Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat vineri că Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu tarife dacă blocul comunitar nu își reduce deficitul în creștere cu Statele Unite prin tranzacții mari cu petrolul și gaze.
„Am spus Uniunii Europene că ar trebui să compenseze deficitul comercial uriaș cu Statele Unite cu achiziții pe scară largă de petrol și gaze. În caz contrar, va fi vorba de tarife până la capăt!!!", a scris el pe rețeaua de socializare Truth Social.
UE cumpără deja cea mai mare parte a exporturilor de petrol și gaze din SUA, potrivit datelor guvernului american, și nu sunt disponibile volume suplimentare în prezent, decât dacă Statele Unite cresc producția sau volumele sunt redirecționate din Asia - un alt mare consumator de energie din SUA, relatează Reuters. Comisia Europeană nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii, potrivit sursei citate.
Trump a mai promis recent să impună tarife pentru majoritatea, dacă nu pentru toate importurile, și a spus că Europa va plăti un preț greu pentru că a avut un excedent comercial mare cu SUA timp de decenii.
Context
Trump, care va prelua mandatul pe 20 ianuarie, a promis deja tarife mari pentru trei dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Statelor Unite: Canada, Mexic și China.
Majoritatea rafinăriilor europene de petrol și a companiilor de gaze sunt private, iar guvernele nu au niciun cuvânt de spus cu privire la proveniența achizițiilor, cu excepția cazului în care autoritățile impun sancțiuni sau tarife. Proprietarii își cumpără de obicei resursele în funcție de preț și eficiență.
UE a crescut brusc achizițiile de petrol și gaze din SUA în urma deciziei blocului de a impune sancțiuni și de a reduce dependența de energia rusească după ce Moscova a invadat Ucraina în 2022.
Exporturile de țiței din SUA către Europa se ridică la peste două milioane de barili pe zi, reprezentând peste jumătate din exporturile totale ale SUA, restul mergând în Asia.
Olanda, Spania, Franța, Germania, Italia, Danemarca și Suedia sunt cei mai mari importatori, potrivit datelor guvernului SUA.
Statele Unite sunt, de asemenea, cel mai mare producător și consumator de gaze din lume, cu o producție de peste 103 miliarde de metri cubi pe zi (bcfd).