Bucureștenii sunt chemați sâmbătă la evenimentul „O îmbrățișare pentru IOR”, unde vor fi invitați să formeze un lanț uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR, ca semn de protest împotriva distrugerilor din ultima vreme.
Asociația GiC IOR-Titan, împreună cu alte grupuri civice, îi cheamă pe bucureșteni sâmbătă la evenimentul denumit „O îmbrățișare pentru IOR”. Aceștia vor să formeze un lanț uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR, ca semn de protest împotriva distrugerilor din ultima vreme.
Organizatorii cer autorităților, inclusiv Poliției, ISU și Gărzii de Mediu, să ia măsuri mai eficiente în fața incendiilor și distrugerilor. „Refuzăm să rămânem pasivi în fața complicității unor instituții care se declară neputincioase. Această zonă, construită de bunicii noștri pentru noi și nepoții noștri, contează și vrem să o vedem protejată, iar parcul reîntregit, așa cum a fost întotdeauna”, afirmă reprezentanții grupurilor civice.
Pentru a avea impact, organizatorii îndeamnă la mobilizarea populației:
„E nevoie de 1000 de oameni pentru a înconjura întreaga zonă, așa că anunțați-vă prietenii, rudele și cunoștințele”, au declarat ei. Punctul de întâlnire va fi la intrarea de la Rond Potcoava, iar evenimentul va avea loc începând cu ora 15:00, fiind anunțat și online.
De la începutul anului, zona retrocedată a parcului a fost afectată de 30 de incendii, care au distrus aproape 50.000 de metri pătrați de vegetație. Criticile sunt îndreptate către autorități, care par să nu aibă un plan eficient pentru a stopa aceste incidente.
Cristian Șoimaru, președintele Asociației GiC IOR-Titan, subliniază: „Cum este posibil ca această zonă aflată în mijlocul orașului să fie distrusă sub ochii tuturor, să fie incendiată la nesfârșit, puținii copacii rămași vii să fie tăiați imediat, iar niciuna dintre instituțiile responsabile (...) să nu poată face nimic pentru protejarea acestei zone?”.
Recent, administratorii terenului au început să taie copacii rămași în urma incendiilor. Chiar dacă Poliția Locală a intervenit, amenzile aplicate pentru tăierea copacilor sunt simbolice. Joi, peste 40 de organizații civice au trimis o scrisoare deschisă Ministerului Mediului și Prim-ministrului, cerând acțiuni urgente pentru a opri distrugerea ecologică din IOR.
Potrivit comunicatului, până acum, instituțiile responsabile nu au reacționat corespunzător la criza din parc. ISU raportează că majoritatea incendiilor au fost provocate de țigări aruncate, iar Poliția Locală a avut dificultăți în investigarea cazurilor din cauza echipamentului defect. În plus, Garda de Mediu se confruntă cu constrângeri legale care împiedică intervenția eficientă în zonă.
La începutul lunii mai, Asociația GiC IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera cele 12 hectare de pădure urbană retrocedate în mod abuziv în 2005. Aceștia solicită instanței să declare nulă retrocedarea terenului, subliniind că acesta ar trebui să rămână în proprietatea publică.