Pastilele pentru arsuri la stomac luate de milioane de persoane ar putea declanșa depresia. Și alte medicamente uzuale care ar putea provoca o stare de spirit scăzută.
Inhibitorii pompei de protoni (IPP), un tip de medicament care ajută la reducerea acidității gastrice, sunt unul dintre cele mai frecvent luate medicamente din lume. Dar acestea sunt doar unul dintre numeroasele medicamente de rutină care ar putea provoca simptome de depresie în rândul celor care le iau.
Acest lucru se datorează faptului că IPP-urile, două exemple fiind omeprazolul și lansoprazolul, pot împiedica organismul să absoarbă în mod corespunzător vitamina B12 - un nutrient vital care se găsește în carne, pește, lactate, ouă și unele cereale îmbogățite și care menține sistemul nervos sănătos. Lipsa acesteia este o cauză cunoscută a problemelor psihologice care, potrivit NHS, pot varia de la „depresie ușoară sau anxietate până la confuzie și demență”. Broșurile care însoțesc medicamentele recunosc, de asemenea, riscul, îndemnând oamenii să își contacteze medicul dacă încep să se confrunte cu probleme de memorie, confuzie sau depresie în timpul tratamentului.
Un mic studiu, publicat în 2017 și bazat pe aproximativ 350 de persoane în vârstă, a constatat că aproximativ o șesime din cazurile de depresie ar putea fi atribuite utilizării IPP.
„IPP pot bloca de la 80 % în sus producția de acid gastric”, a declarat pentru MailOnline Deborah Grayson, farmacist și expert în medicația IPP. Ea a adăugat: „Acest lucru înseamnă că cantitatea de nutriție pe care o putem lua din alimentele pe care le-am mâncat este redusă. Organismul are nevoie de toate substanțele nutritive pentru a putea genera serotonina, „hormonul fericirii”, iar dacă nu le absorbim din alimente, atunci organismul nu poate crea hormonul. Această lipsă de serotonină este cea care poate declanșa depresia și starea de spirit scăzută“.
Substanța poate bloca 'hormonul fericirii'
Dar IPP nu sunt singurele medicamente administrate în mod obișnuit legate de riscul de depresie. Unele tipuri de antibiotice, medicamente administrate pentru a combate infecțiile bacteriene, au fost, de asemenea, legate de starea de spirit scăzută. Aceste legături se concentrează în special pe o clasă de antibiotice numite fluorochinolone, dintre care două medicamente notabile sunt levofloxacina și ciprofloxacina.
Riscul de depresie este recunoscut pentru ambele, NHS declarând în mod specific că acestea pot declanșa o stare de spirit scăzută la aproximativ una din 100 de persoane cărora li s-a prescris ciprofloxacină. Oamenii de știință au sugerat că medicamentele ar putea modifica comunitatea de bacterii bune din intestin, care ar putea influența producția de hormoni care afectează starea de spirit din creier, crescând teoretic riscul de depresie.
Antibioticele omoară toate bacteriile, atât agenții patogeni răi pe care sunt menite să-i vizeze, cât și, ca daune colaterale, pe cele bune din intestinul nostru. Acesta este motivul pentru care unor pacienți li se recomandă să ia probiotice, suplimente care conțin mostre de bacterii bune, pentru a le stimula microbiomul după un tratament cu antibiotice.
Medicamentele anticonvulsive sunt o altă clasă de medicamente legate de riscul de depresie. Se știe că medicamente precum topiramatul și gabapentina, vândute sub denumirea de Topamax și, respectiv, Neurontin, prescrise de aproximativ 700 000 de ori pe lună, declanșează depresie sau modificări ale dispoziției la aproximativ una din 100 de persoane care le iau.
Steroizii și anticonvulsivele pot declanșa depresia
Experții suspectează că medicamentele pot declanșa depresia din cauza modului în care suprimă activitatea electrică din creier și nervi pentru a ajuta la tratarea unor afecțiuni precum epilepsia. Steroizii, prescriși pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, sunt un alt medicament de rutină legat de depresie. Cercetările au descoperit, de asemenea, o legătură între utilizarea steroizilor, utilizați pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii, și starea de spirit scăzută.
Aceste medicamente, numite și corticosteroizi, sunt utilizate pentru a atenua inflamația în astm, alergii și artrită. Experții suspectează că medicamentele ar putea influența modul în care creierul răspunde chimic la stres, ceea ce ar putea cauza o serie de probleme psihiatrice, inclusiv depresia. Unele studii au estimat că riscul de a suferi de probleme psihiatrice grave din cauza medicamentelor cu steroizi este de unul la 20, deși se crede că există o variație considerabilă în funcție de doză și de tipul de problemă de sănătate mintală care apare.
Medicii trebuie să analizeze dacă un medicament cauzează depresia sau dacă un pacient suferă de depresie dintr-un motiv separat care nu are legătură cu medicația, cum ar fi problemele din viața personală. Dna Grayson a îndemnat oamenii să nu înceteze să ia medicamente atunci când se confruntă cu un efect secundar precum depresia, ci să vorbească cu medicul de familie sau farmacistul: „Un medic generalist sau farmacist poate interveni într-un fel, să schimbe medicația cu alta sau să verifice nivelurile de B12 și folat, care sunt ambele observate în depresie și să găsească modalități de compensare pentru ceea ce se întâmplă”, a spus ea.
Ea a adăugat că este important ca oamenii să caute ajutor pentru depresie în toate circumstanțele, inclusiv dacă aceasta este legată de medicația lor. „Adesea, pacienții se uită la prospect și observă că unul dintre efectele secundare este depresia și presupun că, deoarece este scris în prospect, ar trebui să se obișnuiască cu acest lucru, ceea ce, evident, nu este calea cea mai potrivită de urmat”, a spus ea.