM, însă poate să asiste fără drept de vot la ședințele Consiliului), care în felul ăsta poate să influenţeze strategiile pe care parchetele le au, care numeşte şefii parchetelor şi în felul ăsta are un cuvânt de spus pe ce va face Parchetul în perioada următoare, are un cuvânt de spus”, a mai afirmat Nicuşor Dan, în aceeaşi emisiune.