Cercetătorii din Rusia au prezentat rămășițele extraordinar de bine conservate ale unui pui de mamut, descoperit în regiunea înghețată Yakutia din Siberia, cunoscută pentru stratul său permanent de permafrost. Descoperirea oferă o oportunitate unică de a studia speciile dispărute, fiind una dintre cele mai bine păstrate exemplare găsite până acum, iar detaliile remarcabile ar putea dezvălui informații prețioase, informează The Guardian.
Femela de mamut, veche de 50. 000 de ani, a fost poreclită Yana, după numele râului în al cărui bazin a fost descoperită în această vară. Experții spun că este cea mai bine conservată carcasă de mamut din lume și este una dintre cele șapte rămășițe întregi găsite vreodată.
Vor fi efectuate studii pentru a se stabili vârsta exactă la deces, estimată la „un an sau puțin mai mult”.
Carcasa a fost prezentată la Universitatea Federală de Nord-Est din capitala regională Yakutsk, a precizat instituția într-un comunicat. „Am fost cu toții surprinși de conservarea excepțională a mamutului”, a declarat rectorul universității, Anatoly Nikolayev.
Maksim Cheprasov, un cercetător, a declarat că a fost o „descoperire unică și remarcabilă”.
Rămășițele cântăresc 180 kg și au 120 cm înălțime și 200 cm lungime.
Potrivit publicației citate, carcasa a fost dezgropată în apropierea stațiunii de cercetare Batagaika, unde au fost găsite rămășițele altor animale preistorice.
Înainte de această descoperire, doar șase carcase de mamut fuseseră găsite în lume - cinci în Rusia și una în Canada, a declarat universitatea.
Iakutia este o regiune îndepărtată care se învecinează cu Oceanul Arctic. Permafrostul său acționează ca un congelator uriaș care păstrează rămășițele animalelor preistorice.